Deputat Constantin Codreanu: ”Arta ne unește. Ioan Papazoglu, important artist plastic român de origine găgăuză, merită organizarea unei expoziții în București, Chișinău și Comrat”

Astăzi, 26 februarie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat o întrebare parlamentară domnului George Vladimir Ivaşcu, ministru...
Viena

Astăzi, 26 februarie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat o întrebare parlamentară domnului George Vladimir Ivaşcu, ministru al Culturii și Identității Naționale și doamnei Liliana Țuroiu, președinte al Institutului Cultural Român (ICR). Întrebarea parlamentară are ca obiect organizarea unei Expozițiii Ioan Papazoglu în municipiile București, Chișinău și Comrat cu ocazaia Centenarului Marii Uniri.

Întrebarea adresată ministrului Culturii și Identității Naționale și președintelui Institutului Cultural Român cuprinde, între altele, următoarele: ”Ioan Papazoglu (1904, Comrat, județul Tighina – 1988, București) este un important artist plastic român de origine găgăuză, care s-a format și s-a afirmat în perioada interbelică, având ulterior o carieră de succes în țara noastră.

Se consideră, în general, că maestrul Ioan Papazoglu este cel mai importat artist plastic de origine găgăuză din istorie. Totodată, Ioan Papazoglu a fost o personalitate profund atașată valorilor culturale românești și s-a înscris armonios în peisajul cultural al României.

Maestrul Ioan Papazoglul  a fost membru al Asociației Artiștilor Plastici din România încă din anul 1934, fiind, de asemenea, membru al Sindicatului Artelor Frumoase, membru al Corpului Artiștilor Plastici din România și Uniunii sindicatelor de artiști, scriitori și ziariști, în cadrul cărora a participat la 44 de expoziții colective.

A avut prima expoziție personală în anul 1926. În 1933 este admis la Salonul oficial la care va participa regulat.

Între anii 1926-1983 a deschis 16 expoziții personale, în cadrul cărora a expus 1.228 de uleiuri și 78 de desene.

A obținut Premiul Ministerului Artelor în 1945, Premiul I la Festivalul Cântarea României în 1979.

Peste 1.500 de tablouri ale sale figurează în colecții particulare din România și de peste hotare, în muzee și alte colecții de stat.

În anul 1984 Muzeul de Istorie și Artă al municipiului București a organizat Expoziția retrospectivă Ioan Papazoglu.

Se cunoaște de asemenea că a scris un roman autobiografic, rămas nepublicat.

Având în vedere cele menționate mai sus, precum și ținând cont de faptul că suntem în anul Centenarului Marii Uniri, vă rugăm, stimate domnule ministru, stimată doamnă președinte,  să ne transmiteți:

  1. Care este posibilitatea ca Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Cultural Român, în limita competențelor lor și în cooperare, inclusiv cu autoritățile și instituțiile din Republica Moldova, să organizeze pe parcursul anului curent o expoziție Ioan Papazoglu în municipiile București, Chișinău și Comrat?
  2. Care sunt posibilitățile editării unui Album cuprinzând imagini ale lucrărilor maestrului Ioan Papazoglu?
  3. Care este posibilitatea identificării manuscrisului romanului autobiografic aparținând condeiului maestrului Ioan Papazoglu și posibilitatea publicării acestei lucrări?”

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole