Centrul Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare ,,Dumitru-Dorin Prunariu’’ Nürnberg, la cea de-a doua aniversare de la fondare

Centrul Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare ,,Dumitru-Dorin Prunariu’’ Nürnberg, la cea de-a doua aniversare de la fondare Sâmbătă, 2 octombrie 2020, membrii Centrului Cultural Româno-German de Ajutor şi...
Viena

Centrul Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare ,,Dumitru-Dorin Prunariu’’ Nürnberg, la cea de-a doua aniversare de la fondare

Sâmbătă, 2 octombrie 2020, membrii Centrului Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare ,,Dumitru-Dorin Prunariu’’ Nürnberg împreună cu colaboratorii săi, cu oameni politici şi oameni de cultură, cu artiştii Ansamblului de dansuri populare ,,Ciuleandra” München, cu actriţa Natalia Glöckner au marcat doi ani de la fondarea Centrului Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare ,,Dumitru-Dorin Prunariu’’ Nürnberg.

Evenimentul a debutat cu introducerea realizată de directoarea Centrului Cultural, doamna Ionela van Rees- Zota, care a prezentat bilaţul realizărilor acestui prim an de funcţionare şi a exprimat următoarele gânduri invitaţilor prezenţi la aniversare:

,,Stimați prieteni,
Stimați colaboratori,
Stimați cititori,
Centrul Cultural Româno-German aniversează frumoasa vârstă de 2 ani de la deschidere. Au fost doi ani în care ne-am selectat echipa; unii au venit, iar alții au plecat. Fiecare și-a găsit sau nu locul aici, iar acest lucru îl privesc ca pe-o selecție naturală.
În acest interval am încercat să ne adaptăm cerințelor dumneavoastră și nu puține au fost obstacolele întâmpinate pe parcurs, de la cele de ordin financiar până la cele provocate de virusul covid.
Nu ne lăsăm! Mergem mai departe cu proiecte noi și diversificate, menite să vă satisfacă cerințele, deoarece pentru noi voi sunteți cei mai importanți. O echipă de peste cincizeci de voluntari oferă din timpul personal pentru a fi mai aproape de semenii lor, de români și de România.
Cu această ocazie, am lansat Broșura anuală a Centrului, în paginile căreia veţi găsi programul anual al Centrului Cultural, precum şi o sumedenie de informații utile despre serviciile româneşti în Landul Bayern, despre viaţa şi integrarea în Germania.
Noi sperăm că acest îndrumător vă va ajuta în organizarea vieţii zilnice.
Vă dorim toate cele bune pentru viitorul dumneavoastră.

Vă iubesc, oameni buni și frumoși!’’

Un cuvânt de felicitare a transmis printr-un comunicat şi Consulul General al României în München, doamna Iulia Ramona Chiriac:
,,Stimată Doamnă Preşedintă,
Stimaţi oaspeţi de onoare,
Dragi români,
În urmă cu 2 ani, în cadrul Centenarului Marii Uniri, vă uram success cu acest proiect, numindu-l o nouă casă a prieteniei româno-germane din Nürnberg. Vorbeam în 2018 despre un demers ambiţios, patriotic şi generous de a veni împreună şi de a construi împreună, şi exprimam atunci certitudinea că acest proiect va reprezenta un nou punct de reper în viaţa comunităţii româneşti din Bavaria şi un solid partener de dialog pentru autorităţile germane.
Într-adevăr, de-a lungul acestor doi ani aţi fost prezenţi, implicaţi şi generoşi cu timpul şi expertiza dumneavoastră în interesul românilor din regiune. De asemenea, în cadrul dialogului meu recent cu primarul oraşului Nürnberg, dl. Markus König, am avut ocazia să ascult aprecierea sa pentru activitatea Centrului Cultural şi a echipei de aici. Vă bucuraţi aşadar atât de aprecierea autorităţilor locale din Nürnberg, cât şi a celor româneşti, fapt care demonstrează rolul dumneavoastră de punte între cele două ţări.
Folosesc acest prilej pentru a vă transmite salutări din partea întregii echipe consulare din München şi de a vă mulţumi pentru colaborarea noastră de peste ani, în sprijinul comunităţii româneşti din Bavaria, o comunitate de peste 200 000 de cetăţeni. Suntem, într-adevăr, o comunitate foarte numeroasă şi în constantă creştere aici, în sudul Germaniei, şi consider că ne aflăm într-o etapă de consolidare şi structurare a prezenţei româneşti în Bavaria. Înţelegem, iată, că ,,în unire stă puterea’’ şi că atunci când venim împreună putem construi cu succes, putem colabora eficient şi putem susţine interesele româneşti aici în Germania.
Stimată comunitate românească,
Încercăm împreună să construim o Românie departe de ţara noastră şi vreau să adresez, pe această cale, mulţumiri tuturor părinţilor care se străduiesc să păstreze vie în identitatea copiilor lor limba română, tuturor asociaţiilor româneşti care promovează neobosit cultura şi tradiţiile româneşti şi liderilor comunităţilor locale, cum sunteţi şi dumneavoastră, care lucraţi cu atât de multă implicare în spiritul unităţii şi al comunităţii.
Vă asigur că vă suntem aproape, vă asigur că ne preocupăm constant de îmbunătăţirea serviciilor consulare pe care vi le oferim şi vă adresez invitaţia de a veni înspre echipa consulară de aici din München cu încredere şi cu propuneri de parteneriate cum este şi cel de astăzi.
Vă doresc mult succes şi vă felicit pentru această realizare.’’

Am fost bucuroşi să ascultăm în continuare mesajul scrisorii formulate de Dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu cu ocazia acestei aniversări:

,,Dragi români,

Sunt onorat că o astfel de instituţie înfiinţată la Nürnberg , şi mai ales prima de acest gen din Germania, să poarte numele meu, al primului cosmonaut român.
De asemenea, sunt impresionat de faptul că reprezentantul de seamă al comunităţii româneşti de la Nürenberg, Ionela van Rees- Zota, directorul cultural al Centrului, oferă un sprijin consistent tuturor celor care apelează la ea şi se alătură acestui grup organizat. Deviza sa este: ,,Împreună suntem puternici, împreună scriem istorie.”
Sunt convins că, pe masură ce acestui centru i se vor alătura mai mulţi oameni, cu spiritul de echipă al directoarei centrului, aici chiar se va ajunge să se scrie istorie.
Centrul beneficiază de o echipă puternică, o echipă sudată care promovează valorile românilor din Diaspora, şi care reuşeşte să aducă în Germania şi să aşeze în sufletul fiecaruia o bucăţică de Românie, un colţ de lume cu multe tradiţii şi obiceiuri care merită a fi cunoscute.
Vă transmit din suflet urări de bine, de prietenie, de unitate.
Felicitări şi mult succes în continuare!’’

În cea de-a doua parte a programului, am asistat la lansarea cărţii ,,POVESTEA MEA DE INTEGRARE SAU 14 POVEŞTI, 14 VIEŢI, 14 LUMI”. Reuşita acestui proiect de carte se datorează românilor care au îmbrăcat în haină de poveste experienţa lor personală legată de emigrare, Ziarului ,,Vocea Ta‘‘, Agenţiei de Presă ,,Aşii Români‘‘ şi Centrului Cultural Româno-German ,,Dumitru-Dorin Prunariu‘‘ Nürnberg.

Coautoarele cărţii, Nadia Marin, Ionela van Rees- Zota şi Claudia Petruşca, au făcut următoarle precizări în legătură cu necesitatea apariţiei unui astfel de volum:
,,Sunt 14 poveşti de viaţă trăite intens, trăite între a avea totul sau nimic, poveşti autentice trăite de oameni ca noi, poveşti ce trebuiau adunate într-o carte.
Până la publicarea poveştilor din acest volum a fost un drum anevoios, dar răsplătitor. Această carte e un îndemn pentru cei care şi-au pierdut direcţia şi încrederea în ei sau, din contră, un exemplu de determinare al celor care au ştiut exact înspre ce să se îndrepte.

Noi, culegătoarele de poveşti cu iz de trudă, de adrenalină, de spaimă de eşec sau de extaz, suntem bucuroase că demersul nostru de descoperire a unor experienţe de integrare a prins atât de bine în rândul românilor aflaţi departe de ţară. Pentru că volumul de faţă cuprinde frânturi din viaţa unor oameni, mulţumirile sunt adresate acestora, ei fiind de drept autorii acestei cărţi. Poveştile lor ne-au intrat în suflet şi-n memorie.

Am rezonat cu cei ce au rememorat imboldul care i-a făcut să emigreze, sentimentele trăite atunci, impactul cu noua țară şi cu noua limbă, primii ani trăiți într-o țară străină, capcanele limbii noi, dificultatea găsirii unui loc de muncă, relația actuală cu țara de adopție.

Pentru cititori, cartea devine interactivă, paginile goale de la sfârşit îndeamnându-vă să vă scrieţi propria poveste. Lăsându-vă provocaţi, cartea poate continua cu mii şi mii de altfel de poveşti. Viața fiecăruia dintre noi este o poveste cu foarte multe pagini, o poveste fără sfârşit, care continuă prin ce lăsăm în urma noastră.’’

În finalul acestei întâlniri festive, cei prezenţi s-au prins în nelipsita horă, au servit bucate româneşti şi s-au veselit într-o însorită şi binecuvântată zi de început de toamnă.

La mulţi ani!

Redacţia ,,Aşii Români’’

Viena
Categorii
DiasporaActivitățiEvenimentExclusivGermaniaRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole