Comunicat: Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită și la Corcea, în Albania

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Corcea”, la Corcea, în Albania, ...
Viena

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Corcea”, la Corcea, în Albania,  în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Societatea Culturală ”Aromânii din Albania” și cu sprijinul Consulatului Onorific al României în Albania.

Evenimentul a început la ora 09:00, la Biserica Aromână„Sf. Sotir”(sau “Schimbarea la Față”) din Corcea. Aici invitații au participat la Sfânta Liturghie. Slujba religioasă a fost urmată de o conferință în sala Bisericii Aromâne. Cuvântul de deschidere a fost ținut de președintele Societății Aromânilor din Albania, domnul Enkeleid Çollaku.

Prelegerile susținute de Stoica Daniela Carmen, Koca Vilma și Melonashi Arben  au abordat aspecte ale comunității aromânilor din Albania, despre istoria aromânilor din regiune, despre dialectul aromân și păstrarea lui, dar și despre obiceiurile la aromâni. 

Momentul artistic al zilei a fost asigurat de un grup artistic din orasul Diviaka, dirijat de doamna Vanka Kruti.

După conferință, participanții la eveniment au fost invitați la un cocktail în sala principală a bisericii „Sf. Sotir”. Au fost prezenți Excelența Sa ambasadorul Romaniei la Tirana, domnul Mircea Perpelea, președintele Asociației Culturale Aromâni din Albania- Enkeleid Collaku, secretarul general al acesteia- Iosif Kruti, foarte mulți reprezentanți ai asociației din diferite orașe ale Albaniei ca: Tirana, Durres, Fier, Berat, dar și simpatizanți ai comunității românilor din Albania

Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti din Albania, prin cultură şi limbă.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

27 mai 2019

Departamentul de Comunicare

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni

Viena
Categorii
AlbaniaDiaspora
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole