Cum va arata economia Romaniei, dupa pandemie, prin ochii analistilor ING, BRD si BCR

Urmeaza o perioada dificila si incerta pentru economia Romaniei, in care se preconizeaza o scadere brusca a PIB, adancirea deficitului bugetar pana la 9% din PIB, precum si o...
Viena

Urmeaza o perioada dificila si incerta pentru economia Romaniei, in care se preconizeaza o scadere brusca a PIB, adancirea deficitului bugetar pana la 9% din PIB, precum si o scadere semnificativa a randamentului businessului, mai ales in domeniile afectate direct de pandemie, care au fost nevoite sa isi suspende complet activitatea. Insa, efectele crizei santiare isi fac simtita prezenta in aproape toata clasa de business din Romania, lucru ce pune in pericol evolutia intregii economii. Trei dintre cele mai puternice banci care activeaza pe piata din Romania au dat publicitatii cate un raport, in care analistii economici prognozeaza cifrele economice in care se vor reflecta criza sanitara provocata de noul coronavirus si masurile luate de autoritati pentru a combate pandemia.

Prognozele analistilor ING Bank: Efectele masurilor anti-pandemie vor fi vizibile in al doilea trimestru din 2020

Analistii ING considera ca contractia PIB va incepe in primul trimestru si estimeaza o scadere de -1,3% fata de trimestrul al patrulea din 2019, in ciuda primelor doua luni bune din acest an.  „Cea mai mare parte a masurilor anti-pandemie actuale va fi vizibila in al doilea trimestru cand estimam o contractie de -19,7% fata de primul trimestru din acest an (-19,1% fata de trimestrul al doilea 2019).  Aceasta presupune o revenire treptata a economiei incepand de la sfarsitul lunii mai, determinand un avans in al treilea trimestru de + 17,0% fata de cel de-al doilea. Poate parea un recul puternic, dar provine de la o baza scazuta. Dinamica in ritm anual va ramane profund negativa la -5,9%.  Beneficiind de asemenea de o baza relativ scazuta, vedem ca al patrulea trimestru va avea parte de o crestere de 4,4% in comparatie cu precedentul, in timp ce contracteaza in continuare cu 3,2% fata de trimestrul 4 din 2019. Acest lucru va crea un efect de reportare destul de puternic pentru 2021, cand vedem PIB-ul accelerat cu 7,1%”, se arata in raport.

Deficit bugetar estimat la 7-9% din PIB pentru 2020

Pana la finele anului, analistii preconizeaza ca vom ajunge la un deficit bugetar de 7-9% din PIB.

Aceasta valoare a deficitului pe care o vom atinge pana la finalul lui 2020 „depinde nu numai de dinamica PIB-ului deja dificil de prevazut, dar si de performanta veniturilor in aceasta situatie fara precedent”, arata analistii.

ING mentine prognoza pentru cursul valutar 

In ceea ce priveste evolutia cursului valutar, analistii economici ai ING Bank isi mentin  prognoza de sfarsit de an pentru EUR / RON la 4.8800 si inflatie la 2,5%.  „In total, credem ca BNR este in masura sa tina lucrurile sub control datorita rezervelor sale valutare inca mari”, se mai arata in raportul economistilor ING. ING este a treia banca din Romania care face prognoze economice cu privire la impactul pe care il va avea pandemia si implicit masurile luate de autoritati pentru combaterea crizei sanitare.

BRD se asteapta la o contractie economica de pana la 7%

Anterior, si analistii BRD au  dat publicitatii un raport, in care preconizeaza doua posibile scenarii pentru economia Romaniei post-pandemie. In cel mai pozitiv scenariu, Romania inregistreaza o contractie economica de 3,9%, insa in scenariul cel mai dur, economia se duce in jos cu 7 puncte procentuale, arata analistii BRD.

„Reducerea ratei dobanzii cheie nu va permite companiilor sa obtina lichiditatea uriasa de care au nevoie iminenta „inca de ieri”. Reducerea ratei cheie este ca un tratament medical pe termen mediu, in timp ce injectia de lichiditate ar fi ca o doza de adrenalina. Ceea ce stim este ca pacientul nostru este in stare de soc. Si intrebarea este: Cum trebuie sa actionam? Tratament sau o doza de adrenalina? Da, FED a redus rata fondurilor federale cu 100bps cu 3 zile inainte de intalnirea Comitetului de Politica Monetara din 18 martie, dar stim, de asemenea, ca economia americana este finantata 80% prin bursa si 20% prin intermediul sistemului bancar, in timp ce in UE este exact invers”, se arata in raportul analistilor BRD. In cadrul scenariului de baza, luand in considerare faptul ca zona euro va intra usor pe teritoriul recesionar in 2020 – pandemia coronavirusului a venit intr-un moment in care Germania era deja intr-o stare fragilizata, putem avansa ipoteza unei contractii de doua cifre pentru sectorul industrial din Romania.

Sectorul de productie din Romania este expus in special la incetinirea fluxurilor comerciale globale si a activitatii economice

 Sectorul de productie din tara noastra (responsabil de 80% din valoarea bruta adaugata din industrie) este expus in special la incetinirea fluxurilor comerciale globale si a activitatii economice, avand in vedere rolul semnificativ jucat de subsectoarele orientate spre export (sectorul auto si industriile conexe – componente auto, echipamente electrice etc.), dependenta de export fata de zona euro (42% din exporturile RO se duc in Germania, Italia si Franta), precum si integrarea tot mai mare in lanturile globale de valoare care au caracterizat ultimii ani.

Estimarile pentru sectorul constructiilor raman pozitive, dar in scadere. Serviciile pot inregistra pierderi de pana la 25%

 Analistii mai arata ca sectorul constructiilor a inceput anul pe o baza solida si credem ca dinamica pentru intregul 2020 ar putea ramane pozitiva, dar considerabil mai slaba. Sectorul serviciilor, principalul pilon in ceea ce priveste oferta, ar putea avea evolutii divergente intre subsectoare. Cu exceptia IT&C si a administratiei publice, sanatate si asistenta sociala, care probabil vor continua sa prezinte dinamici pozitive, celelalte sub-sectoare vor experimenta contractii care variaza cu pana la -25% ( spectacole, activitati de cultura si recreere). Impozitele nete ar putea suferi si ele o contractie similare cu cea din timpul crizei financiare anterioare (cu pana la 15%). In celelalte doua scenarii (cel mai pesimist si cel mai optimist) sectoarele economice vor avea performante negative, cu putine exceptii (adica constructii, IT&C, administratia publica), arata raportul BRD.

Analistii BCR: Economia Romaniei va scadea cu 4,7%, pe fondul pandemiei noului coronavirus

Si analistii BCR au intocmit un raport cu prognoze economice pentru economia Romaniei, pe fondul pandemiei provocate de noul coronavirus si a masurilor de combatere a acesteia, luate de autoritati.

Potrivit BCR, economia Romaniei va scadea cu 4,7%, pe fondul pandemiei noului coronavirus. Va amintim ca, initial, economistii estimasera o crestere de 1,8% pentru Romania in acest an.

De asemenea, economistii BCR se asteapta la o scadere a PIB  In trimestrul al doilea, cu 15,2%, avertizeaza analistii, urmand sa revina pe crestere in trimestrul al treilea, unde se asteapta o crestere de 12,8%.

In ceea ce priveste evolutia cursului valutar, expertii BCR estimeaza ca euro va fi aproape de pragul de 5 lei. Daca, inainte de pandemie, analistii estimau ca un euro ne va costa in acest final de an, 4,87 de lei, pandemia a modificat estimarile. Acum, este foarte probabil ca, la finele lui 2020, sa scoatem din buzunar 4,9 lei pentru un euro.

de Magda FloreaSenior Editor Manager.ro

Sursa:
https://www.manager.ro/articole/economie-139/cum-va-arata-economia-romaniei-dupa-pandemie-prin-ochii-analistilor-ing-brd-si-bcr-103133.html

Viena
Categorii
Economie
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole