CE și FMI: Românii vor trăi mai rău în 2020. Măsurile fiscale vor genera sărăcie și exod

Comisia Europeana si Fondul Monetar International lanseaza un nou avertisment la adresa Guvernului Romaniei, ale carui masuri fiscale vor degrada si mai mult nivelul de trai anul viitor, spun...
Viena

Comisia Europeana si Fondul Monetar International lanseaza un nou avertisment la adresa Guvernului Romaniei, ale carui masuri fiscale vor degrada si mai mult nivelul de trai anul viitor, spun expertii europeni.

Oficialii europeni spun ca Executivul de la Bucuresti trebuie sa actioneze de urgenta, pentru a reduce dezechilibrele macroeconomice, schimband politicile fiscale si reparand ceea ce mai poate fi reparat la masuri precum Ordonanta 114 si legea pensiilor.  

Comisia Europeana semnaleaza faptul ca Romania  se confrunta cu grave dezechilibre macroeconomice, dar si cu mari problemele privind educatia, sanatatea, infrastructura, piata muncii.   CE vorbeste si despre bugetul Romaniei pe 2019, care ar fi unul construit fara sa se tina cont de mai multe reguli fiscal-bugetare, inclusiv de regula privind deficitul structural. De asemenea, tot ca in anii anteriori, autoritatile nu si-au respectat obligatia de a semna o declaratie in care sa se angajeze ca bugetul pentru 2019 si strategia fiscal-bugetara respecta regulile fiscal-bugetare si principiile responsabilitatii fiscal-bugetare.  

CE atrage atentia si asupra programului privind introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic, conectate la sistemul informatic al administratiei fiscale, care avanseaza mult prea incet, iar evaziunea fiscala este in floare.   Si OUG 114 prin care statul suprataxeaza companiile din telecom, energie, dar si bancile prezente pe piata autohtona, este privita cu ingrijorare de CE. Oficialii europeni spun ca OUG 114 are impact negativ in economie si ar trebui rectificata sau chiar abrogata. De asemenea, o alta masura criticata de europeni este legea pensiilor.   

Europenii spun ca actuala forma a legii pensiilor va impovara generatiile viitoare si va accentua dezechilibrele macroeconomice. Punctul de pensie, adica principalul parametru utilizat pentru indexarea pensiilor, urmeaza sa fie majorat cu 15% in septembrie 2019 si cu 40% in septembrie 2020.   Varsta medie efectiva de pensionare este apropiata de media UE, dar nu este aceeasi pentru femei si barbati. Acest lucru, cuplat cu o perioada de contributie mai scurta in cazul femeilor, duce la un decalaj de pensii considerabil intre barbati si femei.  

CE vorbeste si despre calitatea indoielnica a infrastructurii in sectorul transporturilor, al energiei, al deseurilor si al apelor reziduale. Reteaua rutiera este una dintre cele mai putin dezvoltate din UE, iar reforma sectorului feroviar sta mult mai rau de atat.  

Nici cresterea fortata a salariului minim brut pe tara, de la 1 ianuarie 2019, nu trece netaxata de Comisia Europeana. Oficialii considera ca adoptarea acestei masuri a creat haos in mediul privat, punand multe firme in incapacitate de plata.  

Nici planul social nu a fost trecut cu vederea de CE, care considera ca saracia si excluziunea sociala reprezinta riscuri cu rate mult prea mari pentru o tara europeana. CE vorbeste despre faptul ca un roman din trei continua sa fie expus riscului de saracie si excluziune sociala, cele mai afectate grupuri fiind copiii, rromii, persoanele cu handicap si persoanele in varsta.  

De asemenea, rata privarii de locuinta este cea mai ridicata din UE.   In cele din urma, CE semnaleaza si criza fortei de munca din Romania. Companiile nu mai gasesc angajati specializati pe care sa ii incadreze in munca pe posturile pe care le au disponibile. Politicile active in domeniul pietei fortei de munca nu sunt adecvate nevoilor romanilor, fiind axate in principal pe oferirea de stimulente financiare, mai degraba decat pe abordari personalizate, globale.   

FMI dupa vizita in Romania: Daca politicile nu-si vor schimba directia, progresele in realizarea convergentei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor si vor fi afectati semnificativ in special saracii

   Fondul Monetar International a facut o vizita in Romania, saptamana trecuta. Concluziile acestei vizite sunt similare cu semnalele de alarma trase de Comisia Europeana.   

„Cresterea condusa de consum a ramas solida, majorand veniturile populatiei spre cele din Europa Occidentala.  

Totusi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal si cel de cont curent s-au adancit, iar presiunile inflationiste sunt din nou in crestere.   Daca politicile nu-si vor schimba directia, progresele in realizarea convergentei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor si vor fi afectati semnificativ in special saracii.  

Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evolutii: in primul rand si cel mai important, consolidarea fiscala insotita de inasprirea politicii monetare si o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar.  

In plus, politicile trebuie sa devina mai predictibile si guvernanta trebuie sa se imbunatateasca, pentru a creste perspectivele pe termen mediu privind convergenta veniturilor”, se arata in declaratia echipei in Romania.   Deficitul de cont curent ar putea depasi 5% din PIB in acest an, in contextul unei cresteri economice de circa 4%, se arata in raportul delegatiei FMI, publicat ca o concluzie dupa vizita unei delegatii conduse de sud-coreeanul Jaewoo Lee.  

Politicienii romani contrazic analiza FMI:

Eugen Teodorovici: Romania trebuie sa reduca masiv cheltuielile, iar sistemul bugetar are nevoie de o restructurare

Primul care a raspuns analizei dure a FMI a fost Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice. Teodorovici a spus ca Romania trebuie sa reduca masiv cheltuielile, iar sistemul bugetar are nevoie de o restructurare. De asemenea, ministrul de Finante a spus ca e nevoie ca investitiile din sectorul public sa creasca.

„Este nevoie de accelerarea investitiilor, mai ales in zona publica, in transporturi sau in sanatate, pentru a face cresterea economica sustenabila. Inca mai sunt de facut eforturi, in noul context politic lucrurile se aseaza, oamenii se apuca de treaba, incep sa isi reia increderea in economia din Romania. Un euro in proiecte de infrastructura aduce doi euro in economie, a spus ministrul”, a completat Teodorovici.   Oficialul de la Finante spune ca Romania poate in doi ani de zile sa elimine deficitul bugetar de 28 de miliarde de lei, daca vor fi restructurate zonele in care banul public este cheltuit intr-un mod nejustificat.   „Le spunem si celor de la Fondul Monetar International ca Romania poate cam in doi ani de zile sa isi stinga deficitul de 28 de miliarde de lei. Suma nu este mare, daca stam cu totii sa vedem acele zone in care banul public se cheltuie intr-un mod nejustificat” a spus ministrul.

De altfel, Teodorovici este singura autoritate din Guvern care pare a da curs analizei FMI si nu o contrazice vehement, asa cum fac Lia Olguta Vasilescu si Marius Budai, dupa cum urmeaza sa vedem.  

Citeste aici continuarea declaratiilor luiTeodorovici privind analiza FMI despre economia Romaniei.  

Lia Olguta Vasilescu: Nici de data aceasta, oficialii FMI nu par prea informati

Dupa replica data de Teodorovici celor de la FMI, care pare sa sustina analiza critica facuta de europeni economiei noastre interne, a venit si randul Liei Olguta Vasilescu sa vorbeasca despre aceasta.  

Fost ministru al Muncii, a criticat FMI pentru ca a indemnat la moderatie fiscala si inasprirea politicilor monetare.  

„FMI vine cu noi propuneri de austeritate pentru romani, dar PSD nu poate merge pe abordarea strict contabiliceasca a functionarilor internationali. Desi in ultimii doi ani PSD a realizat cele mai mari cresteri de pensii si salarii, in continuare sunt romani care traiesc in saracie, fiind necesara continuarea cresterii veniturilor. Economia este dinamica si dezvoltarea aduce mai multe venituri. Si nu e pentru prima oara cand estimarile FMI se dovedesc eronate”, a scris Olguta Vasilescu pe Facebook.

Mai Mult AICI.

Sursa: https://www.manager.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole