Celebrităţi din România

Preambul: Doresc să prezint cititorilor noştri, la rubrica Celebrităţi din România, comentarii despre viaţa şi activitatea de creaţie a unor personalităţi ale culturii române (uitate, uneori, pe nedrept), care...
Viena

Preambul:

Doresc să prezint cititorilor noştri, la rubrica Celebrităţi din România, comentarii despre viaţa şi activitatea de creaţie a unor personalităţi ale culturii române (uitate, uneori, pe nedrept), care s-au remarcat prin geniul şi prin talentul lor, lăsând posterităţii adevărate capodopere artistice în domeniile artelor plastice, cercetării ştiinţifice, literaturii, muzicii , pentru ca noi, cei de azi, şi generaţiile viitoare, să ne putem pleca fruntea, cu recunoştinţă în faţa memoriei lor şi să le cinstim la adevărata lor valoare. (Agnes-Maria ORBAN)

 

Marin PREDA – Cel mai iubit dintre pământeni   

 

Autorul romanului „Cel mai iubit dintre pământeni“ (1980), scriitorul Marin PREDA – unul dintre cei mai apreciaţi romancieri români din secolul al XX-lea, care a fost şi un fervent opozant al regimului comunist – s-a născut în ziua de 05 August 1922, în localitatea Siliştea-Gumeşti din judeţul Teleorman, a fost un scriitor prolific – romancier şi traducător –, membru şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, membru corespondent al Academiei Române şi deputat în Marea Adunare Naţională.

 

Marin PREDA şi-a petrecut copilăria într-o familie numeroasă (mai avea încă două surori şi trei fraţi mai mari) care, în ciuda celor două loturi de pământ „primite la împroprietărire”, nu a fost lipsită de griji. A studiat la Siliştea-Gumeşti (ca elev fruntaş la învăţătură), apoi la Şcoala Normală din Abrud, la Cristuru-Odorhei şi la Bucureşti. În anul 1941, într-un volum colectiv de versuri intitulat „Sîrmă ghimpată”, poetul Geo Dumitrescu include şi poezia „Întoarcerea fiului rătăcit” de Marin PREDA, dar manuscrisul volumului nu obține viză pentru tipărire. Tot prin intermediul lui Geo Dumitrescu, tânărul scriitor Marin PREDA a fost angajat corector la revista „Timpul” şi a debutat, pe data de 16 aprilie 1942, la aceeaşi revistă, cu schiţa „Pârlitu’”. Acest debut, la vârsta de 20 de ani, i-a dat încredere în scrisul său şi a publicat apoi schițele și povestirile: Strigoaica, Salcâmul, Calul, Noaptea, La câmp. În anul 1948 a debutat editorial cu volumul de nuvele „Întâlnirea din pământuri”.

Activitatea sa scriitoricească a fost îmbinată cu cea redacţională, Marin PREDA fiind la început corector şi la ziarul „România Liberă“, apoi secretar de redacție la „Evenimentul zilei”, redactor la revista literară „Viata Româneascã“, iar din anul 1970 primind funcţia de director al editurii „Cartea Româneascã“.

Primul volum al celebrului său roman „Moromeţii“ a fost publicat în anul 1955, iar al 2-lea volum abia în anul 1967. Alte romane scrise de Marin PREDA, între anii 1948-1980, au fost: „Întâlnirea din pământuri“, „Risipitorii, Intrusul, Marele singuratic, Viaţa ca o pradă, Delirul, Cel mai iubit dintre pamânteni“. În anul 1956 i s-a decernat premiul de stat pentru romanul „Moromeţii“, iar în anul 1971 a primit premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul „Marele singuratic“.
           Marin PREDA a tradus romanele „Ciuma” de Albert Camus şi „Demonii” de F.M Dostoievski, împreună cu Niculae Gane.

Scriitorul Marin PREDA a fost de trei ori căsătorit: cu poeta Aurora Cornu, între anii 1954 şi 1958, cu Eta Vexler – critic literar, evreică emigrată în Franţa în 1970 şi cu Elena Preda (născută Mitea), cea de-a 3-a soţie, singura cu care a avut copii, pe Nicolae şi pe Alexandru Preda. Între 1975 și 1980 ei au locuit împreună în Bucureşti, pe strada (pictor) Alexandru Romano nr.21.

Ultimul său roman intitulat „Cel mai iubit dintre pământeni“ este considerat o critică violentă a comunismului din România acelor ani. După câteva săptămâni de la apariţie, în primăvara anului 1980, romanul a fost retras din toate bibliotecile și librăriile publice și universitare, iar în scurt timp, în ziua de 16 mai 1980, Marin PREDA a fost găsit mort în camera sa din vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia din judeţul Ilfov.
Romanele lui Marin PREDA au fost ecranizate, în mai multe rânduri şi anume: în anul 1954 a apărut filmul „Desfăşurarea”, regizat de Paul Călinescu; în 1974, în regia lui Mircea Mureşan – a apărut filmul „Porţile albastre ale oraşului; în 1977, în regia lui Iulian Mihu – „Marele singuratic”; în 1883, în regia lui Constantin Vaeni, apar filmele – „Intrusul” şi „Imposibila iubire; în 1987, în regia lui Stere Gulea – „Moromeţii”, iar în anul 1993, în regia lui Şerban Marinescu, a avut loc premiera filmului „Cel mai iubit dintre pământeni”.

 

Agnes-Maria ORBAN, Redactor VOCEA TA

Membră a UZPR şi a Presseclub CONCORDIA

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole