„Dej á Vous”: un eveniment cultural dedicat persoanelor cu dizabilităţi din Dej

Nu-mi este uşor să prind în graniţele unui  scurt articol mulţimea de sentimente şi emoţii generată de defăşurarea Concertului caritabil „Dej  á Vous” – organizat, în 16 septembrie 2016, ...
Viena

Nu-mi este uşor să prind în graniţele unui  scurt articol mulţimea de sentimente şi emoţii generată de defăşurarea Concertului caritabil „Dej  á Vous” – organizat, în 16 septembrie 2016,  de Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România în colaborare cu primăria municipiului Dej – dar îmi face plăcere să menţionez că am asistat la un spectacol de excepţie coordonat cu pricepere de d-na Monica Buzaşi, despre care pot să afirm, fără a greşi, că a fost sufletul acestui moment cultural.

Desfăşurat pe „Terasa Weekend” din această localitate evenimentul a strâns laolaltă renumiţi interpreţi de muzică folk, cantoautori şi poeţi care şi-au pus talentul în sprijinul unei cauze nobile, aceea de susţinere financiară  a  persoanelor cu dizabilităţi.  Într-o lume,  în care  interesul autorităţilor pentru situaţia  cetăţenilor cu dizabilităţi din România depăşeşte rareori nivelul declarativ,  artiştii ,prezenţi pe scena de pe malul Someşului,  şi-au demonstrat ataşamentul pentru situaţia cetăţenilor cu dizabilităţi  şi au acceptat invitaţia de  cânta la acest eveniment.

Ei au încântat publicul cu mult-fredonatele lor cântece şi au oprit, ori au combinat, glasul chitarelor, cu ritmuri de vers lămuritor şi dulce, emoţionant,  mustind de mister. A fost un excepţional spectacol ce ne-a reamintit  cât de frumoasă e limba română, cum poate ea să plângă ori să râdă, să ne înţelepţească ori, dezgolindu-ne, de gânduri, să ne îmbrace în falduri de emoţii şi încântări. Iată cât simplu şi de frumos se poate afirma solidaritatea umană, iată cu câtă bucurie invitaţii s-au însoţit pe aceeaşi scenă cântându-şi cântecele, rostindu-şi versurile în faţa unui public care a împărţit cu generozitate aplauze şi a vibrat  la fiecare sunet de chitară, la fiecare cânt sau vers.

Memorabil şi frumos au sunat  piesele interpretate de Dinu Olăraşu, Maria Mariş, Florin Săsărman , Maria Gheorghiu,  Traian Cosma, , Oana Dragomir, Petra şi Marin Grad, Zoltan Octavian Butuc, Tic Petroşel, şi Maria Mariş. De pe scena vegheată timid de raze tomnatice de lună,  şi-au croit făgaş către public  versurile recitate de poeţii George Stanca şi Sandu Cătinean. Punerea în scenă şi prezentarea interpreţilor a fost realizată cu măiestrie  de  dl. Sorin Andrei, redactorul emisiunii  « Hai-Hui  prin sufletul  folkului » iar acompaniamentul la clape a fost realizat Săndel Filip.

Momentele  lirice oferite de poeţii George Stanca şi  Sandu Catinean – care au recitat versuri din propriile creaţii – au intrat în rezonanţă perfectă cu apetitul publicului  pentru poezia de calitate .

Neobişnuită, pe scena de la Dej,  a fost prezenţa Editurii Ecou Transilvan, o editură din Cluj-Napoca  unde şi-au publicat volumele poetul Sandu Cătinean şi autoarea Liliana Moldovan.  Nadia Baciu şi Liliana Moldovan au răspuns invitaţei organizatorilor de a prezenta volumul “Eroii imposibilului”, o carte de interviuri despre poveştile de succes ale unor persoane cu dizabilităţi din ţară şi din străinătate.

Seara de poezie şi folk s-a încheiat cu mini-recitalurile oferite cu căldură de Maria Gheorghiu şi Florin Săsărman.

În final, merită să reţinem că spectacolul din 16 septembrie organizat pentru persoanele cu dizablitati din zona Dejului, a fost prefigurat, cu o zi înainte, de susţinerea unei conferinţe de promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. La conferinţa Consiliului Naţional al Dizabilităţii au participat, pe lângă oficialităţile municipiului, reprezentanţi ai Serviciului de Asistenţă Socială din Dej, pictorul Gheorghe Aştileanu şi d-na Justina Radu, preşedinta CNDR Bucureşti.

Regretabil este că prezenţa cetăţenilor cu nevoi speciale la spectacol a fost destul de redusă în ciuda eforturilor depuse de organizatori pentru  de a crea cele mai bune condiţii. Salutară, însă, este implicarea d-lui Vlad Savan, patronul « Complexului Terasa Weekend”,  care a fost o gazdă exemplară şi a facilitat accesul pe terasă a persoanelor care nu se pot deplasa prin construirea unei rampe, care deşi nu se încadrează în standarde poate fi folosită pe cei care au nevoie de ea. Iniţiativa d-lui Vlad Savan, este cu atât mai importantă cu cât, din câte am înţeles, municipiul Dej are multe lipsuri la capitolul accesibilizării urbane.

Dialogul perfect dintre poezia contemporană şi muzica folk interpretată magnific de artişti şi recitată de poeţii implicaţi în proiectul „Dej  á Vous”,  a transformat seara de poezie şi muzică într‑un regal cultural care a sedus publicul şi a demonstrat că proiectele nobile au capacitatea de a atrage oameni de excepţie, ce  impresionează prin talent dar şi printr-o nobleţe sufletească de invidiat.

 

Liliana Moldovan

Redactor-şef www.asiiromani.com

 

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole