Centrul Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare ,,Dumitru-Dorin Prunariu’’ Nürnberg, la prima aniversare de la fondare

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, membrii Centrului Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare ,,Dumitru-Dorin Prunariu’’ Nürnberg împreună cu numeroşi invitaţi, oameni politici, parteneri, colaboratori, oameni de cultură şi artişti de...
Viena

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, membrii Centrului Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare ,,Dumitru-Dorin Prunariu’’ Nürnberg împreună cu numeroşi invitaţi, oameni politici, parteneri, colaboratori, oameni de cultură şi artişti de la Ansamblurile de dansuri populare ,,Așii Români” şi ,,Ciuleandra” München, actriţa Natalia Panţa, actorul şi ventrilocul Eduard Sandu au marcat primul an de la fondarea Centrului (în 6 octombrie 2018).

Cu un cuvânt de felicitare au venit consulul Dorel Şchiopu de la Consulatul General al României la München, politicianul german Marcus König, candidat la funcţia de primar al oraşului Nürnberg din partea partidului CSU, Helmine Buchsbaum şi Werner Henning, consilieri ai oraşului Nürnberg, Meta Reisch-Bootsch, vicepreşedintele consiliului de integrare Nürnberg, Klaus Gross şi Robert Adams şi Thomas Tillich, colaboratori Centrului Cultural Româno-German din Nürnberg.

Într-un interviu acordat ziarului ,,Vocea Ta’’, fondatoarea şi directoarea Centrului Cultural, doamna Ionela van Rees Zota s-a referit la activitatea Centrului în primul său an de funcţionare, obiectivele atinse, menționând că vor fi depuse în continuare eforturi pentru a oferi sprijin în integrarea românilor în Germania, în însușirea limbii germane și pentru a extinde cercul de prieteni ai culturii române.

Vocea Ta: Doamnă director Ionela van Rees Zota, iată-ne ajunşi şi la momentul în care sărbătorim primul an de existenţă al Centrului. Cum vi se pare această zi, prezenţa şi implicarea românilor?

Ionela Van Rees Zota: Sărbătorim primul an de activitate. Un an care, sinceră să fiu, nu a fost deloc uşor. S-au iscat foarte multe probleme pe care le-am soluţionat  cu mult consum de energie, au fost persoane care au avut alte interese şi astfel nu au rezistat alături de noi. A fost însă un an frumos, echipa noastră s-a cristalizat şi am rămas cu oamenii care într-adevăr fac ceea ce fac cu plăcere şi din empatie faţă de semenii lor. Trebuie precizat aici faptul că sub patrimoniul Asociaţiei Dacia, există atât Centrul Cultural, cât şi Agenţia de Presă Aşii Români şi ziarul Vocea Ta. Avem peste 50 de voluntari. A ţine toţi aceşti oameni lângă tine înseamnă că împărtăşim aceleaşi idealuri. Altfel spus, când există această chimie este imposibil să nu dai înainte.

Când faci ceva din pasiune n-ai cum să nu reuşeşti. Asta simţi că s-a întâmplat şi-n cazul dumneavoastră?

Foarte adevarat. Când faci ceva din pasiune n-ai cum să nu reuşeşti. Ideea este că trebuie să fii perseverent, să ai un ţel bine stabilit la care să nu renunţi indiferent de ce întâmpini şi să ai oameni care să te susţină pentru că singur este mai greu să ajungi să bifezi tot ce ţi-ai propus.

 Ce obiective are Centrul de îndeplinit anul viitor?

Continuăm obiectivele stabilite încă de la început. Noi ne-am acomodat  deja în această perioadă cu ceea ce am implementat. Avem cursurile de germană care au o frecvenţă foarte mare, de la trei clase am ajuns la şapte. Suntem foarte căutaţi. În present ne axăm pe găsirea de fonduri pentru că ne dorim să fim independenţi financiar 100%. Acesta ar fi obiectivul principal. De asemenea am dori să mai deschidem şi alte Centre Culturale în Germania, astfel: primul, dacă totul iese aşa cum am planificat, va fi deschis în nordul Germaniei, lângă Hamburg, în Lübeck, iar următorul ar putea fi la Mannheim.

Cât de important este să transferăm cultura română în Germania?

Este foarte important. Dacă stau  să analizez acum proiectele derulate în perioada 2018-2019, pot spune că am avut foarte multe activităţi culturale. Niciodată nu uităm de zilele importante precum ziua lui Mihai Eminescu, pe care am sărbătorit-o cu poezii şi cu lacrimi în ochi, nu uităm istoria românilor, literatura, arta şi ceea ce constituie tradiţiile noastre – portul, dansul, mâncarea. În luna martie spre exemplu, am sărbătorit atât de frumos simbolul Mărţişorului la Nürnberg.

Sunt românii din Nürnberg receptive la propunerile, la programele şi activităţile Centrului Cultural?

Sunt foarte receptivi. Statistica noastră arată următoarele: în primul an au fost peste 2500 de persoane care ne-au trecut pragul, peste 1000 de persoane au beneficiat de consultare personală. Potenţialul nostru este foarte mare. Se vede că interesul de a avea un Centru Cultural  există şi noi avem astfel certitudinea că ceea ce facem, facem bine. Pe lângă activităţile culturale, ne axăm şi pe educaţie şi pe integrarea românilor în Germania.

La ce lucraţi în prezent?

Lucrăm acum la un proiect măreţ. Vrem să sărbătorim 1 decembrie, Ziua Naţională a României, aşa cum nu s-a mai făcut până acum cu implicarea primăriei din Nürnberg. Momentan ne concentrăm pe găsirea unei săli în care să încapă 400 de persoane şi intrarea să fie gratuită.

Ce mesaj aveţi pentru toţi cei prezenţi?

În primul rând vreau să mulţumesc tuturor pentru implicare, pentru faptul că răspund permanent prezent la tot ce le propunem, dăruindu-și fiecare în mod liber din pasiune, devotament și pregătire. Avem o echipă superbă de care sunt foarte mândră. Le doresc sănătate, să le dea Dumnezeu bucurii înzecite. Împreună suntem puternici şi împreună scriem istorie, după cum spune chiar sloganul Centrului Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare ,,Dumitru-Dorin Prunariu’’ Nürnberg.

Am adunat şi câteva impresii despre însemnătatea acestei zile de la românii cu care am avut bucuria să vorbesc şi-mi face plăcere să le redau în încheierea acestui material:

,,A fost o zi superbă în ciuda timpului care nu se dezice. Este totuşi toamnă. Au participat foarte mulţi oameni, cunoscuţi dar şi figure noi. Centrul te face să te simţi acasă. Pe mine acest lucru m-a ajutat foarte mult. Îmi place să mă fac utilă şi răspund present oricărei solicitări. Am participat la cursurile de limba germană organizate la Centrul Cultural pentru că îmi doresc să învăţ mai bine această limbă. Este puţin mai greu acum la 57 de ani. Dar câteva cărămizi au fost puse. De luna viitoare voi participa împreună cu soţul meu timp de şase luni la încă un curs de integrare şi învăţarea limbii germane.’’(Ungur Voichiţa)

,,Am venit în Germania, la Nürnberg,  anul acesta în luna aprilie şi Centrul m-a ajutat să mă integrez mai uşor, să-mi fac prieteni şi să-mi împlinesc visul, acela de a practica meseria de maseur şi în această ţară. Primii mei clienţi au fost chiar dintre români. Aceştia vin la astfel de sesiuni pentru a se deconecta de la stresul cotidian şi pentru aşi relaxa musculature. Doamnei Ionela van Rees Zota i se datorează reuşita mea şi-i mulţumesc pe această cale. Este un om deosebit. La Centru frecventez cursul de limba germană, nivelul B1.‘‘ (Delia Osiceanu)

Ayan David Gabriel a venit în Germania cu numai un an în urmă împreună cu părinţii lui. Este elev în clasa a treia şi îi face mare plăcere să dialogheze despre momentele pe care le-a trăit la Centru în această zi, într-o înşiruiere cronologică de admirat: ,,Mi-a plăcut foarte mult tot ce s-a întâmplat astăzi. Mai întâi am urmărit un spectacol de muzică populară. Apoi a urmat discursul doamnei Ionela, imediat după a fost momentul cu păpuşile oferit de domnul Edi şi dansurile copiilor şi adulţilor din ansamblurile venite cu această ocazie. La sfâşit a avut loc o şedinţă foto cu toţi cei prezenţi.’’

Felicitări tuturor celor care își desfășoară activitatea în Centrul Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare ,,Dumitru-Dorin Prunariu’’ Nürnberg, celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment festiv deosebit. Doresc ca această instituție să devină un reper cultural important pe harta orașului Nürnberg. 

Nadia Marin

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole