Comisia mixtă româno-germană s-a desfășurat la Sibiu. Peste 5 milioane de euro de la Guvernul german pentru minoritatea din România

În acest an, Guvernul Federal va sprijini comunitatea germană din România, suma alocată fiind de peste 5 milioane de euro pentru proiecte care nu au neapărat criterii etnice, ci...
Viena

În acest an, Guvernul Federal va sprijini comunitatea germană din România, suma alocată fiind de peste 5 milioane de euro pentru proiecte care nu au neapărat criterii etnice, ci mai degrabă de sprijină persoanele aparținând minorității în societatea din care fac parte. Între acestea, se numără încurajarea dascălilor de a preda în continuare în limba germană și a studenților, care vor primi burse pentru a fi încurajați să se pregătească spre a deveni dascăli în limba germană. Discuțiile au avut loc în cadrul Comisiei mixte româno-germane, desfășurate la Sibiu.

Împuternicitul Guvernului Federal al Germaniei pentru probleme imigranților de origine germană și minorități, Bernd Fabritius, a declarat, joi, la finalul Comisiei interguvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România că au fost abordate teme importante precum cele legate de învățământul matern, dar s-a bucurat mult să vadă că „defăimările adresate minorității germane aparțin trecutului”.

„Am abordat cele mai importante lucruri pentru minoritatea germană, cum ar fi pregătirea școlară în limba maternă, angajamentul pentru tânăra generație, de a încuraja tânăra generație să ducă această identitatea culturală în viitor. Am fost foarte mulțumiți în comisia bilaterală pentru faptul că defăimările adresate minorității germane în ultimul timp aparțin trecutului și că rolul important al minorității germane în societatea românească este recunoscut în mod constant. Am mulțumit comunității evreiești pentru faptul că s-a aliniat minorității germane din România și ne-a apărat în fața acestor defăimări cu totul nejustificate. Rolul minorității germane în România este acela de cetățeni loiali față de statul român. Derapajele unora nu trebuie să fie generalizate și vreau să mulțumesc societății civile din România pentru faptul că a dezavuat aceste poziții nejustificate și inclusiv societatea României a stat alături de minoritatea germană”, a spus Bernd Fabritius..

Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, a declarat, la rândul său, că este foarte important că aceste atacuri au dispărut.

„Faptul că aceste atacuri au încetat este foarte important. Inclusiv în comisia mixtă de la Berlin am spus că aceste atacuri trebuie dezavuate și nu reprezintă în niciun caz poziția autorității române și că întotdeauna pentru noi este foarte important rolul minorității germane, e puntea de legătură între România și Germania”, a afirmat ministrul, care a precizat rolul important al relațiilor dintre România și Germania.

„Minoritatea germană din România a stat mereu la baza dialogului constructiv dintre România și Germania, a fost, este și va fi un liant între țările noastre, iar astăzi relațiile bilaterale cu partenerii noștri germani sunt puternice. În ultima perioadă relațiile bilaterale au evoluat spectaculos, nivelul schimburilor comerciale a ajuns la 32 de miliarde de euro. Germania este primul partener comercial al României și cel de-al treilea investitor pe piața românească. Investițiile germane au creat peste 20.000 de locuri de muncă în România”, a mai spus Ciamba.

Sursa: Laura Buciu www.tribuna.ro

Viena
Categorii
CulturăDiasporaEducaţie - PremiiGermaniaInformații utileRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole