Comentarii ale românilor prezenți la recitalurile din SUA și Canada (3)

Spectacolul pe care ni-l ofera actorul Adrian Munteanu scoate in evidenta formula de satira spirituala si morala ce concluzioneaza dizertatia concisa a sonetelor. Derivat din cuvantul « son », poemul-sonet isi...
Adrian Munteanu
Viena
Spectacolul pe care ni-l ofera actorul Adrian Munteanu scoate in evidenta formula de satira spirituala si morala ce concluzioneaza dizertatia concisa a sonetelor. Derivat din cuvantul « son », poemul-sonet isi merita din plin numele in spectacolul Fluturele din fantana, deoarece percepem muzicalitatea versului si a zbaterii existentiale. Poezia transporta mesaje profunde, ce explodeaza intr-un imperativ al urgentei de a trai, de a percepe si intelege.
Gratie verbului vibrant al poetului Adrian Munteanu, iata ca sonetul –genul acesta de poem codificat, propriu mai ales poetilor Pleiadei renascentiste si saloanelor aristocratice-, ne este accesibil si rezoneaza in acord cu prezentul pe care il traim ca pe un vortex ametitor. Incarcatura de simboluri si de figuri de stil la inceput destabilizeaza creand efectul-surpriza, apoi, pe masura ce avansam in continut, ne smulge din goana cotidiana proprie secolului vitezei si inaltei tehnologii, transpunandu-ne intr-un spatiu al reflectiei, al elegantei clasice, al certitudinii ca existam cu adevarat atunci cand simtim emotia si energia creatoare. Intalnirea cu Poezia sonetistului Adrian Munteanu ne-a unit pe toti cei prezenti in aceeasi vibratie si a mai potolit un pic aleanul celor dusi departe, cei care traiesc acum dincolo de spatiul mioritic aflat intre fatalitate si firesc, dincolo de orice granita, intr-o altfel de patrie, numita Dor…
Otilia Tunaru(Montreal)
 
Mă bucur imens pentru tot ce reprezintă pentru tine satisfacția împlinirii și răsplata efortului, alături de recunoaștera valorii acestor sonete sprijinite de talentul de a le apăra, prin interpretatea lor în fața acestui public, ceva mai elitist, iubitor al limbii noastre românești pe care, într-adevăr, sonetul tău o îmbogățește, cu atît mai mult și mai prețios cu cît verbul, metafora, ideea, sensul și rostul găsesc substanța articulării și contur deplin, prin recrearea și interpretarea lor, în prezența unui public receptiv la poezie, carora le oferi acest unic spectacol al sonetului.
Sergiu Cioiu(Ottawa)
 
A fost extraordinar! Sunteți un om de excepție și va mulțumesc din suflet ca ați venit la noi sa topiți gheata acumulata de-a lungul anilor și sa deschideți larg poarta spre emoție și poezie.
Dana Pescarus (Quebec)
Viena
Categorii
Canada
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole