Cine a realizat cea mai cunoscuta fotografie a lui Mihai Eminescu

Fotografia din stânga a fost realizată în anul 1869 de către fotograful Jan Tomas, dar nu in România, ci la Praga, acolo unde Eminescu se pregătea să urmeze cursurile...
Viena

MIHAI EMINESCU

Fotografia din stânga a fost realizată în anul 1869 de către fotograful Jan Tomas, dar nu in România, ci la Praga, acolo unde Eminescu se pregătea să urmeze cursurile Universității Caroline, a doua ca reputație din imperiul Austro-Ungar, după cea de la Viena. Pentru a se putea înscrie, poetul avea nevoie de o fotografie la dosar. Universitatea din Praga l-a respins, iar poetul a plecat la universitatea din Viena. La Praga, Eminescu a făcut șase fotografii de tip portret, toate in studioul lui Jan Tomas: trei ovale si trei dreptunghiulare, toate în sepia, de dimensiunile unei cărți poștale. Din cele șase exemplare s-au mai păstrat doar trei, în arhiva personală a poetului sau la apropiați. Nu se știe cu exactitate soarta celorlalte trei fotografii, dar probabil au rămas în dosarele de ănscriere de la facultatea din Praga si cea din Viena.

Jan Tomas a fost un fotograf de origine cehă care a trăit între anii 1841—1912. A lucrat ca fotograf ăntre anii 1867 și 1904 și a realizat mai multe portrete ale unor personalități ale acelor vremuri. Totuși, cea mai cunoscută fotografie a sa rămâne cea a poetului Mihai Eminescu.

CĂLIN STAN

Sursa : https://www.clubulfoto.com/

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole