Cu roțile-n aer

Când eram mici ne dădeam cu patinele cu rotile prinse de încălțămintea pe care o aveam la purtător. Se prindeau cu curele deasupra și imi aduc aminte că mă...
Viena

Când eram mici ne dădeam cu patinele cu rotile prinse de încălțămintea pe care o aveam la purtător. Se prindeau cu curele deasupra și imi aduc aminte că mă strângeam atât de tare, de frică să nu le pierd la viteză. Nu că aș fi putut prinde vreo viteză pe trotuarele copilăriei. Când am mai crescut mi-am luat un skateboard… și mergeam seara cu prietenii (evident ăia mai mari de pe la bloc), pe mijlocul străzii cu plăcile. Pe-acolo asfaltul era mai fin și nu era strada prea înclinată. Și era fain.

Nici nu ne închipuiam noi, că alții prin alte țări aveau parcuri speciale pentru dat pe role sau skate, încă din 1965 (Arizona, SUA). Spațiile publice cu destinații de petrecere a timpului liber prin sport sunt zone foarte apreciate în rândul tinerilor și nu numai. Pentru că mulți adolescenți sunt pasionați de biciclete, role și skateboard-uri s-au creat zone specifice pentru acest tip de activități. Nu este suficient un gard delimitator și două rampe, ci ideal este ca întreaga structură a acestui spațiu să se integreze in peisajul urban adiacent. În Brașov, municipalitatea a realizat două astfel de zone (parcul din centrul civic si cel din Tractorul), care sunt departe de a fi ceea ce orice tânăr pe roți și-ar putea dori.

Pe aleile din Parcul Central n-ai voie cu câini, n-ai voie cu bicicletă, n-ai voie cu role. Așa… bun. Și ăștia care vor să se dea și ei pe roți pe unde să navigheze? Exclusiv pe banda pentru bicicliști? Ei bine, necesitatea amenajării corecte a unor zone de acest fel este cât se poate de clară și de preferat nu doar în două cartiere ale orașului. Dar să zicem că-i bine și-atât. Bun, cam care ar trebui să fie caracteristicile unui parc de skate? Unul adevărat cuprinde 28 de elemente specifice cum ar fi: diverse tipuri de bare simple sau combinate în felurite structuri, diverse tipuri de rampe, piramidă, lansator, zona de aterizare din spumă, un crater orizontal, altul vertical, combinate cu jumătăți de sfere și multe altele.

Ei bine, dacă tinerii curajoși ar avea unde exersa în condiții de siguranță, poate i-am vedea și noi campioni in competițiile de gen care au loc peste tot în lume.

Karla TITILEANU – decorator Chic Ambient

Sursa: http://gazetabrasovului.ro

Viena
Categorii
Mondene
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole