Comisia pentru comunităţile de români din afara ţării

COMUNICAT Comisia pentru comunităţile de români din afara ţării Astăzi, 16 februarie 2021, membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării au avut o dezbatere pe tema respectării...
Viena

COMUNICAT

Comisia pentru comunităţile de români din afara ţării

Astăzi, 16 februarie 2021, membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării au avut o dezbatere pe tema respectării drepturilor românilor de pe întreg teritoriul Republicii Serbia, dezbatere la care au luat parte în calitate de invitați, domnul Predrag Balašević, președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia și domnul Zavija Jurj, preşedintele Asociaţiei Ariadnae Filum.

Printre subiectele luate în discuție s-au numărat: problema identitară a românilor de Republica Serbia, poluarea în exces din zona Bor care a dus la depopularea satelor românești din această regiune, precum și lipsa învățământului în limba română.

Pe parcursul discuţiilor, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării, domnul senator Claudiu TÂRZIU a subliniat faptul că „este necesară reglarea situației cu statul sârb, pentru că trebuie să-și respecte angajamentele internaționale, situația din teren trebuie verificată, trebuie să ne implicăm mai mult în problemele mari: poluarea din zona Bor-ului, relația dintre reprezentanții bisericii din Valea Timocului și statul sârb”.

Domnul senator Viorel BADEA, membru al Comisiei, a afirmat faptul că trebuie realizată o analiză profundă, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, referitoare la toate problemele cu care se confruntă etnicii români din Serbia „nu mai trebuie să disociem între Valea Timocului și Voivodina pentru că toți sunt români”. Totodată, senatorul Viorel Badea consideră necesară o resetare a relațiilor statului român atât cu reprezentanții comunităților etnicilor români din Serbia, cât și cu autoritățile statului vecin.

Amintim faptul că membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării au solicitat Ministerului Afacerilor Externe o informare legată de modul în care Republica Serbia respectă acordurile semnate cu România, precum și reglementările europene și internaționale în ceea ce privește respectarea drepturilor românilor de pe întreg teritoriul Republicii Serbia, monitorizarea situației la fața locului, precum și oferirea de suport moral comunității românești din zonă.

Biroul de presă 16 februarie 2021

Viena
Categorii
ActualitateDiasporaRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole