De ce se pune atât de mult accent pe încurajarea plăților cu cardul

Anul 2016 va ramane in statistici ca anul in care, pentru prima data, platile cu cardul efectuate la nivel mondial le-au depasit pe cele efectuate in numerar. Concret, „scorul”...
Viena

Anul 2016 va ramane in statistici ca anul in care, pentru prima data, platile cu cardul efectuate la nivel mondial le-au depasit pe cele efectuate in numerar. Concret, „scorul” la sfarsitul anului trecut a fost de 23.200 miliarde $ (tranzactii cu carduri) la 22.600 miliarde $ (tranzactii cu cash).

A fost un punct de cotitura a carui atingere a fost pregatita incet-incet in ultimii 20 de ani, atat prin dezvoltarea tehnologiei (cea care a permis accesul pe scara larga la serviciile financiare), cat si prin eforturile de stimulare a platilor electronice (acordarea de facilitati la utilizarea cardului).

Primul pas a fost facut cel mai probabil in urma cu peste 70 de ani, in 1946, cand un bancher din New York, John Biggins, le-a oferit clientilor care aveau cont deschis la banca lui un card numit „Charg-It” cu ajutorul caruia puteau efectua plati la magazinele din zona, sumele in cauza urmand sa fie retrase ulterior de banca din conturile respectivilor clienti si virate comerciantilor.

„Charg-It” a fost mai mult un experiment local, dar ideea a prins rapid, astfel ca in 1958 a aparut primul card de credit in toata puterea cuvantului – American Express Card (Amex) – cu o jumatate de milion de utilizatori in primul an de la lansare si cu acoperire in 30.000 de locatii de pe teritoriul S.U.A.

Astazi, plata cu cardul de credit a devenit o banalitate. Doar in S.U.A. se fac anual peste 30 de miliarde de plati prin aceasta metoda, o metoda comoda si foarte sigura (e-adevarat, nu chiar 100%!) si care, in plus, ajuta si la economisirea unor sume mari de bani publici. Motivul? Dispar costurile considerabile de tiparire, transport, paza, verificare periodica etc. pe care le implica emiterea si gestionarea banilor fizici (se estimeaza ca aceste costuri inseamna cca 1 procent din PIB-ul tarii care foloseste bani fizici).

Mai Mult AICI

Sursa: http://www.manager.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole