Claudia Cardinale – o viață trăită pe platourile de filmare

Claudia Cardinale, sex simbolul cinematografiei italiene din anii ’60-’70, este considerată și în prezent una dintre cele mai frumoase femei din lumea filmului. În vârstă de 80 de ani,...
Viena

Claudia Cardinale

Claudia Cardinale, sex simbolul cinematografiei italiene din anii ’60-’70, este considerată și în prezent una dintre cele mai frumoase femei din lumea filmului. În vârstă de 80 de ani, “varianta brunetă, cu ten măsliniu” a lui Brigitte Bardot a intrat în istoria cinematografiei, jucând în peste 140 de filme, atât în Italia, cât și la Hollywood.

La 16 ani a câștigat un concurs de frumusețe la care nici măcar nu s-a înscris
Născută în La Goulette, lângă Tunis, pe 15 aprilie 1938, Claudia Cardinale putea vorbi doar franceză, arabă și siciliană în momentul în care a ajuns în atenția cinematografiei italiene. La începutul carierei, vocea ei trebuia dublată în italiană, cel puțin până când a jucat în filmul lui Fellini câștigător de Oscar „8 1/2”, în 1963.

Momentul care i-a schimbat viața s-a întâmplat pe când avea numai 16 ani: atunci Claudia Cardinale a câștigat un concurs de frumusețe, la care nici măcar nu se înscrisese. Încoronată dtept “cea mai frumoasă italiancă din Tunisia”, Cardinale a câștigat un premiu constând într-o excursie la Festivalul de Film de la Veneția. Ajunsă acolo, s-a făcut imediat remarcată cu frumusețea și carisma ei.

“Toți regizorii și producătorii voiau să facă filme cu mine, dar eu le-am zis că nu vreau”, a povestit Claudia Cradinale în unul dintre cele mai recente interviuri ale ei. Tatăl său a fost cel care a convins-o să dea cinematografiei o șansă.

sursa foto: HEPTA
Copil născut în secret la 19 ani

Însă nici bine nu își începuse cariera de actriță că era să și renunțe: Claudia Cardinale a rămas însărcinată pe când avea numai 19 ani, în urma unei relații cu un francez misterios, cu 10 ani mai în vârstă ca ea. A hotărât să păstreze copilul. Producătorul și mentorul ei, Franco Cristaldi, a convins-o să nască în secret la Londra și să lase bebelușul în grija familiei ei. Copilul, Patrick, a fost inițial prezentat ca și fratele ei mai mic, până când a recunoscut adevărul, șapte ani mai târziu.

Claudia Cradinale a devenit muza regizorilor italieni, care și-o doreau toți în filmele lor

În 1963, la 25 de ani, Cardinale a filmat în același timp două dintre marile sale filme, cu care a rămas în istoria cinematografiei: drama lui Visconti “Leopardul” și mega succesul lui Fellini, „8 1/2”.

“Visconti, precis și meticulous ca și cum am fi făcut o piesă de teatru, vorba cu mine în franceză și voia să fiu brunetă cu părul lung. Fellini, dezorganizat și fără scenariu, vorbea în italiană și mă voia blonda”, a povestit Claudia Cradinale într-un interviu, precizând că își schimba look-ul o dată la două săptămâni pentru a filma cele două producții.

“Am făcut un singur film cu Fellini, dar m-a făcut să mă simt ca și cum aș fi centrul Universului, cea mai frumoasă, cea mai importantă. Mi-e dor de el cu adevărat, de tandrețea lui, de vocea lui subțire. Să lucrez cu el era ca o improvizație, nu avea scenariu, pe platou era gălăgie, haos, anarhie, dar reușea să se detașeze și să își facă treabă”, își amintește Claudia Cradinale.

Actrița a lucrat și cu celebrul Marcelo Mastroiani, în filmul lui Mario Monicelli “I Soliti Ignoti”, în 1958.

sursa foto: HEPTA
“Marcello era foarte sociabil, vesel, adora să fie actor și singura persoană pe care o lua în serios pe platou era regizorul. Era fermecător, toată lumea îl plăcea, era un adevărat latino lover”.

Succesul Claudiei Cardinale a depășit granițele Italiei: actrița a cucerit și Hollywood-ul cu filmele „The Pink Panther”, în care a jucat alături de Peter Sellers, și “Circus World”, unde a jucat cu Rita Hayworth și John Wayne.

sursa foto: HEPTA
“Cel mai frumos compliment pe care l-am primit a fost de la actorul David Niven, în timp ce filmam “The Pink Panther”. A zis: <claudia, alături=”” de=”” spaghetti,=”” tu=”” ești=”” cea=”” mai=”” mare=”” invenție=”” a=”” italiei=””>”.</claudia,>

Curtată de bărbați influenți

Curtată de mulți bărbați celebri și influenți, actrița a mărturisit că ea a avut o singură mare dragoste: Pasquale Squitieri. Cei doi au împreună o fiică și au trăit împreună din 1975 până în 2017, când Squitieri a încetat din viață.

“M-am hotărât ca el să fie al meu. Mereu a fost înconjurat de femei, dar mi-am dat seama că el e potrivit pentru mine, iar după asta, le-a abandonat pe toate celelalte”, povestește Cardinale.

Cu toate astea, actrița a mai fost căsătorită și cu producătorul de film italian Franco Cristaldi. Căsătoria a durat din 1966 până în 1975.

sursa foto: HEPTA
De-a lungul carierei, Claudia Cradinale a jucat în peste 140 de filme, fiind premiată la Festivalurile de la Veneția și Berlin pentru activitatea sa. O mare susținătoare a drepturilor femeilor, Cardinale a fost numită ambassador UNESCO în 2000.

Începând cu anii ’90, Claudia Cardinale și-a redus aparițiile în filme, însă nu s-a retras. În următorii 20 de ani, a jucat în peste 10 filme, dar a apărut și în piese de teatru. A debutat în La Venexiană în 2000, la vârsta de 62 de ani.

Cristina Bucur

SURSA : https://life.ro/

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole