Deputat Constantin Codreanu: „Inima românismului va bate, pe 1 septembrie, la Chișinău. Îndemn unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului să participe la manifestarea dedicată Centenarului Marii Uniri!”

  Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le adresează tuturor unioniștilor un îndemn puternic de participare la manifestația din 1...
Viena

 

Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le adresează tuturor unioniștilor un îndemn puternic de participare la manifestația din 1 septembrie, dedicată Centenarului Marii Uniri, organizată în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

„Marcăm un secol de la Marea Unire și nu uităm că Basarabia a fost prima provincie care a decis revenirea la trupul României, prin hotărârea Sfatului Țării din 27 martie 1918. Acel act  nu a fost anulat de nimeni niciodată, în pofida ocupației sovietice care a intervenit în 1940. Suntem singura națiune europeană divizată, constrânsă prin voință străină să locuim în două state. Românii din Republica Moldova sunt, astăzi, în afara granițelor țării, dar nu și în străinătate.

ReUnirea este un cuvânt la ordinea zilei. După aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, ReUnirea este cel de-al treilea proiect de țară. Declarația Parlamentului României din 27 martie 2018 a reconfirmat oficial tendința naturală de unificare a celor două state românești și a subliniat o dată în plus că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova, definind astfel politica statului român. De aceea, este necesară redefinirea și aplicarea unor măsuri concrete care să susțină procesul de reunificare. Printre acestea: simplificarea și accelerarea procesului de acordare a cetățeniei române pentru locuitorii celui de-al doilea stat românesc, crearea unui Minister al Reunificării în cadrul Guvernului de la București, susținerea consistentă a mass-mediei românești din stânga și din dreapta Prutului, realizarea în mod concret a spațiului informațional comun, facilitarea accesului investitorilor din România în Republica Moldova, accelerarea interconectării energetice a celor două maluri ale Prutului, puncte comune de trecere a frontierei, refacerea celor 14 poduri peste Prut, distruse de sovietici în 1944”, a declarat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Deputatul Constantin Codreanu a mai ținut să menționeze: „Pe 1 septembrie, inima României va bate la Chișinău. Fac apel către unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului să participe la manifestația care se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Această manifestație va încununa Marșul Centenarului care a debutat la Alba Iulia și precede evenimentele omagiale din 1 decembrie dedicate Marii Uniri. Este și o continuare a manifestației unioniste din 25 martie 2018. Dincolo de încărcătura simbolică, evenimentul din 1 septembrie are menirea de a determina factorii administrativi și politici din cele două state românești să acționeze pragmatic, constructiv și eficient în direcția accelerării procesului de integrare a Republicii Moldova cu România, ca formă concretă a reunificării noastre naționale. Îi îndemn pe românii din diaspora să fie alături de suflarea românească de la Chișinău prin organizarea unor manifestații similare, în aceeași zi, în orașele în care se află. Dragi români de pretutindeni, ne vedem, pe 1 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Soarta noastră este în mâinile noastre. ReUnirea este inevitabilă!”

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole