Comisia Europeană dă de pământ cu economia țării în 2020-2021 / Seful BNR contrazice prognozele dezastruoase

Comisia Europeana a lansat noi previziuni economice pentru evolutia economiei Romaniei in urmatorii doi ani. Expertii europeni se asteapta ca deficitul bugetar sa ajunga la 3,6% din PIB in...
Viena

Comisia Europeana a lansat noi previziuni economice pentru evolutia economiei Romaniei in urmatorii doi ani. Expertii europeni se asteapta ca deficitul bugetar sa ajunga la 3,6% din PIB in acest an si peste 4% din PIB in 2020, urmand ca in 2021 sa atinga valoarea record de 6,1% din PIB. Despre cea din urma predictie, pentru anul 2021, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, nici macar nu vrea sa auda. Seful BNR nu crede ca vom ajunge in acea situatie si ca „asemenea deficit nu poate sa fie luat in discutie”.

Comisia Europeana a lansat in aceasta saptamana o serie de previziuni economice sumbre pentru tara noastra. Desi europenii preconizeaza o crestere economica puternica in 2019, de 4,1%, anul 2020 si 2021 va aduce deficite bugetare record.

Anul 2019 ar urma sa fie incheiat cu un deficit de 3,6% din PIB, anul 2020, deficitul va atinge peste 4% din PIB, iar in 2021, 6,1% din PIB, potrivit estimarilor economice publicate joi de Comisia Europeana. Pentru deficitul de cont curent, estimarile Comisiei indica un nivel de 5,1% in acest an, de 5,3% in 2020 si de 5,4% in 2021. In aceeasi ordine de idei, pentru somaj este prognozat un nivel de 3,9% in acest an, care va creste in urmatorii doi ani la 4,2%, respectiv la 4,3%.

Guvernatorul BNR, insa, spune ca acest deficit de peste 6% din PIB nici nu poate fi luat in discutie.  

„Asemenea deficit nu poate sa fie luat in discutie. E mai mult decat un pericol si o extrapolare ca si cand nu am face nimic…Ca si noi, si dansii lucreaza cu datele certe. Pana acum au luat legile, tendintele si au facut o… extrapolare este cuvantul nepotrivit pentru ca lucreaza si dansii mai complicat, nu imping asa cifrele in mod linear, dar au lucrat cu datele pe care le avem in prezent. Dar nu, nu cred ca putem sa discutam in mod serios despre un asemenea deficit pentru ca de regula nu te iarta pietele si noi avem o finantare majora si pe piata interna si pe piata externa”, a afirmat Mugur Isarescu, intrebat de jurnalisti despre estimarea Comisiei Europene privind deficitul bugetar de 6,1% pentru 2021.

Mugur Isarescu a spus, totusi, ca este ingrijorat, dar nu speriat. „Eu cred ca nu se va ajunge la acest deficit in mod sigur. Acesta nu inseamna cu nu va depasi 3%, dar nu comentez aici ca nu sunt eu ministru de Finante. Eu nu cred ca se va ajunge acolo. Insa in ceea ce priveste masurile ele intra, in opinia mea, nu am nici validarea intregului consiliu, e o treaba grea cu iesirea din prociclicitate. Contain and gradual adjustment. Mai intai hai sa-i linistim pe toti astia care vor sa reducem impozitele, mai sunt. Mai sunt si e an electoral. Eu am fost intr-un an electoral premier si stiu cum e. E greu. Trebuie sa primiti ceva. Dupa care hai sa incercam sa facem ajustari fara sa bruscam economia”, a precizat guvernatorul BNR.

Romania traieste pe datorie

Principala cauza a faptul ca bugetul tarii va fi insuficient cheltuielilor o constituie impactul bugetar pe care il va avea Legea pensiilor, atrag atentia membrii Comisiei Europene.

Consumul privat va incetini, dar va ramane principalul motor de crestere pana in 2021, mai spun europenii. De altfel, intreaga crestere economica a Romaniei, cea cu care se lauda fostul Guvern PSD, este generata de consum.

Cumva, se creeaza iluzia unei bunastari intr-o tara a carei economie arata bine … doar pe hartie. Cresterea economica este impulsionata de consum. De un consum artificial, generat la randul lui de majorarea fortata a salariilor, de cresterile de pensii. Oamenii au mai multi bani, cheltuie mai mult, insa acesti bani se invart intr-un cerc vicios, fiindca majoritatea dintre ei vin chiar de la stat, ai carui bugetari sunt platiti suplimentar.  

Or, pe langa cresterea economica, consumul artificial mai are efecte si asupra inflatiei. Mediul de afaceri, fortat fiind legislativ sa creasca salariile minime, se vede pus in situatia de a scumpi preturile serviciilor si produselor, sau in a concedia personal sau in a-si reduce investitiile.  

Si, practic, deficitul bugetar inseamna „gaura” din buget. Inseamna ca noi cheltuim ca stat mai mult decat producem si decat taxele si impozitele pe care le colecta. Acest deficit ar insemna blocare si faliment pentru statul roman, daca FMI si Banca Mondiala ne-ar pune „stop” la conducta de imprumuturi. Dar nu se intampla acest lucru. Putem sta linistiti. Fostul Guvern a fost de acord sa accepte cele mai mari dobanzi din regiune la imprumuturile externe, mai mari chiar si decat Ungaria, motiv pentru care pentru institutiile europene, e un adevarat business sa ne dea bani. Insa cine va plati ursturoatoarea nota de plata, e marea intrebare?

Mai Mult AICI.

Sursa: https://www.manager.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole