Deputat Constantin Codreanu: Condamn cu fermitate manipulările antiromânești care au apărut în instituțiile de presă din Germania privind așa-zisa „anexare de către România a Transilvaniei”

  Astăzi, 5 decembrie 2018, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a prezentat la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică în...
Viena

 

Astăzi, 5 decembrie 2018, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a prezentat la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică în legătură cu intoxicațiile de presă la care s-a dedat Postul public de televiziune din Germnaia – ZDF cu ocazia Zilei Naționale a României.

În declarația sa politică, deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: ”Domnule președinte, distinși colegi, Postul public de televiziune din Germania – ZDF, Agenția Germană de Presă – DPA și mai multe instituții media din Germania s-au dedat la 1 decembrie unor manipulări antiromânești grosolane care amintesc de spiritul celui de al Treilea Reich.

Acestea au titrat despre o așa-zisă „anexare a Transilvaniei din 1918” (Anschluss von Siebenbürgen), punând astfel în discuție unitatea și legitimitatea statului nostru și tratatele internaționale de după Primul Război Mondial.

Știrea toxică are ca autori persoane fizice sau instituții germane care au acționat sub acoperirea anonimatului. Nu este vorba aici despre libertatea de expresie sau despre libertatea presei, nici despre un accident, ci de o manipulare cu substrat geopolitic.

Termenul Anschluss, cunoscut după anexarea Austriei de către Germania nazistă în 1938, constituie o jignire la adresa României și are efecte puternic negative asupra imaginii țării noastre.

Nu uităm că Germania este responsabil istoric și moral pentru crime comise împotriva României. Berlinul a fost principalul autor al Dictatului de la Viena din 1940, prin care i s-a atribuit Ungariei horthyste aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei. El este și semnatar al Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, în urma căruia  11 județe ale României au fost anexate de Uniunea Sovietică. Vedem că în ultimii ani, Germania insistă la unison cu Rusia asupra federalizării Republicii Moldova în interesul Moscovei, ca precedent și model pentru federalizarea altor state din regiune.

Condamn cu fermitate manipulările antiromânești ale Postului public german de televiziune. Totodată, deși în spațiul public au apărut reacții ale unor oficiali germani și români, acestea nu au vigoarea necesară pe care o așteaptă opinia publică. Tocmai de aceea, fac apel către Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul și Președinția României să întreprindă toate măsurile necesare în vederea clarificării și remedierii situației deosebit de grave create prin aceste manipulările ale instituțiilor germane de presă”.

Tot în acest subiect, marți, 5 decembrie 2018, deputatul Constantin Codreanu i-a adresat o întrebare parlamentară ministrului Afacerilor Externe, domnul Teodor Viorel Meleșcanu, prin care solicită răspuns la următoarele:

  1. Cum califică Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cazul deosebit de grav al distribuirii de către Postul public de televiziune din Germania – ZDF, de către Agenția Germană de Presă și alte publicații din Germania și Elveția a știrilor manipulatorii și jignitoare despre așa-zisa ”anexare a Transilvaniei” (Anschluss von Siebenbürgen)?
  2. Dacă MAE consideră necesar să aibă o reacție publică în legătură cu respectivele materiale provocatoare de presă difuzate de Postul public de televiziune din Germania – ZDF, laolaltă cu alte publicații și agenții de presă din Germania și din alte state, și în legătură cu ideile false și otrăvite vehiculate public de acestea?
  3. Care este, în cazul unui răspuns pozitiv, această reacție?
  4. Ce anume și când au întreprins MAE, Guvernul și Președinția României în vederea clarificării și remedierii situației deosebit de grave prezentate mai sus?”

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole