Deputat Constantin Codreanu: ”Legislația și practicile asimilaționiste ale Ucrainei în domeniul educației în limba română sunt inacceptabile. România are obligația de a spori substanțial sprijinul acordat minorităților românești din jurul granițelor și Balcani”.

  Marţi, 18 septembrie 2018, a avut loc şedinţa Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, condusă de către preşedintele acesteia, domnul deputat Constantin Codreanu, având ca...
Viena

 

Marţi, 18 septembrie 2018, a avut loc şedinţa Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, condusă de către preşedintele acesteia, domnul deputat Constantin Codreanu, având ca invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, respectiv domnul Petru Andea, secretar de stat, doamna Luminiţa Matei, director general al Direcţiei Generale Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene, şi Ministerului Afacerilor Externe, respectiv domnul Dănuț Sebastian Neculăescu, secretar de stat, și domnul Marius Florescu Ciobotaru, secretar 1, pe ordinea de zi fiind situația școlilor românești după adoptarea Legii Educației din Ucraina din 5 septembrie 2017.

„Prin invitaţia adresată reprezentanților celor două ministere am dorit să aflăm care sunt demersurile întreprinse de Executivul statului român în vederea identificării și, mai apoi, aplicării de soluții pentru situația dramatică a etnicilor români după adoptarea în Ucraina a Legii Educației din 5 septembrie 2017. Considerăm că Guvernul României trebuie să vină cu măsuri clare care să fundamenteze funcționalitatea optimă a școlilor românești și să solicite, inclusiv, sprijinul Parlamentului în crearea de pârghii legislative în sprijinul românilor extrafrontalieri, în contextul situației teritoriale existente.

În condițiile în care nu se adoptă măsuri urgente privind crearea cadrului legal care să permită derularea în bune condiții a proiectelor, programelor și a acțiunilor propuse în sprijinul românilor de pretutindeni și a minorităților înrudite de peste hotare, aceștia vor continua să întâmpine dificultăți majore în organizarea și funcționarea școlilor de limba română.

Legislația și practicile asimilaționiste și neeuroconforme ale statului ucrainean în domeniul educației în limbile minorităților naționale nu sunt acceptabile. Cazul recentei demiteri a domnului Ștefan Mitric din funcția de director al liceului din comuna Crasna, raionul Storojineț, regiunea Cernăuți, ilustrează aceste politici. Amintim că domnul Ștefan Mitric este președinte al Asociației Malanca de la Crasna, partener al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în proiectul acordării de burse etnicilor români din regiunea Cernăuți.

Considerăm că în paralel cu o procedură parlamentară, soluția eficientă și stringentă în cazul de față este adoptarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea articolului 5 al Legii nr. 299/2007, în sensul extinderii bunei practici de acordare a burselor de studii elevilor români din statele în care există școli cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă. Suntem gata să-i acordăm Guvernului întreg sprijinul necesar pentru modificarea actualului cadru legislativ în materie. Este necesar să acționăm eficient și cu promptitudine. Nu e loc de discuții prea lungi sau în contradictoriu. Asemenea subiecte trebuie să facă obiectul consensului politic exemplar al partidelor cu reprezentare parlamentară.

De asemenea, considerăm că bugetul pe anul 2019 alocat Ministerului pentru Românii de Pretutindeni trebuie să se ridice la peste 100 de milioane de lei, astfel încât politicile statului român în raport cu elevii români din afara granițelor să aibă o deplină acoperire financiară. România are obligația de a spori substanțial sprijinul acordat minorităților românești din jurul granițelor și Balcani. Cine se opune acestei majorări bugetare se opune intereselor legitime ale statului și națiunii române”, a declarat deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole