CONCERT SIMFONIC DEDICAT UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE, LA PLOIEȘTI

  De când la conducerea Filarmonicii ” Paul Constantinescu” din Ploiești se află tânărul dirijor  Vlad Mateescu ( cel mai tânăr director de filarmonică din Europa – in foto),...
Viena

 

De când la conducerea Filarmonicii ” Paul Constantinescu” din Ploiești se află tânărul dirijor  Vlad Mateescu ( cel mai tânăr director de filarmonică din Europa – in foto), cunoscuta instituție de cultură sărbătorește, prin concerte de calitate, aproape toate evenimentele naționale.

Astfel, Mica Unire din 1859 a fost omagiată, miercuri, 23 ianuarie, în sala ”Ion Baciu”, cu trei compoziții remarcabile: Dublul concert în Do major, K.V. 299, pentru flaut, harpă și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, Suita Simfonică „Trei dansuri româneşti”, aparținând lui Theodor Rogalski și Simfonia a V-a, în do minor, op. 67, semnată Ludwig van Beethoven. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice s-a aflat maestrul Ilarion Ionescu Galați, iar soliste au fost Ștefania Istrate (flaut) și Ionela Brădean (harpă).

Din programul de concert, am aflat că pasiunea Ștefaniei Istrate pentru muzică a început încă din clasa I cu studiul pianului, sub îndrumarea prof. Mirela Cioschi.

A participat la concursuri de pian, precum „Margareta Sterian” – Buzău, unde a obținut Premiul I și Olimpiada Națională de muzică, unde a obținut Premiul III. În clasa a V-a a descoperit flautul și, îndrumată de profesori excepționali – Tereza Sandu, Alina Papară – Roxana Popescu a obținut numeroase premii de-a lungul gimnaziului și liceului: Premiul I și Recital în Gala Concursului Național „Ioan Goia” – București, premiile I, II și III la Olimpiadele Naționale de Interpretare Muzicală, premiul I la concursul Internațional „George Georgescu” – Tulcea, premiul I și Recital în Gala concursului „Iosif Sava” – București, premiul I la concursul „Dan Cumpătă” organizat de fundația „Remember Enescu” – București, Premiul I la Concursul „Margareta Sterian” – Buzău. În anul 2017 a participat la Concursul Internațional „Jeunesses Musicales” – București. Tot în clasa a V-a și-a făcut debutul concertistic pe scena Filarmonicii ploieștene, unde a interpretat, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan, diverse piese din repertoriul flautistic: Fantezia „Carmen” – François Borne, Concertul „Il Gardelino” – Antonio Vivaldi, „Concertino” – Cecile Chaminade, Concertul în Sol major – Johann Joachim Quantz și, alături de mama ei, clarinetistă în orchestra Filarmonicii din Ploiești, „Tarantella” de Camille Saint-Saëns pentru flaut, clarinet și orchestră.

Ionela Brădean a  început studiul harpei la vârsta de 10 ani, la Liceul „George Enescu” din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Ioana Brustur. În această perioadă a obţinut premiul întâi, patru ani consecutiv, la Olimpiada Naţională de Muzică. Studiile universitare s-au desfăşurat sub îndrumarea profesorilor Ion Ivan Roncea şi Elena Ganţolea, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, urmate de master.  Ionela Brădean a urmat, în anul 2000, un curs de măiestrie interpretativă, cu Sussana Mildonian, la Accademia Chigiana din Siena (Italia). Încă din perioada studiilor universitare colaborează cu Orchestra Naţională Radio şi Filamonica „George Enescu” din Bucureşti.  Din 1999, Ionela Brădean este prim-harpistă a Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti.

La finalul Concertului, cele două artiste au primit, pe lângă aplauze prelungite, flori din partea publicului.

Ioan POPESCU

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole