Comunicat PSD DIASPORA

Viena

Președintele PSD Diaspora, Lilla Debelka, salută adoptarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, care aduce modificări esențiale, în ceea ce privește exercitarea dreptului la vot pentru românii din afara granițelor, fiind reglementat atât votul extins, cât și cel prin corespondență.

După ce luni, textul legii a fost adoptat într-o primă variantă de către Senat, miercuri a fost adoptat în forma finală și de către Camera Deputaților, care este for decizional, astfel că poate fi trimis spre promulgare preşedintelui României.

Ca urmare, românii din diaspora îşi vor putea exercita dreptul la vot, începând cu următoarele alegeri, pe durata a 3 zile, vineri, sâmbătă şi duminică. În cazul în care, la ora închiderii urnelor, mai există oameni în așteptare în fața secţiilor de votare, acestea vor putea rămâne deschise, în ultima zi, până la miezul nopţii.

În ceea ce privește votul prin corespondență, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii fiind înscrişi pe listele electorale permanente din străinătate, liste ce se întocmesc de Autoritatea Electorală Permanentă în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate.

”Diaspora contează pentru noi! De aceea, ne exprimăm bucuria cu privire la aceste ultime modificări legislative, modificări care vor înlesni procesul de votare pentru românii de pretutindeni, români care, deși sunt plecați departe de țară, au rămas cu sufletul aici!”, declară doamna Lilla Debelka, președintele PSD Diaspora.

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT

Organizatia PSD  DIASPORA