Cugetări Asupra Cazului Interpretului și Preotului Cristian Pomohaci

Ne dorim o reforma economica si politica pentru Romania. Toate aceste reforme insa nu vor da roade daca nu facem o reforma morala. De indata ce se va instaura...
Viena

Ne dorim o reforma economica si politica pentru Romania. Toate aceste reforme insa nu vor da roade daca nu facem o reforma morala. De indata ce se va instaura ordinea morala in tot aparatul de stat si in toate straturile sociale, cu toata saracia noastra putem intr-adevar sa aspiram catre Europa.

 

Uitandu-ma la felul josnic in care a fost abordat si tratat cazul fostului preot Cristian Pomohaci, si cu cata nonsalanta au fost incalcate reguli de baza atat din dogmele bisericesti cat si legale, mi-am dat seama ca nici nu are rost sa le mai mentionez, pentru ca ignorul si orbul gainii s-au raspandit ca un gas instant ce a transformat o natiune in niste zombie dresati.

 

Nu mai intereseaza pe nimeni ca o sa fuga pamantul cu noi la vale ca nu mai avem paduri, ori aplicarea pentru fonduri EU si investitia acestora in centrele de sanatate si cercetare cum este Institutul Cantacuzino. Nu mai observam ca DNA a falimentat toate firmele romanesti, in timp ce strainii ne cumpara pamantul si taranii nostri nu mai pot face agricultura, ori golurile din sistemul educational, neeeeee! ce sunt toate astea? Sunt lucruri prea greoaie, mai bine improscam cu toate frustrarile adunate un preot care aparent pare controversat, e mult mai usor. Intr-o jumatate de ora, articolul poate fi scris, editat si publicat si ne aduce si bani prin buzunare. Cam despre atat este vorba, bani, ce conteaza oamenii? Ce valoare are si la ce pret se vinde un suflet de om? Ce conteaza urmarile cuvintelor si cadavrele ramase in urma atat timp cat se fac bani?

 

Nimic nu se va schimba daca aceleasi prototip de oameni care fac abuz de vocatia dumnealor, sunt acceptati sa informeze opinia publica si mai mult decat atat, sa guverneze institutii. Ma intreb daca istoria ne-a invatat ceva? Scepticii vanatori de afirmare care dau mana cu interlopii si mistocaresc jargonal si cu un limbaj suburban credinciosii, probabil ca nu-si amintesc ca din totdeauna baza si temelia poporului roman a fost CREDINTA.

 

Haideti sa facem un efort si sa ne amintim. Pentru aceasta am sa ma folosesc de interviul actorului Mihai Coanda alocat unui trust de presa, citez: ” Să ne gândim numai, pe vremea lui Ştefan cel Mare, ce putea să facă oastea? Oastea permanentă era foarte puţină. Voievodul, prin credinţă în Dumnezeu, ridica poporul cu totul. Vă daţi seama ce credinţă aveau acei oameni, ca la chemarea unui voievod să îşi ardă toată agoniseala şi să plece în munţi, să se ascundă? Cum să ţii piept tu, cu 35 – 40.000 de oameni, unei armate, unui puhoi de 150.000 de turci? Vă daţi seama ce credinţă puternică? Şi lucra Dumnezeu cu ei! Aşa mi-ar fi plăcut să lucreze Dumnezeu şi astăzi. Dar, vedeţi, astăzi omul lucrează înaintea lui Dumnezeu.” Nu intamplator am ales interviul actorului Mihai Coanda, l-am ales datorita faptului ca evidentiaza jocul de cuvinte folosit de presa tabloida in nevoia absurda de a provoca senzationalul. Se credea despre dumnealui ca s-a calugarit cand de fapt slujea intr-o strana la o manastire. Intreg interviul il puteti citi aici accesand link-ul http://presamil.ro/mihai-coanda-act…

 

Ma gandesc cu tristete la simtul civic si nu numai, care pare sa fie adormit, si ma intreb daca se mai tine cont de scara de valori pe care era odata construita societatea romaneasca. Spun asta, pentru ca nimeni nu este strain de felul in care mass-media a facut presiuni asupra bisericii, abuzand in mod concret de vocatia pe care o presteaza pentru caterisirea preotului Cristian Pomohaci. Sub o perdea de falsa propaganda de moralitate, au devenit hartuitori de crestini si a bisericii ca institutie. Au instigat la ura si chiar s-au facut amenintari foarte grave care par a fi neobservate. Poate ca trec neobservate datorita societatii, care s-a obisnuit cu abuzul, limbajul grosier, batjocoritor si cinic.

 

Ramanem ciuntiti, ca ni se taie bratul drept-credinta si bratul stang-armata, fara de care nu ne mai putem apara. Biserica si armata (cea mai ramas din ea) sunt singurele institutii care de 100 de ani au reusit sa evite dezintegrarea noastra ca natie. Atunci cand vor renunta aceste institutii la noi, da, am sa le condamn, pana atunci insa, le sustin si am incredere ca atata timp cat exista aceste institutii inca avem zid puternic de protectie. Scarii valorilor i s-a mai tăiat cate o treaptă.

 

Criza morală a patruns prin madulare, și zeci de generații de-aici înainte vor purta gena prostului gust și-a inumanizarii. Lovim in medici, lovim in profesori, lovim in biserica. Nici nu este de mirare haotismul generatiei tinere, care se pare ca nu mai are nici un punct de reper. Daca vom continua in acest ritm, nu va fi nevoie de nici o putere din afara care sa intervina, pentru ca ne autodistrugem.

 

Se vorbea despre faptul ca fostul preot Cristian Pomohaci, (pentru multi dintre noi cu un deosebit respect, inca actual) este o palma peste fata bisericii. Eu contrazic total aceste vehiculatii si spun clar si raspicat ca a fost si ramane pentru cei care l-au cunoscut un etalon demn de toata admiratia si respectul pentru biserica. Dovada stau miile de marturii depuse catre Arhiepiscopie si a numarului mare de oameni de toate varstele si diferite etnii pe care I-a apropiat de biserica. Faptele clare dovedesc ca prin harisma discernamantului in calauzirea duhovniceasca ortodoxa, a cultivat discernamantul duhovnicesc. Cu alte cuvinte, discernământul celor desăvârşiţi este cunoaşterea pe care o au în ei din iluminare dumnezeiască, care prin lumina ei are puterea de a lumina pe deplin cele întunecate care există în ceilalţi. Acesta este rostul ori misiunea unui preot si nu incape indoiala ca parintele Cristian Pomohaci a fost dedicat si consacrat acestei misiuni. Cine neaga acest aspect fie este rau intentionat, fie-si intoarce privirea de la lucrarea lui Dumnezeu si incearca sa cuprinda un atotputernic, atotstiutor si necuprinzator in mintea omeneasca, neacceptandu-si conditia si limitarea.

 

Teama de necunoscut, probabil, si simturile adormite (nesimtirea), au adus si puhoiul de stigmatizare a credinciosilor drept “spalati pe creier si pupatori de maini si moaste”. Civilizatia contemporana se manifesta de multe ori prin disocieri, separatii si, din nefericire, lumea crestina nu a scapat acestei mentalitati separatiste. Ce spalare pe creier sa fie? daca Apostolul Pavel prin cuvintele adresate ucenicului sau Timotei spune foarte clar “Nu nesocoti Harul care este in tine”(I Timotei 3,14). Harul este manifestarea personala a iubirii lui Dumnezeu, iar in iubire nu poate exista constrangere, iubirea presupune de fapt acordul dintre doua libertati. Ori parintele Cristian Pomohaci nu este apreciat si respectat de frica ci este iubit pentru harul daruit de Dumnezeu. Este un apreciat si indragit interpret de folclor autentic si un mult mai mult ,iubit si indragit preot.

 

Dar sa ne intoarcem la ceea ce a starnit tot acest scandal mediatic, care din punctul meu de vedere a fost o executie publica si nici decum o investigatie jurnalistica, linsaj mediatic este putin spus. Toate sagetile au fost indreptate catre fostul preot Cristian Pomohaci. Dupa 30 de zile de ascultare, desi, nici nu pot sa-mi imaginez povara greutatii apasatoare a tuturor jignirilor, amenintarilor si denigrarilor, consider mai mult decat intelept acest canon de tacere primit de la duhovnicul dumnealui si inteleapta decizie, de a se supune acestui canon de tacere, a facut si fostul preot Cristian Pomohaci. Tacerea nu inseamna recunoasterea acuzatiilor. Spun asta pentru ca orice gest si cuvant spus ar fii capatat o alta conotatie decat cea intentionata si originala. Dovada fiind pana si imbratisarea nepotului dumnealui care a capatat o conotatie cu tenta sexuala. Asa au perceput stimabilii si aplaudatii jurnalisti Mara Banica si Sorin Ovidiu Balan, impreuna cu prezentatorii emisiunilor cu pricina, imbratisarea unui nepotel. In decursul acestor zile, a fost depus un act medical prezentand afectiunile suferite de pe urma acestui linsaj mediatic, pentru o suspendare temporara. Nimeni nu l-a luat in considerare, ori macar, sa i-a in calcul ca toata aceasta tevatura ar fi putut cauza un blocaj emotional. Stimabila psiholoaga a putut comenta cazul doar dintr-un punct de vedere fara sa mentioneze si consecintele unei astel de reactii in masa a unor furibunzi si de instigare hartuitoare si acuzatoare asupra unui om, daca cuvantul “om” mai are vre-o insemnatate. Un certificat medical desconsiderat total chiar si de catre Arhiepiscopie desi, oricum pe perioada suspendarii nu ar fi putut desfasura activitati liturgice.

 

Odios este si sa lansezi acuzatii atat de grave la adresa oricarei persoane pe baza unor teorii conspirationiste, holbandu-te la o poza timp de jumatate de ora a unui “parinte” care si-a intalnit “copilul”, adult fiind, in plina strada si la sarutat, sa observi daca sarutul a fost pe gura ori nu. Un abuz si o tortura psihica care a marcat nu doar pe fostul preot Cristian Pomohaci ci care si-a lasat adanc amprenta asupra familiei si cunoscutilor dumnealui. Am impresia ca s-a pierdut masura normalitatii.

 

Nu stiu cum ar califica cei mai multi dintre voi acest fel de a practica jurnalism, eu una il consider abominabil. Candva meseria de jurnalist atragea un respect aparte. Astazi insa, ma abtin de la alte comentarii pentru ca, sunt foarte constienta de rolul si importanta presei intr-o societate si este o meserie care merita deplin respect si nu ar fi corect sa o apostrofez intr-un mod ori altul, datorita unora si altora, care fac abuz de o vocatie responsabila si atat de frumoasa si care oricum odata cu trecerea timpului se vor pierde din istoria jurnalismului.

 

Mai mult decat atat, sursa care a facut publica aceasta inregistrare are un istoric destul de ciudat, care nu inspira credibilitate. Ma refer la stimabilul domn Liviu Alexa fost candidat la primaria orasului Cluj Napoca si cel care a facut publica inregistrarea de la care a pornit tot acest scandal si al carei original lipseste, nu-l are nimeni. Pot sa spun cu siguranta ca acest aspect este unul dubios. Acest stimabil domn a fost acuzat in repetate randuri de calomnie, manipulare si falsificare de informatie, unele dintre ele ajunse in fata justitiei.

 

Cum a fost cazul unei functionare de la Directia Economica, Irimus Loredana Liliana care l-a chemat in instanta pe domnul Liviu Alexa pentru calomnie. Castigand procesul i-a cerut daune morale si sa publice de 3 ori decizia instantei. Se pare ca nu a fost singura care a fost calomniata. Conform muzicainstantelor.ro, citez “Liviu Alexa a instalat autoritar Ziar de Cluj în topul pubicaţiilor care calomniază fără perdea tot ce-i pică în cale, având deja o recoltă bogată de soluţii defavorabile privind despăgubiri şi radieri de articole care au adus prejudicii de imagine subiecţilor. Printre victimele sale se numără secretarul de stat Raed Arafat, care însă a pierdut procesul şi Ioan Bolovan, prorector al UBB, primul care a câştigat împotriva sa un proces de calomnie. Apropiat al grupului de afacerişti din Grupul de la Cluj, Ioan Rus, Arpad Paszkany şi Vasile Dâncu, cărora le-a vândut trustul de presă, Liviu Alexa a recunoscut recent în faţa unui judecător, din alt proces pierdut de calomnie cu Răzvan Micul, că nu deţine o diplomă de jurnalist sau de învăţământ superior.” Intreg articolul poate sa fie citit accesand link-ul http://muzicainstantelor.ro/index.p…

 

Afacerist, jurnalist si fost candidat la primaria Clujului, nu a fost doar acuzat de calomnie in repetate randuri. Conform “Cotidianului Transilvanean” a pagubit statul de peste 2 milioane de euro prin evaziune fiscala pe cand dumnealui era actionar si administrator la Imagistica devenita peste noapte Plasticons. Puteti citi articolul accesand link-ul http://www.cotidiantr.ro/liviu-alex…

 

Am sa citez o fosta operatoare care activa intr-una din firmele acestui stimabil si distins domn, afacerist si jurnalist care intr-unul dintre interviurile date unui blogger a spus urmatoarele “Realitatea este ca oamenii sunt obligați să își semneze demisiile. Dacă omul nu vrea sa semneze, este obligat prin presiune, sau pur și simplu se falsifică semnăturile. Simplu!” Intreg interviul publicat il puteti citi accesand link-ul https://draculgol.wordpress.com/201…

 

Un alt caz care a prins o dimensiune penala este cea a unui jurnalist cunoscut pentru documentarea cazului Rosia Montana. Puteti citi intreg articolul accesand link-ul https://cluj.usr.ro/reactia-lui-mih…

 

Inca o disputa “Faceboo-cita” care a capatat dimensiuni penale http://stirileprotv.ro/stiri/actual…. Lista poate sa continue pentru ca este una foarte lunga, insa am sa ma opresc aici. Va las pe dumneavoastra sa decideti si sa va creati o parere propie. Insa pot sa trag concluzia ca ar fi putut fi un material publicat datorita nevoii de castig cu beneficii proprii, mai ales ca prin 2016 licenta pentru o televiziune de stiri i-a fost retrasa de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) iar ziarul la care scrie nu are foarte mult succes, posibil datorita lipsei de sponsori ori a calomniilor/minciunile de care a fost acuzat ca le-a scris despre foarta multa lume si hartuirile care au urmat conform surselor citate.http://www.mediafax.ro/cultura-medi…

 

Ca un simplu cetatean, urmarind tot acest curriculum, am dreptul sa pun la indoiala, materialele jurnalistice prezentate si ceea ce dumnealor numesc probe. Ceea ce dumnealor au numit probe de pedofilie si homosexualitate impotriva fostului preot Cristian Pomohaci in fata instantei poate capata o alta conotatie si anume aceea de calomnie,hartuire si abuzuri deosebit de grave si intentionate. Mai mult decat atat de instigare la tot ce este mai rau.

 

Am observat teama oamenilor care sub un pretext ori altul, ori la instigarea mass-media au reactionat fara macar sa constientizeze ca au devenit cyberbullies si agresori. Toti avand aceeasi intrebare, “daca l-ar fi abuzat pe copilul tau tot asa ai mai gandi?” Si cea de-a doua intrebare care ma si amuza teribil de tare, trebuie sa recunosc…..”daca ti-ar abuza sotul tot asa ai gandi?” Incep cu a doua intrebare si voi raspunde tot cu o intrebare. Ce probe aveti dragi sotii care sa ateste ca persoana pe care o acuzati, v-ar agresa sexual barbatii? Care soti au fost agresati? Si daca sunt soti inseamna ca sunt maturi nicidecum minori, si concluzionez ca stiu unde sa gaseasca statia politiei. Exact cum am mai spus, s-a pierdut masura normalului si se aduc acuzatii grave bazate pe teorii conspirationiste si imaginare. E de rasu-plansu!

 

La prima intrebare, cred ca urmatoarea marturie ar trebui sa raspunda. Am mai vorbit despre aceasta marturie si in alte postari si m-a uimit cat de facil este trecuta cu vederea, ori numita puerila, cand de fapt ar putea fi o chestiune penala. Sunt acceptate informatiile unor asa zise victime care si-au recunoscut public dorinta de a calomnia si marturisii mincinos pentru bani, dar nu si a acelora care vin cu probe concrete care sa-i contrazica. Despre ce victime vorbim??? aceste asa zise victime au in comun faptul ca “au vrut sa verifice din curiozitate inclinatiile sexuale” a subiectului barfit. In acest fel au facut declaratii verbale calomnioase foarte grave. Oare aceste asa zise “victime”, nu au gasit usa politiei timp de 5 ani de zile? dubios, a-si zice eu. Parintii asa ziselor victime minore unde au fost? unde sunt acum? spun asta pentru ca stiu, ca eu ca parinte clar a-si fi avut o reactie, nu a-si fi asteptat sa treaca inca 5 ani. Din punctul meu de vedere nu exista victime in acest caz. Cuvantul victima are cu totul o alta insemnatate. Cred ca folosind denumirea de “victima” in acest caz, riscam sa jignim adevaratele victime ale unor astfel de intamplari. Mai mult imi miroase a scenariu pus la punct pentru beneficii personale.

 

Pe un post de televiziune a aparut un minor care a sustinut ca ar fi suferit agresiune din partea fostului preot Cristian Pomohaci. Insa o marturie clara care sa contrazica acesta declaratie verbala a fost facuta publica si mai rau ignorata.

 

Citez: “Mia Marin

July 29 at 5:25pm

 

Domnul Cristian Pomohaci îmi este rudă îndepărtată, cu toate ca nu am dovezi care să ateste credibilitatea acestuia în privința scandalului care a luat amploare, doresc să relatez lipsa de etica a emisiunii Acces Direct, emisiune ce este difuzată la postul de televiziune Antena 1.În cadrul emisiunii difuzate miercuri, în data de 26.07, a fost prezentat un material video, în care un minor relata agresiunea suferită din cauza lui Cristian Pomohaci. Acest material a fost trucat, deoarece cadrul filmării respective era în casa mea. Acum aproximativ un an mi-a fost luat un interviu la mine în casă, de către postul în cauză. Le-am scris celor de la Acces Direct în privința trucajului pe care l-au realizat însă nu au răspuns. Am dorit să fac această postare publică pentru a demonstra că responsabilii emisiunii se folosesc de trucaj şi falsificarea interviurilor pentru dobândirea raitingului.”

 

Traim zilnic un razboi informational, iar mesajele la care suntem expusi pot fi de multe ori daunatoare pentru noi. Informatia pe care o receptam provine din diferite medii care nu respecta intotdeauna principiul adevarului. Stirile cu caracter negativ, ziarele de scandal, mesajele subliminale si diferitele emisiuni TV care promoveaza violenta sunt doar caracteristici negative ale mass-media. Din perspectiva noastra, mass media au obligatia de a ne informa cu privire la evenimentele importante care au loc la nivel national si la nivel international. Din pacate mass media se folosesc de opinia publica pentru a-si atinge anumite obiective. Acestea pot fi obiective ale strategiei de marketing, de relatii publice, ale unor campanii politice.

 

Circula zvonuri, citez: “că persoanele care îl apără pe Pomohaci nu cred informaţiile apărute tocmai din cauza credibilităţii precare a presei, moment în care primează încrederea în persoana pe care o cunosc direct”. Tin sa contrazic prima parte a propozitiei, ba din contra, daca s-ar face o analiza, probabil ca a-ti fi uimiti de numarul masei de oameni care uita sa-si imbratiseze gandurile si aleg sa imbratiseze “tembelizorul”. Un exemplu este si reactia numarului de furibunzi stigmatizatori si hartuitori a personajului in discutie si a bisericii. Cea de-a doua parte a propozitiei si anume ca “primeaza increderea in persoana pe care o cunosc” asa mi se pare si normal sa fie pana la niste probe concludente, clare, concise si validate. Absurd este sa se ceara sa fie altfel. Scarile societatii s-au schimbat si ca atare scara de valori morala a fost inlocuita de o scara de valori capitalista ideea fiind ca, cine are multi bani detine controlul. Presa tabloida ori trusturile media nu sunt diferite de alte companii care vand diferite produse pentru profit dar au o alta modalitate. Ideea ca presa ar fi depinzand doar de numarul de cititori este falsa. Presa este dependenta de sponsori si ca atare va continua sa publice informatii care sunt in favoarea sponsorului. Ar fi o aberatie negarea acestui aspect.

 

Depinde de discernamantul nostru, a fiecaruia in parte, in a alege ceea ce este claditor ori distrugator pentru noi. Daca nu suntem siguri de un lucru, exista un sens si in decenta.

 

Ranim oameni pe care nici macar nu-i cunoastem. Aruncam la gunoi suflete luminoase si bune ca apoi sa regretam dupa ele. Intr-o societate din care bunatatea, intelegerea si respectul lipsesc cu desavarsire, este o societate fara Dumnezeu. Structurile de marketing si inteligenta artificiala au rosturile lor. Dar nu ar trebui sa inghete si sa intunece firea umana. Ignoram, judecam si in acest fel distrugem tot ceea ce a lasat Dumnezeu mai frumos in om. Acesta este insa alt capitol.

 

Se tot zvoneste de ani si ani la rand ca vine apocalipsa. Apocalipsa suntem noi; noi suntem cei care nu mai iubim, care nu iertam, care nu tinem cont de nevoile sufletesti, fizice ori sociale ale celor de langa noi. Noi ne aruncam singuri in intunecimea apocalipsei. Nu ne trimite nimeni in ea si nici nu ne cauta ea pe noi. O cautam si o cream noi pe ea.

 

Mi-am amintit de ceva filme ce le vazusem acum cativa ani, despre niste extraterestrii veniti pe pamant sa cerceteze lumea. In film, atat de miscati erau de toate emotiile frumoase sufletesti ale omenirii incat prefereau sa ramana pe pamant si sa uite de locul din care veneau. Acum cred ca cele mai frumoase si sincere sentimente de iubire, daruire, iertare si tot ce poate sa fie mai nobil si frumos intr-un om, au devenit atat de straine pentru omenire, incat, poate ca ar trebui regizate niste filme cu extraterestrii care sa ne reaminteasca de ceea ce inseamna a fi uman. Bineanteles ca sub forma unei glume spun asta. O lume mai bună se poate face doar prin bunătate nu prin răutate! si aceasta bunatate vine doar prin legatura omului cu Dumnezeu.

 

Parintele Cristian Pomohaci este un exemplu viu de credinta, rabdare, smerenie si un izvor de har duhovnicesc din care multi credinciosi s-au adapat iar cei ce nu au crezut, au inceput sa creada.

de Irina Damian

 

Referinte/Surse

 

http://presamil.ro/mihai-coanda-act…

 

http://muzicainstantelor.ro/index.p…

 

http://www.cotidiantr.ro/liviu-alex…

 

https://draculgol.wordpress.com/201…

 

https://cluj.usr.ro/reactia-lui-mih…

 

http://stirileprotv.ro/stiri/actual…

 

https://searchnewsglobal.wordpress.com/…

 

http://www.mediafax.ro/cultura-medi…

 

———————————————–

Sursa: https://www.facebook.com

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole