Ce este gândul?

de psiholog Alexandru Pleșea Fiecare va răspunde în maniera în care a fost educat, nu? Frumusețea unui gând o văd în puterea pe care o are atunci când am...
Viena
de psiholog Alexandru Pleșea
Fiecare va răspunde în maniera în care a fost educat, nu?
Frumusețea unui gând o văd în puterea pe care o are atunci când am făcut ceva cu el. L-am pus în practică. Gândurile sunt un fel de unde electromagnetice, măsurate în hertzi și care sunt propagate de creier cu o viteza mai mica sau mai mare, în funcție de forță, intenție și atenție. De mii de ani, oamenii au căutat educarea propriei minți. Iar pentru că ea nu este un proces ușor, au apărut legile religioase și sociale. Ambele făcute pentru disciplina minții omenești.
Gândul ocupă cea mai mare parte din timp. Unde nu este gând, nu este timp. Poți verifica și asta. Fiecare om crede că gândește cu mintea lui. Eu nu-l contrazic. Îl las să creadă asta.
Totuși, dacă va fi atent că imită și copiază ce fac ceilalți sau ce i se spune să facă, atunci va avea un moment în care i se poate tăia respirația, îi cade falca și pentru câteva secunde o bucată de salivă îi va curge, fără să știe, ca la prunci, pe la colțul buzelor. În acel moment unic și pe deplin conștientizat, se va prinde că mintea altora (publică) este în a lui. Ce au făcut și fac alții, face și el. Copiază, imită, recepționează și acționează cu aceeași cadență și perseverență că apropiațîi lui.
Gândul este șlefuit de emoții. Fie ele bune sau rele, gândul este influențat în prieten sau dușman. Forța unui gând stă în emoția generată, nu primită.
Însă cum influențele spre a fi distrați sau înfricoșați de ce ni se arată sunt în creștere și vin din mai multe locuri, gândurile utile nu pot crește că durată, frecvență și ritm. Ci, dimpotrivă, devin gânduri de distanțare, delăsare și limitare.
O astfel de unealtă este perfectă ca gândul să-l țină pe om obedient la legile în care a crescut.
Astfel, potențialitatea unui gând este că între un sâmbure neudat și un copac. Gândurile noastre ori prind rădăcini puternice, ori mor, fară niciun beneficiu. Pentru că nu suntem învățați să gândim, și nici nu ținem ordinea și direcția lor, gândurile ajung slabe în intensitate. Iar un astfel de sâmbure nu are cum să fie un copac.
Lucrurile mari au fost făcute de gânduri puternice, clare și precise. Iar asta o verificăm în jur. Gândurile care se rotesc în mintea noastră, că într-un cerc, repetându-se prin frecvență, sunt lucruri nerezolvate, amânate.
Gândurile determinate, sunt idei și soluții. Iar ideile au greutate și valoare. Adică fertilizatorii perfecți pentru creșterea sâmburelui.
„Când simplitatea apare în mintea ta, nu urmări istețimea. Odihnește-te în starea de simplitate.” – Milarepa
„Cuvintele divine înlătură rugina minții și o eliberează de greutatea lucrurilor lumești.” – Martyrius
„Mintea este pură și simplă când este golită de gânduri prea străine. Lumina divină întră.” – Filocalia, Simeon Teologul
Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole