COLTOFENII (gânduri despre prieteni)

În luna septembrie 2015 , la Biblioteca Națională a României din București a fost deschisă expoziția „Impresii din copilărie“ a pictorului Dorin Coltofeanu, eveniment organizat în cadrul Festivalului Internaţional...
Viena

În luna septembrie 2015 , la Biblioteca Națională a României din București a fost deschisă expoziția „Impresii din copilărie“ a pictorului Dorin Coltofeanu, eveniment organizat în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu” de către Institutul Cultural Român . Dar cine este Dorin Coltofeanu , pentru că s-ar putea ca unii dintre dumneavoastră să nu ştie prea multe despre el .                                                              

Născut în 1950 la Întorsura Buzăului din judeţul Covasna , a absolvit Academia de Artă din București, Specialitatea Pictură, la clasa profesorului Corneliu Baba şi este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici .                                                                             Dorin – Dudu pentru apropiaţi – a participat la majoritatea expozițiilor organizate de Uniunea Artiștilor Plastici şi a avut peste 20 de “personale” în ţară , în Europa şi în lume de la Farrera (Spania) până la Habarovsk (Federaţia Rusă) .

Deşi ucenic al maestrului , student în deceniul 70-80 , a reuşit să se detaşeze de pregnantul stil al dascălului ca şi de al lui Alexandru Ciucurencu , un alt preferat al său , îmbinând obscurul babian cu viul colorit ciucurencian într-un pastel propriu . Poate cel mai bine i-a descries arta Ruxandra Garofeanu ca pe „un univers cu aer rarefiat , fără umbre , fără accente care să împiedice dorinţa de ordine”. Dudu porneşte o lucrare având la început în prim plan un obiect , pe îl dezvoltă într-o compoziţie completată cu personaje , nu de puţine ori livreşti .
Pictează mai ales în ulei şi pune strat peste strat , culoare semitransparentă care conduce în final la un aspect discret , “diafan” caracterizat de critici .

   Dudu este un om tăcut fără a fi mahmur , are un dezvoltat simţ al umorului pe care-l regăsim şi în lucrările sale , însă ferindu-se de publicitate , comunică de cele mai multe ori doar prin pictură .

       „Mi-am creat un fel de barieră, care între timp a ruginit. E greu să ridic această barieră acum , la vârsta mea”, spune el . Comparat cu magiştri plastici , a declarat că “ îmi plac impresioniştii şi post-impresioniştii dar mă aflu , de fapt , acolo unde începe culoarea”.

 

        Deşi el se fereşte de orice asemănare , după mine care nu sunt un exeget al artei sale ci doar un admirator , are ceva comun în tematică şi tuşă cu colegul lui de generaţie Sorin Ilfoveanu .
         „Primul meu critic e soţia… “ spune Dudu .

Teodora Coltofeanu (Dora), profesoară la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti , cu 6 ani mai tânără , făcând parte totuşi din aceeaşi generaţie de artişti , este caracterizată de Mihaela Proca : „Fascinată deopotrivă de peisaj – arhitectural, marin ori colinar – ca și de obiectele făurite demult, purtând patina grea a timpului, (Dora) reia teme și structuri din periplurile pe alte meleaguri, într-o continuă incitare de a retranspune emoția vizuală. Bucuria explozivă a culorii saturate este evidentă și în compozițiile cu flori, de mici dimensiuni, care alătură vibrațiile calde ale tonurilor”.

        Familia Coltofeanu ( tribul Culorii ) este întregit , mai degrabă împătrit , de ce doi copii Maria – pictor restaurator şi Mihai , pictor şi profesor de arte plastice .

        Nu cred că aş putea încheia mai corect aceste gânduri despre “Coltofeni” decât cu o declaraţie a tatălui , Dudu : „Nu m-am născut să schimb omenirea, ci eventual, să-i cultiv puţin gustul.“

Mai bine ca toate cuvintele mele vă las să fiţi convinşi de câteva creaţii ale sale .

Prof.univ.dr,Mihai Miron

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole