Deputat Constantin Codreanu: „Cer ministrului Afacerilor Externe o reacţie fermă cu privire la vandalizarea monumentului eroului român Aurelian Mihăilescu”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, să ia atitudine...
Viena

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, să ia atitudine faţă de acţiunea de vandalizare a monumentului ridicat în Republica Moldova pentru grănicerul Aurelian Mihăilescu.

La 28 noiembrie a fost programată inaugurarea monumentului în memoria eroului Aurelian Mihăilescu, eveniment care nu va mai avea loc din cauza faptului că acesta a fost vandalizat prin acoperirea tuturor inscripțiilor și prin distrugerea plăcii de bronz care înfăţişa chipul acestuia.

Monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și a lui Aurelian Mihăilescu, ucis de bolșevici la 10 mai 1923 în timp ce păzea hotarul Nistrului, a fost restabilit la Olănești, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova (fostul județ Cetatea Albă), anul acesta, la inițiativa Asociației MONUMENTUM. Acţiunea s-a realizat în baza Deciziei Consiliului local Olănești, a unei Hotărâri de Guvern, fiind avizat de Comisia Monumentelor de For Public.

Cadrul bilateral dintre București și Chișinău în domeniu e stabilit de „Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova” din 03.03.2012. Sub incidența acestui Acord cad toate mormintele și cimitirele eroilor români, monumentele de artă, plăcile, altarele comemorative, mausoleele, osuarele, troițele, crucile, cenotafurile sau orice alte lucrări realizate în memoria ostașilor români pe teritoriul Republicii Moldova.

„Este foarte important ca ministerul Apărării Naționale să intervină, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, având în vedere acest acord, pentru a reabilita monumentul de la Olănești al eroului român Aurelian Mihăilescu, vandalizat de persoane necunoscute. Statul român trebuie să aibă o reacție publică, imediată, fie prin Ambasada României de la Chişinău, fie direct, prin Guvernul României, și să intervină pe lângă instituțiile Republicii Moldova, executând lucrări de reabilitare cât mai rapidă, astfel încât monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu să poată fi inaugurat anul acesta”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Amintim că Aurelian Mihăilescu a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand în luptele de la Turtucaia și Mărășești, iar în 1922 s-a căsătorit la Criuleni cu o basarabeancă. În mai 1923 a fost împușcat la datorie, după ce deconspirase o bandă de bolșevici care pregăteau așa-zisa „răscoală de la Tatarbunar” și aduceau clandestin, din URSS, armament în Basarabia. Ulterior, în 1933, grănicerii din Olănești ridicaseră un monument în memoria acestui grănicer, care a fost distrus în 1945, la fel cum s-a întâmplat şi cu mormântul căpitanului Aurelian Mihăilescu.  „Sper că autoritățile competente ale statului român vor interveni pe lângă autoritățile Republicii Moldova pentru a identifica și trage la răspundere persoanele care au profanat monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu de la Olănești. Este inadmisibil să asistăm neputincioşi la asemenea acte de distrugere barbară. Voi cere retragerea cetăţeniei române tuturor celor implicați în vandalizare, în cazul în care aceştia o deţin.”, a mai transmis președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole