Deputat Constantin Codreanu: ”Încă o problemă rezolvată în beneficiul românilor: am extins valabilitatea pașapoartelor electronice de la 5 la 10 ani”

  Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării anunță un nou succes obținut odată cu promulgarea legii pentru modificarea Legii 248/2005...
Viena

 

Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării anunță un nou succes obținut odată cu promulgarea legii pentru modificarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Modificarea constă în extinderea termenului de valabilitate a pașapoartelor electronice de la 5 la 10 ani, așa cum este în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

„Amintesc că la 28 iunie 2017, în calitate de inițiator, am depus, împreună cu alți 103 colegi deputați din toate grupurile politice parlamentare, un proiect de lege în acest sens, după ce avusesem numeroase interpelări și întrebări parlamentare, declarații politice, întrevederi de lucru și consultări cu diverși funcționari guvernamentali și colegi parlamentari. Proiectul nostru s-a referit la modificarea și completarea articolului 18 al legii.

Chiar dacă s-a opus o perioadă inițiativei noastre, alianța de guvernare a introdus ulterior un alt proiect având exact același obiect: extinderea de la 5 la 10 ani a termenului de valabilitate a pașapoartelor românești. M-am bucurat că astfel guvernarea mi-a dat dreptate într-o chestiune care transcende politicul, răspunzând interesului legitim al cetățenilor României, obligați până astăzi să-și preschimbe pașapoartele la fiecare 5 ani.

Românii din țară și cei din afara granițelor țării sunt acum în câștig. Valabilitatea pașapoartelor va fi egală cu cea a Cărților de Identitate. În plus, ei nu vor mai trebui să plătească de două ori acolo unde alți cetățeni europeni plătesc o singură dată. Iar aspectele financiare contează pentru românul de rând. Taxa de pașaport, stabilită de Compania Imprimeria Națională, este de 258 de lei. Și e una să plătești 258 de lei la fiecare 5 ani, și cu totul altceva să-i plătești statului acești 258 de lei o dată la 10 ani.

Prin efectele ei practice, modificarea legislativă intrată în vigoare îi scutește în sfârșit pe români nu doar de costuri financiare suplimentare, ci și de o pierdere de timp prețios absolut nejustificată, mai ales dacă ne gândim la faptul că românii plecați la munci în străinătate își consumau o bună parte din concedii doar pe procedurile de preschimbare a pașapoartelor.

Totodată, Serviciile Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, confruntate cu insuficiență de personal, vor fi tot mai descărcate de sarcină administrativă și birocratică, activitatea lor decongestionându-se treptat.

Ca parlamentar la primul mandat și ca român din afara granițelor țării ales în circumscripția pentru cetățenii cu domiciliul în străinătate îmi doresc să putem acționa cât mai des consensual – Putere și Opoziție – în interesul românilor, așa cum am acționat în cazul fericit al măririi termenului de valabilitate a pașapoartelor de la 5 la 10 ani.”, a fost mesajul transmis de către deputatul PMP Constantin Codreanu.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole