Ce înseamnă leadership şi ce calităţi trebuie să aibă un şef. Specialistul în comunicare Andrea Saur: „Leaderul de astăzi nu conduce cu un bici, ci cu respect”

Andrea Saur a plecat din Oradea la Frankfurt când a avut doar 14 ani. Nu ştia nici măcar un cuvânt în germană şi totul i se părea nou şi...
Viena

Andrea Saur a plecat din Oradea la Frankfurt când a avut doar 14 ani. Nu ştia nici măcar un cuvânt în germană şi totul i se părea nou şi străin. Fiind un copil curios şi însetat de cunoştinţe noi, într-un timp scurt, s-a adaptat condiţiilor noi şi a devenit unul dintre cei mai buni şi talentaţi elevi. A studiat economia, a lucrat la o bancă, dar a descoperit că i-ar plăcea să fie un mentor, să instruiască şi să ghideze alţi oameni. Pentru realizarea acestui vis a muncit mult, a citit literatură de specialitate şi a participat la diferite traininguri. În zece ani s-a format ca specialist şi a ajuns să fie invitată în diferite colţuri ale lumii pentru a rezolva conflicte, crize în companii mari şi să-i înveţe pe cei care le conduc „ce înseamnă să fii un şef adevărat şi eficient”.

„De zece ani lucrez ca trainer de comunicare, soft skills sau leadership şi firma pentru care lucrez e ‘Lubbers’ din Germania. Organizăm sesiuni de comunicare şi ateliere de gestiune a crizelor pentru diferite companii din România, Macedonia, China şi din alte ţări. Scopul nostru este să învăţăm conducerea companiei cum să lucreze cu succes şi să aibă rezultate bune în echipă şi cum să rezolve situaţii conflictuale între ei”, spune Andrea Saur.

Specialistul spune că soluţiile nu depind de mentalitatea angajatorilor şi angajaţilor. Ea practică aceleaşi metode şi în Europa, şi în Asia: „E vorba despre oameni. Este important să vorbeşti despre scopuri. De multe ori oamenii nu ştiu ce fac.Trebuie să explici şi să întrebi la final: ‘nu dacă angajatul te-a înţeles, ci ce a înţeles din ceea ce i-ai spus’. Trebuie să defineşti scopul şi să-l motivezi. Dacă leaderul este uman şi se adresează cu respect, atunci respectul vine şi înapoi. Nu mai funcţionează ierarhia. Suntem toţi egali. Leaderul de astăzi nu conduce cu un bici, ci cu respect. E important să cunoască nevoile şi valorile membrilor echipei”.

Empatia e cheia succesului

Andrea consideră că omul nu poate fi motivat într-un mod artificial, că toată motivaţia vine de la noi, iar banii nu ne motivează mult timp, ci doar la început, iar noi suntem productivi şi avem rezultate bune doar dacă ne place ceea ce facem. Potrivit ei, şefii trebuie să fie experţi în domeniu, iar capacitatea de a fi „un şef bun” poate fi dobândită: „Sunt oameni care învaţă mai uşor şi sunt oameni care învaţă mai greu. Secretul constă în empatie, dacă o ai, e mult mai uşor să găseşti o limbă comună cu anga­jaţii tăi şi vei fi urmat şi respectat de ei. Şeful trebuie să ştie să aprecieze creativitatea echipei şi să găsească soluţii”. De asemenea, specia­listul consideră că femeile sunt mai eficiente în posturi de conducere pentru că „au mai multă empatie”. Această idee e confirmată şi de bărbaţii care participă la trainingurile Andreei.

Deseori, ni se întâmplă să avem neînţe­legeri cu cei care ne conduc. Nu putem să schimbăm situaţia şi continuăm să lucrăm sub presiune, într-un mediu toxic. În acest caz, Andrea ne recomandă să ne punem întrebări: „Merită să lucrez aici?”, „Ce e important pentru mine?”.

Prin manipulare pierdem mai mult decât câştigăm

Şefia oamenilor nu se limitează la locul de muncă. Majoritatea continuă să conducă şi după orele de muncă, acasă, doar că în locul subalternilor apar membrii familiei şi de cele mai multe ori, copiii. Andrea Saur, trainerul şi mama a două fiice, consideră că nu trebuie să ordonăm odraslelor ce şi cum trebuie să facă, dar să venim cu explicaţii: „Vrem ca copiii noştri să fie inteligenţi, responsabili, independenţi şi să aibă succes, dar încercăm să îi direcţionăm. De unde vor veni independenţa şi inteligenţa, dacă totul e dictat de noi? E acelaşi lucru ca în relaţia între şef şi angajat. Dacă tot timpul îi spun ce şi cum trebuie să facă, oare de unde va veni creativitatea?”.

Andrea Saur e contra manipulării în orice tip de relaţii, atât personale cât şi profesionale:”Comunicarea trebuie să fie clară, autentică şi cu mai multe argumente. Dacă încercăm să manipulăm, pierdem mai mult decât câştigăm.Trebuie să ne bazăm pe sinceritate şi empatie”.

Sursa: tribuna.ro Autor: Liuba Starii Foto: Răzvan Negru

Viena
Categorii
GermaniaRomâniaSens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole