De ce nu ne ajută majorarea salariului minim să trăim mai bine

Care este cea mai simpla masura pe care o poate lua un Guvern pentru a creste increderea alegatorilor si a crea impresia de bunastare? Majorarea salariului minim brut pe...
Viena

Care este cea mai simpla masura pe care o poate lua un Guvern pentru a creste increderea alegatorilor si a crea impresia de bunastare? Majorarea salariului minim brut pe tara. Insa, pe langa faptul ca vorbim despre o himera economica si o masura cu puternice caractere populiste, majorarea salariului minim brut pe tara inseamna, in anumite momente economice, si fara consultari cu piata, mai mult rau decat bine, atat pentru beneficiari, cat si pentru angajatori, dar si pentru restul populatiei.

Guvernul se afla in fata unei noi decizii de a majora salariul minim. Ezitanta, desi la nivel declarativ decisa sa imbunatateasca nivelul de trai al Romanilor, Dancila a aruncat mingea la fileu urmatorului Guvern, pe care aproape il va forta sa adopte masura propusa de ea. Aceea de a majora salariul minim brut pe tara.  

O masura care nu doar ca duce la un nivel alarmant cheltuielile publice, cu salarii si pensii, care deja depasesc 20% din PIB, ci va pune jugul pe IMM-uri pe principiul „deva ju”.  

Pentru ca in aceaeasi perioada a anului trecut, IMM-urile din Romania se pregateau sa suporte un efort financiar substantial, odata cu majorarea salariului minim brut lansata tot sub obladuirea premierului Dancila.   Sub deviza ca aplica masuri care sa creasca nivelul de trai al Romanilor, salariul minim a fost majorat. Romanii si-au imbunatatit niveluld e trai cu cativa zeci de lei la salariu, insa a venit OUG 114 care a determinat companiile din telecom, gaz si energie sa ridice stafeta preturilor.   Facturile au crescut. Colac peste pupaza, anul trecut, timp de opt luni consecutiv, am avut cea mai mare rata a inflatiei din UE si daca ne uitam peste datele INS din prezent, am tinut sa repetam istoria intocmai. Am facut o traditie in a fi campionii inflatiei.  

„Inflatia” – Un termen care celor fara cunostinte economice nu le spune multe, insa explicatia e simpla: Iei la salariu 80 de lei in plus si  constati in magazin ca alimentele s-au scumpit, iar cu cei 80 de lei in plus nu cumperi mare lucru fata de ceea ce iti permiteai sa cumperi, inainte de „majorarea salariului”. Pentru ca oricat ai „pompa” ca autoritate executiva in cresterea salariului minim brut pe tara, puterea de cumparare este influentata de inflatie, de curs valutar. Or, in Romania, cu balanta comerciala dezechilibrata, cu un curs mare euro-leu si cu inflatie galopanta, puterea de cumparare e redusa, iar majorarea salariala abia ne ajuta sa tinem pas cu scumpirile, nu sa ne ridicam nivelul de trai.

Mai Mult AICI.

Sursa: https://www.manager.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole