Deputat Constantin Codreanu: ”Declarațiile oficiale inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungare au un potențial provocator enorm”

  Astăzi, 6 iunie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o întrebare parlamentară domnului Teodor-Viorel Meleșcanu, Ministrul...
Viena

 

Astăzi, 6 iunie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o întrebare parlamentară domnului Teodor-Viorel Meleșcanu, Ministrul Afacerilor Externe, referitor la declarațiile publice inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungaria, Zsolt Semjén.

Întrebarea adresată Ministrului Afacerilor Externe cuprinde, între altele, următoarele: ”Mult stimate domnule Ministru, am luat act cu profundă insatisfacție și îngrijorare de declarațiile publice inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungaria, Zsolt Semjén, făcute în data de 4 iunie curent în cadrul unei emisiuni (Napi aktuális / Actualitatea zilei) difuzate de televiziunea ungară ECHO TV.

Zsolt Semjén a declarat, între altele: ”Noi trebuie să purtăm doliu după Trianon, trebuie să fim mândri că am supravieţuit şi trebuie să prezentăm dreptatea istorică. Este important să subliniem că niciun stat succesor nu are prea multe motive pentru a sărbători. Neluând în considerare faptul că Adunarea Naţională de la Alba Iulia nu a fost legitimă din punctul de vedere juridic, cea mai “tare” chestiune o reprezintă România, deoarece în zilele noastre în conştiinţa naţională a românilor nu Transilvania este problema principală, ci faptul că români care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova, în Basarabia, pe teritoriul delimitat de Prut, Nistru şi de Delta Dunării nu vor să se unească cu România. Din cauza faptului că Republica Moldova nu a fost anexată de România, această ţară a suferit prima mare înfrângere în istoria sa, ceea ce românii nu pot accepta niciodată. A doua chestiune este posibila separare a Munteniei de Moldova, ceea ce este o teamă permanentă în conştiinţa naţională a românilor şi pentru politicienii români”.

Astfel, vicepremierul Republicii Ungaria, vorbind în calitatea sa oficială, a acreditat public ideile false, cu un enorm potențial provocator, cum că:

 

  1. Adunarea Națională de la Alba Iulia, care a decis la 1 decembrie 1918 Unirea cu România, ar fi fost nelegitimă;

 

  1. România ar fi înfrântă că nu ar fi ”anexat” Republica Moldova;

 

  1. Românii ar avea teama permanentă a unei separări posibile a Munteniei de Moldova.

În mod evident, aceste declarații inacceptabile și idei false contravin literei și spiritului acordurilor și tratatelor bilaterale dintre România și Republica Ungară, ca și celor ale instrumentelor juridice europene și interanaționale care definesc raporturile dintre state.

Având în vedere această situație, vă rugăm respectuos să ne comunicați:

 

  1. Cum califică Ministerul Afacerilor Externe (MAE) declarațiile publice ale vicepremierului Republicii Ungare Zsolt Semjén;
  2. Dacă MAE consideră necesar să aibă o reacție publică în legătură cu declarațiile respective inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungare și ideile false vehiculate public de acesta;
  3. Care este, în cazul unui răspuns pozitiv, această reacție”.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole