Despre peripețiile unui jurnal de călătorie „Africa, Asia, America… : din Sângeorgiu de Mureș în jurul lumii”/ Emilia Opriș

Stau uneori și mă întreb, ce îi îndeamnă pe oameni să plece în lumea largă, să întreprindă călătorii în locuri exotice pentru a cunoaște comunități, culturi și civilizații și...
Viena
Liliana Moldovan

Liliana Moldovan

Stau uneori și mă întreb, ce îi îndeamnă pe oameni să plece în lumea largă, să întreprindă călătorii în locuri exotice pentru a cunoaște comunități, culturi și civilizații și țări aflate mii de kilometri depărtate. Există însă și călătorii organizate cu scop umanitar, există și oameni al căror „dor de ducă” se fixază pe piscul unor inimi de o bunătate nemărginită dublată de dorința intrinsecă de a fi de folos și de a ajuta. Jurnalul de călătorie „Africa, Asia, America” este o carte despre un astfel de om, este un discurs memorialistic despre vocația de călător a dnei Lia Opriș, care și-a împlinit visul de a ajunge din Africa. până în Asia și pe continentul American. Volumul apărut în acest an la Editura Cronica Mureșeană din Sângeorgiu de Mureș, este, de fapt, un pseudo-jurnal, deoarece însemnările jurnalistice nu aparțin în totalitate tinerei călătoare Lia Opriș, ci mamei acesteia, doamna Emila Opriș, care, prin intermediul scrisorilor primite de la fiica sa, prin intermediul mailurilor trimise de aceasta, a fost martora tuturor expedițiilor, a aventurilor și momentelor de excepție prin care a trecut fiica sa, Lia, atunci când ajuns în Rwanda, Congo, Tanzania, Uganda și alte state ori locuri africane, cu nume, oameni și civilizații exotice. Experiențe vibrante i-au oferit dnei Lia Opriș și expedițiile întreprinse într-un alt capăt al lumii, cel asiatic, aventura asiatică a început în Rusia, a trecut prin Mongolia și s-a finalizat în China, țara marilor aglomerări umane, cu localități unde înghesuiala este „inimaginabilă”, cu restaurante și străzi întortocheate unde oamenii, flolosesc bețigașe și „mănâncă tot timpul”. Cât a stat prin „Țara Soarelui Răsare” eroina noastră a descoperit, faptul că, există chinezi care au auzit de România, „Luo Ma Nia”, cum i se spune aici,, știu cine a fost Ceaușescu, în plus, într-un magazin de filme se puteau achiziționa filme românești regizate de Sergiu Nicolaescu.
Adolescenta visătoare, care a fost o dată elevă la Liceul Unirea din „Târgu-Mureș”, stabilită actualmente în Barcelona, nu pierdut timpul, și-a urmat visul și a pornit în această expediție în jurul lumii, receptând-o ca pe o călătorie inițiatică, pe parcursul căreia s-a descoperit pe sine, și-a testat limitele și a trecut prin experiențe de viață inimaginabile. „În acei ani s-a fundamentat acel strat de valori și criterii care m-au ghidat în viața personală și profesională” – mărturisește în epilogul cărții singurul globe-trotter originar din Sângeorgiu de Mureș. Apoi continuă : „Nu eram întotdeauna conștientă, dar în acei ai am fost martoră la război, injustiție socială, abuz de putere, inegalitate socială, rasism discrepanță socio-economică între Nord și Sud, între bogați și săraci, încălcarea drepturilor omului, imigrație, deplasări interne și refugiați, reziliența congolezilor sau a ruandezilor”. (p. 84).


Jurnalul de călătorie alcătuit de Emilia Opriș dezvăluie – prin intermediul unor descrieri reușite și a unor fotografii remarcabile – pe lângă destinațiile de călătorie fascinante, performanțele fără precedent, curajul și determinarea tinerei sale fiice, care nu s-a temut să parcurgă distanțe de mii de kilometri, trecând prin condiții meteorlologice extreme de la soarele arzător al deșertului African, vântul nemilos al Mongliei și ghețarii ori impresionantele crește ale Anzilor Cordilieri.
„Am făcut 17000 de km pe pământ, am petrecut 12 nopți în tren, am luat 7 avioane, am trecut 2 oceane, am fost pe 4 continente în 3 luni, am ajuns la 4700 de metri dar și sub nivelul mării” îi scria Lia, mamei sale, la sfârșitul călătoriei asiatice, întorcându-se, înapoi în România, după o ședere de o lună în Statele Unite”. (p. 72)
Demnă de admirat este încercarea d-nei Emilia Opriș de a reconstitui intinerariul expedițiilor întreprinse de Lia și Seb și a celorlalți călători care au însoțit-o, eliberând din chingile uitării câteva din episoadele esențiale ale drumurilor pe care le-a făcut „din Sângeorgiu de Mureș în jurul lumii”, deșirând cu pricepere literară și sinceritate firul amintirilor în așa fel încât cititorul să devină părtaș la această temerară încercare de a străbate lumea de la un capăt la altul, ajungând prin locuri geografice cu peisaje de nedescris, cu spații imense și apusuri de soare care îți taie respirația de atâta frumusețe. Din perspectiva relatărilor referitoare la locuri și episoade ieșite din comun, nu trebuie să ne surprindă faptul că, după parcurgerea frumoasei prefețe scrise de Prof. Mihai Monoranu, cartea se citește pe nerăsfulate, interesul cititorului pentru evenimentele relatatate în jurnal, crescând pe măsura ce călătoria se apropie de final.

Liliana Moldovan

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole