Comunicat de presă Asociația SGRIM e.V München

Cu ocazia jubileului de stat 100 de ani România, Societatea Germano-Română pentru Integrare și Migrație SGRIM e.V. organizează o manifestare de protest pornind de la mult tematizatul subiect al...
Viena
Cu ocazia jubileului de stat 100 de ani România, Societatea Germano-Română pentru Integrare și Migrație SGRIM e.V. organizează o manifestare de protest pornind de la mult tematizatul subiect al migrației din România. În acest context se vor prezenta artiști din diasporă, care își manifestă solidaritatea cu cei din țară si care prin diferite forme de manifestare artistică, protestează împotriva evoluției politice din România.
Masiva emigrație din România, ca și migrația de forță de muncă în interiorul EU sunt urmarea evoluției politice din România și determină o mare îngrijorare în țară. În momentul de față trăiesc în străinătate cca. 4 milioane de români, tendință în creștere.
Sub titlul „Munții noștri aur poartă…” (a cărui continuare este „Noi cerșim din poartă în poartă”, vers pe care toți românii îl poartă cu tristețe în inimă) se vor organiza varii manifestări artistice: arte plastice, film, teatru, literatură, muzică, dans, performance. Acestea vor exprima fenomene istorice, sociale, culturale, etnologice, politice, etice, tehnice sau fenomene artistice.
Manifestările au loc între 22 octombrie și 12 noiembrie 2018 in diferite locații și se vor prezenta timp de 6 luni pe platformele social-media. În final se va organiza un lanț luminos tacit marcând granițele României de azi.
România ține mult să onoreze cât mai variat jubileul de 100 de ani. În palatul parlamentului din București s-a format, cu această ocazie, o Alianță pentru serbarea jubileului Marii Uniri. Festivaluri, manifestări cu baloane, statui și obeliscuri, acestea sunt  doar câteva din cele 99 de proiecte cu care românii vor sărbători 100 de anide la Marea Unire.
Dar nu trebuie uitați oamenii: aceia care trăiesc în această Românie și aceia care au trebuit să o părăsească.
Descrierea proiectului:
100 de ani România – ‘Munții noștri aur poartă …’
O manifestare de protest cu ocazia jubileului de 100 de ani de existență a statului român.
Statul român dă o mare importanță onorării acestui jubileu și dorește să-l sărbătorească într-un mod cât mai variat. În Palatul Parlamentului din București s-a format, cu această
ocazie, o Alianță a Centenarului Marii Uniri. Festivaluri, manifestări cu baloane, statui și obeliscuri – iată numai câteva din cele 99 de proiecte cu care statul român dorește să serbeze 100 de ani de la Unire.
Nu trebuie însă uitați oamenii; atât cei care trăiesc în România, cât și cei care s-au decis să plece.
De la inceputul anului 2017 cetățenii români ies mereu în stradă pentru a protesta împotriva corupției, cerând o justiție independentă. Protestele exprimă dorința unei democrații stabile, eliberată de corupție și nepotisme. Dar elitele politice se cramponează de putere.
De la începutul acestor proteste, românii din diasporă au fost și sunt extrem de activi în rețelele de socializare. Solidaritatea cu cei rămași în țară este de remarcat prin intensitatea
ei. La începutul lunii august 2018, prin facebook, a fost organizat, in Bucuresti, un protest al diasporei.
Împotriva acestui protest pașnic guvernanții au intervenit cu brutalitate și violență.
Cultura este politică și politica este cultură Cultura, prin formele ei multiple de manifestare, reprezintă un element fundamental al unei societăți. Ea este în același timp calea către cunoașterea propriei identități și în același timp o deschidere spre lumea din afară. Literatua, muzica, artele plastice, arhitectura, teatrul sau filmul formează un fundament cu multe fațete în discursul cotidianului politic si cultural.
În acest context noi, artiștii români din Bavaria, dorim să ne arătăm atât solidaritatea cu conaționalii noștri, cât și să protestăm decis contra evoluției politice actuale din țară.
Prin titlul „Muntii noștri aur poartă…“ (a cărui vers următor este „Noi cerșim din poartă-n poartă…“ vers pe care romănii îl poartă cu tristețe în inimă) îi invităm pe toți românii sau cei ce provin din România și care sunt activi pe plan artistic (fie prin arta plastică, film, teatru, literatură, muzică, dans, performance), ca prin creațiile și acțiunile lor să participe activ la protestul nostru.
Artiștii, prin accentuarea posibilităților proprii de comunicare, sunt chemați să scoată în evidență aspecte istorice, sociale, culturale, etnologice, politice, etice, tehnice și/sau fenomene culturale.
Această expoziție va fi un loc de manifestare a unor procese semnificative de comunicare, neavând un rol educațional ci va fi un mediu ce poartă un mesaj clar referitor la:
– rolul artistului și intelectualului care trăieste în afara țării sale
– forme prin care el/ea sunt afectați de corupția și proasta conducere din țara lor de origine
– evoluții ale politicii culturale si raporturile ei
– importanța culturii și artei în stabilirea și orientarea valorilor
– asigurarea fundamentelor culturale ca datorie a statului
– varietatea culturilor din România și necesitatea ca ele să intre în dialog, într-o lume care trăiește din de în ce mai strâns împreună
Expoziția va forma un spațiu deschis, un loc al apropierii, un spațiu în care se crează și se expune împreună. Chiar și formele de prezentare conțin un mesaj.
Între 22 octombrie și 12 noiembrie 2018 va avea loc la München acest Protest Cultural.
Pe timpul expoziției sunt planificate diferite alte evenimente și manifestări. Sfârșitul îl vom marca printr-un protest silențios, un lanț de lumini care va reproduce conturul țării.
Pentru a prezenta publicului german proiectul nostru și pentru a trezi interesul unei societăți extrem de polarizată, plănuim, începând cu 15 septembrie, o platformă social-media limitată la 6 luni.
„Datoria mea este să vorbesc. Nu vreau să fiu complice.
Nopțile mele ar fi vizitate de spiritul celui condamnat pe
nedrept care, acolo, îndură cele mai aprige chinuri pentru
o crimă pe care nu a făcut-o“
(Din „J‘accuse“ de Emile Zola)
——————————————–
1: https://kurier.at/wirtschaft/rumaenien-die-schattenseiten-der-arbeitsmigration/312.207.257
2. https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-02/rumaenien-regierung-liviu-dragnea-antikorruptionsgesetze
Viena
Categorii
Germania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole