Comunicat de presӑ: Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, la ceas aniversar – 40 de ani în slujba comunităţii române din Ţările de Jos

Comunicat de presӑ Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, la ceas aniversar – 40 de ani în slujba comunităţii române din Ţările de Jos Cea dintâi parohie...
Viena

Comunicat de presӑ

Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, la ceas aniversar –
40 de ani în slujba comunităţii române din Ţările de Jos

Cea dintâi parohie ortodoxă română din Ţările de Jos, „Sf. Grigorie Teologul”, a împlinit, la 25 ianurie a.c., 40 de ani de activitate continuă în slujba comunităţii române din spaţiul olandez, prin grija neobosită a Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură, al cărei fondator şi ctitor este. Vocaţiei spirituale iniţiale a parohiei i s-au adăugat, de-a lungul anilor, noi dimensiuni, precum cele cultural-educaţională, socială sau umanitară, devenind un adevărat aşezământ de spiritualitate creştin-ortodoxă şi cultură, de promovare şi păstrare a identităţii naţionale româneşti. Ctitorul parohiei „Sf. Grigorie Teologul”, Părintele Ioan, este și cel care a dat viață tuturor parohiilor ortodoxe române existente în Țările de Jos și în Belgia (Flandra).

Sâmbătă, 23 ianuarie şi duminică, 24 ianuarie a.c., după Sfânta Liturghie şi litie, Părintele Ioan şi comunitatea parohiei au sărbătorit praznicul Sfântului Grigorie Teologul, hramul parohiei, şi 40 de ani de existenţă a acesteia. Părintele Ioan a oferit enoriaşilor câte o medalie aniversară, o iconiţă cu Sf. Grigorie Teologul şi o icoană cu Maica Domnului de la Schiedam, protectoarea parohiei și a orașului Schiedam, iar aceştia au adus, la rândul lor, Părintelui paroh şi parohiei, propriul omagiu. În semn de cinstire a patronului spiritual al parohiei, enoriaşii au adus şi aşezat în jurul bisericii parohiale şi la Troiţă, ghivece cu flori.

La praznicul Sfântului Grigorie Teologul, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, a transmis Părintelui paroh Dr. Ioan Dură, un mesaj de felicitare cu ocazia slujirii, timp de 40 de ani, în parohia „Sf. Grigorie Teologul” şi gânduri alese, de binecuvântare, pentru Părintele Ioan şi familia sa, precum şi pentru enoriaşii parohiei.

Din partea Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos a participat, la această sărbătoare de suflet şi simţire românească, adjunctul şefului de misiune.

În cuvântul său, Părintele Ioan a vorbit, cu emoţie şi dragoste părintească, despre cele mai importante înfăptuiri din cei 40 de ani ai parohiei, despre rolul bisericii, ca şi „piatră de temelie a credinţei, a limbii române şi a identităţii româneşti”, despre bucuriile şi mulțumirile sufletești trăite alături de familia duhovnicească a parohiei şi a mulţumit pentru ataşamentul şi sprijinul de care s-a bucurat din partea enoriaşilor. Totodată, Părintele Ioan a dat citire mesajelor de felicitare, mulţumire şi urărilor de viaţă rodnică în slujba ortodoxiei, primite din partea enoriaşilor, din partea unor foşti ambasadori ai României, respectiv Republicii Moldova, în Regatul Ţărilor de Jos, precum şi a unor colaboratori apropiaţi din cele două ţări.

La 40 de ani de viaţă, parohia „Sf. Grigorie Teologul” se evidenţiază prin practicarea „cântării în comun a credincioşilor” la Sfânta Liturghie, prin numărul mare de enoriaşi care vin la Taina Spovedaniei. Din octombrie 2018, urmare demersurilor Părintelui Ioan, în parohie slujeşte, alături de Părintele Paroh, şi un Părinte diacon.

La iniţiativa şi cu binecuvântarea Părintelui Ioan, în parohie au fost înfiinţate: prima bibliotecă românească (2001), prima şcoală parohială (2011), primul muzeu al unei parohii ortodoxe române din spaţiul Benelux (2015), prima asociaţie a femeilor ortodoxe române ,,Doamna Maria Brâncoveanu’’ (2016). Un proiect de suflet al parohiei este laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu”, prima lalea olandeză care poartă nume românesc şi care a intrat în cel de-al patrulea an de cultivare. Ca şi noutate pentru diaspora, în parohie au fost instituite şi sărbătorite ,,Ziua bunicilor’’ (din 2017) și ,,Ziua familiei numeroase’’ (din 2020).

Privind retrospectiv, în fiecare an, a fost săvârşită Slujba Te-Deum-ului cu ocazia Zilei Naţionale a României. În primăvara anului CENTENAR, a fost instalată în curtea din jurul bisericii parohiei, prima Troiță din spațiul Benelux, adusă din România, o mărturie peste timp a Ortodoxiei românești în Ţările de Jos. Biserica parohială este împodobită, prin eforturile preotului paroh şi ale enoriaşilor, cu peste 200 de icoane (unele dintre acestea unicat), dintre care 42 cu sfinţi străromâni şi români, un minunat iconostas, singurul existent în bisericile parohiilor ortodoxe române din Ţările de Jos până în prezent, un relicvar cu sfinte moaşte, precum şi icoana Maicii Domnului de la Schiedam. La iniţiativa Părintelui paroh, au fost organizate 8 pelerinaje în locuri reprezentative pentru apariţia şi dezvoltarea creştinismului-ortodox.

Din 1995, de Ziua Eroilor, sunt cinstiţi, an de an, prin slujba Parastasului săvârşită de Părintele Ioan, cei doi soldați români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, ale căror oseminte se află în cimitirul militar din Leusden. Iar începând din 2016, la 15 august, ziua cinstirii praznicului Adormirii Maicii Domnului şi data istorică a martiriului Sfinților Brâncoveni, este săvârşit parastasul pentru Doamna Maria Brâncoveanu. Sub directa îndrumare a Părintelui Ioan, parohia marchează în fiecare an evenimente din calendarul istoric românesc (Ziua Națională, Ziua Unirii, Ziua Drapelului) şi cultural-educaţional (Ziua Culturii Naţionale, Ziua Universală a Iei, Ziua Limbii Române).

Parohia a organizat manifestări culturale de excepţie, cu participarea unor binecunoscuţi scriitori şi artişti din România sau din Ţările de Jos, prezentări de cărţi, expoziţii de icoane, concerte de muzică clasică, proiecţii de filme artistice şi documentare, recitaluri de poezie, zile culturale, conferinţe şi prelegeri, comemorări, etc. Timp de 17 ani (1982 – 1999), datorită Părintelui Ioan, parohia a beneficiat de propria revistă, „Mărturie ortodoxă”, prima publicaţie în limba română apărută în Ţările de Jos şi unică până în prezent.

Seria de manifestări dedicate sărbătoririi a 40 de ani de activitate a fost deja deschisă prin susţinerea, la 17 ianuarie a.c., a unei conferinţe despre istoria capelei în care sunt oficiate Sfintele Slujbe, cu titlul ,,De la capelă, la biserică – scurtă prezentare de ansamblu a istoriei și arhitecturii bisericii parohiei Sfântul Grigorie Teologul din Schiedam”.

La aniversarea a 40 de ani de existenţă, parohia „Sf. Grigorie Teologul” dă slavă Domnului pentru fundamentul său solid şi trainic, datorat în primul rând sacrificiilor şi strădaniilor Părintelui Ioan şi ale doamnei preotese Christura Dură, dar şi voinţei enoriaşilor de a mărturisi şi păstra credinţa creştină ortodoxă în comunitatea română din Ţările de Jos.

Viena
Categorii
ActualitateDiasporaOlandaReligie
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole