„CULTURA ROMÂNĂ VORBEȘTE ÎN CEL MAI SINCER ȘI ELOCVENT MOD DESPRE CINE SUNTEM, DE UNDE VENIM ŞI UNDE DORIM SĂ AJUNGEM”

ALOCUȚIUNEA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI ÎN CADRUL CEREMONIEI DE DECORARE A UNOR PERSONALITĂȚI DIN DOMENIUL CULTURII Miercuri, 15 ianuarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni, o...
Viena

ALOCUȚIUNEA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI ÎN CADRUL CEREMONIEI DE DECORARE A UNOR PERSONALITĂȚI DIN DOMENIUL CULTURII

Miercuri, 15 ianuarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalități din domeniul culturii:

„Mă bucur în mod deosebit de oportunitatea pe care mi-o oferă Ziua Culturii Naționale pentru a-i întâmpina la Palatul Cotroceni, la început de nou mandat prezidenţial, pe reprezentanţii culturii româneşti, primii oaspeţi ai Sălii Unirii în acest nou an.

Decorațiile conferite astăzi reprezintă elogiul statului român pentru talentul şi străduinţa dumneavoastră.  În acelaşi timp, doresc ca împreună să aducem un omagiu culturii române și personalităţilor ei, care ne-au plasat între importanţii contribuitori ai patrimoniului spiritual al umanităţii.

În literatură, în arta plastică şi cea dramatică, în cercetarea şi conservarea patrimoniului, dumneavoastră sunteţi exponenţi de seamă ai unei culturi a dialogului între tradiţie şi modernitate. În activitatea dumneavoastră și a instituțiilor pe care le conduceți, îmbogățiți o cultură a spaţiilor de confluenţă şi a interacţiunii creatoare a identităţilor.

Cultura română vorbește în cel mai sincer și elocvent mod despre cine suntem, de unde venim şi unde dorim să ajungem, iar dumneavoastră aveți contribuții importante la această misiune. În domeniile a căror excelență o reprezentați aici, sunteţi urmăriți cu interes de generațiile tinere de creatori, fapt care vă onorează și vă obligă.

Într-o perioadă marcată de presiunea globalizării, de proliferarea manipulărilor și răspândirea atacurilor la coeziunea colectivităților, cultura poate – și trebuie – să ne ofere argumente pentru optimism.

Cât timp vom prețui creația și îi vom respecta pe creatori, nu ne vom pierde reperele și identitatea și nu ne vom irosi oportunitățile. Cultura și educația s-au aflat între prioritățile țării visate de elite la 1848 și înfăptuite prin actele unirilor de la 1859 şi 1918. Cultura şi educația se disting astăzi între resursele strategice ale unei Românii care-și regăsește normalitatea, în primul rând prin recunoașterea, cinstirea și fructificarea energiilor sale creatoare.

Ziua Luceafărului poeziei românești ne solidarizează în jurul operei eminesciene şi ne îndeamnă să găsim în cultură şi în valorile umanismului care a unit Europa mereu reînnoite surse ale coeziunii în societate și între generații.

De ziua ei, îi doresc culturii noastre să se bucure și pe viitor de opere valoroase, care să facă societatea noastră demnă și mândră de artiștii ei! La mulţi ani!”

Înregistrarea audio-video a alocuţiunii este disponibilă aici: https://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/alocutiunea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-in-cadrul-ceremoniei-de-decorare-a-unor-personalitati-din-domeniul-culturii1579097800

Înregistrarea audio-video a declaraţiilor de presă susţinute de Preşedintele României la finalul ceremoniei, aici:  https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratii-de-presa-sustinute-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1579101053

Viena
Categorii
Cultură
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole