Centenarul Marii Uniri – sărbătorit pe ”Câmpul românesc” din Canada

  ”Cu cât mai puternic este promovată cultura unui popor, cu atât mai adânci devin rădăcinile lui”, spune Iacob Cazacu-Istrati, român basarabean emigrat de mulți ani în Canada. De...
Viena

 

Cu cât mai puternic este promovată cultura unui popor, cu atât mai adânci devin rădăcinile lui”, spune Iacob Cazacu-Istrati, român basarabean emigrat de mulți ani în Canada.

De la domnia sa am primit recent o scrisoare, pe care o reproduc întocmai: ”Am o mare tristețe în suflet. Este o tristețe provocată de o întâmplare neprevăzută în orarul meu zilnic. Nu cunosc motivul, dar în Canada, de obicei medicii , când te programează la vreo investigație medicală, întreabă pacientul, dacă îți convine ziua, ora și… Dacă tu, ca pacient, nu ești de acord, te poate reprograma peste vreo 3-4 luni, ceea ce nu e bine. Eu n-am vrut să pățesc așa ceva a doua oară. Prima dată am dorit cu câteva zile mai târziu să mă programeze, dar am fost programat hăt, peste 4 luni.  De-aceea, când m-au sunat de la medicul de familie, că sunt programat la o investigație serioasă pe data de 19 august a.c., am înghițit în sec și am tăcut. Nu  eram la curent că, în Canada, și duminica se lucrează… nu ca la noi… Unele investigații necesită o pregătire preliminară, dar și după…sunt unele interdicții, de exemplu, să nu urci la volan. Rezultatul aceastei investigații astăzi m-a bucurat, e în limitele normei, doar că m-a lipsit de la o mult-așteptată întâlnire cu prietenii mei la ”Câmpul Românesc” de la Sărbătoare Hramului Capelei “Adormirea Maicii Domnului”. Această sărbătoare a devenit tradiție pentru români, una dintre cele mai importante, care adună sute de români și prieteni de alte etnii…

 Și, chiar de n-am fost prezent la sărbătoare, am fost cu sufletul acolo, între prieteni. M-au sunat, s-au interesat, mi-au povestit… Cel mai mult m-a bucurat faptul că toate manifestările anului 2018, petrecute la ”Câmpul Românesc” din Canada sunt închinate Centenarului Marii Uniri și că la ele participă din ce în ce mai mulți basarabeni. Astăzi m-a sunat și Liliana Ciorescu, regretând că am lipsit de la eveniment, povestindu-mi cu detalii amănunțite, cum a decurs mersul sărbătorii. Liliana, împreună cu soțul Radu, fiica Gloria și fiul Dumitru sunt prezenți la fiecare întrunire a conaționalilor noștri, alături de familia surorii sale Rodica Dvorean, care la fel se regăsesc în mijlocul prietenilor, împreună cu soțul Vitalie și cu cei doi haiduci, Dariu și Ionuț. Lângă dânșii e nelipsită mama lor Elionora Roșca, fostă profesoară de limbă română, promovatoare a valorilor noastre nationale române, prietenă de mulți ani a familiei noastre. Cu soțul Ion Roșca, originar din Țânțăreni, (Telenești) am fost prieteni și colegi de lucru încă de prin anii “70 (Dumnezeu să-l odihnească în împărăția sa). Vreau să-I menționez, ca patrioți și promovatori ai culturii noastre, și pe Alexei și Natalia Sârbu, Cristina Barbăscumpă, Stela și Ghenadie Boghiu. Despre Cristina și Mihăiță Ciobanu, Grigore Zanfir voi aminti mai târziu.

O descriere minuțioasă a evenimentului o face președintele Asociației Câmpul Românesc din Hamilton, Dumitru Răchitan, care menționează: – “Sărbătoarea Hramului Capelei “Adormirea Maici Domnului” este unul din evenimentele intrate deja în tradiția și obișnuința românilor, care locuiesc în orașele din apropierea Câmpului Romanesc: Toronto, Kitchener, Hamilton, Pickering, Barrie, Oshawa ș.a.

Capela Adormirea Maicii Domnului s-a dovedit a fi mică, neîncăpătoare pentru participanți, ei au înconjurat Capela pentru  ca să asculte slujba ținută de preoții  dr. Dumitru Ichim și Didel Furtună. Răsunau codrii din jurul Câmpulu Românesc, când corul celor de afară a început să cânte la unison cu preoții, care țineau slujba, slăvind Maica Domnului prin cântece de o frumusețe și o lirică deosebită.

Sutele de români prezenți la sărbătoare s-au bucurat nu numai de o zi plină cu soare  și o slujbă religioasă minunată, dar și de bucatele tradiționale pregătite de membrii Asociației, împreună cu membrii Parorhiei Sf. Maria din Kitchener.

 Pentru iubitorii de scăldat a fost pregătit bazinul de înot.

O mare satisfacție cei prezenți au primit de la mesagerii cântecului și dansului românesc.  Basarabeanul Grigore Zanfir  cu o voce de exceptie și un vast repertoriu a ținut participanții pe ringul de dans toată durata sărbătorii – un artist minunat, un om blând, cu o inimă plină de dor românesc.

Olteanul Alex Pascu a stârnit în sufletele celor prezenți multe amintiri frumoase  din anii tinereții cu șlagărele muzicii ușoare românești.

Mihăiță, fiul marelui artist basarabean de muzică populară Mihai Ciobanu, un violonist desăvârșit, ne-a plimbat prin toate genurile muzicii – de la muzica populară, prin melodia “Ciocârlia”, la piese muzicale clasice rare, dificile pentru vioară solo, dar care s-au bucurat de o interpretare superbă a maestrului.

Cu melodii de suflet si de joc ne-a încântat clarinetistul Simion Ciobanu, un artist care a revenit din nou la Câmpul Românesc.

Cu multă căldură a fost primit ansamblul de dansuri „Colina” din Toronto. Cu o energie rar întâlnită la ansamblurile de dansuri “locale”, dansatorii au încântat publicul cu dansurile tradiționale basarabene și cele internaționale.

Ansamblul “Doina” din Hamilton, care deja are un nume de referință în prezentarea tradițiilor și obiceiurilor românesti, prezent la toate evenimentele organizate de Asociația noastră, pe lângâ repertoriul variat de dansuri, de data aceasta a venit cu o surpriză: un dans specific aromânilor, care i-a prins în horă pe toți, cu mic și mare…

Muzica si aranjamentul muzical au fost asigurate de Mike Carabas (CMS  Global Entertainment).

Acest eveniment a fost mult mai mult decât o sărbătoare, a fost o excursie acasă, în România, în care fiecare s-a regasit: în rugăciune, meditatie, în cântece și dansuri, în bucătăria noastră românească,  toate îmbinate într-o atmosferă de sărbătoare în mica noastră Românie, după cum a numit academicianul Nicolae Dabija ”Câmpul Românesc” de la Hamilton.

 La pregătirea  acestei mari sărbători și-au adus aportul, în primul rând, neobositul președinte al Asociației “Câmpul Românesc” Dumitru Răchitan, împreună cu soția Emilia; membrii Parorhiei “Sf. Maria” din Kitchener, patronată de părintele Didel Furtună și membrii Asociației “Câmpul Românesc” ca Gheorghe Dragomiras, Liviu Cananau, Mihai Carali , Ion Tudor, Emil si Viorica Popa ,Liliana Tudor, Carmen Belu, Elena Abagiu, cât și membrii Asociației Câmpul Românesc Doina si George Popa, Anca si Aurica Olteanu, Liviu Dragus, Crenguța si Petre Dalea, Nela Cornea, Alex si Olivia Colceriu, Mihaela Moisin, Florin Săndulescu.

Comitetul de organizare al Asociației ”Câmpul Românesc” din Hamilton mulțumește tuturor participanților la această minunată sărbătoare, asteaptându-vă și la următoarele evenimente organizate pe viitor”.

——————————————————–

Ioan POPESCU

Viena
Categorii
Canada
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole