Dezbaterea „Copiii românilor din diaspora”, ediţia a IV-a, la Biblioteca Bucovinei

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Centrul...
Viena

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, organizează luni, 12 august, începând cu ora 11:00, Dezbaterea „Copiii românilor din diaspora”, ediţia a IV-a.

Desfăşurată în cadrul Proiectului „Luna Diasporei 2019”, derulat de către Consiliul Judeţean Suceava, dezbaterea va avea loc la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, str. Mitropoliei nr. 4.

Se va avea în vedere abordarea problematicii specifice situaţiei copiilor ai căror părinţi se află la muncă în străinătate, cu identificarea problemelor sociale sau de altă natură referitoare la copiii românilor plecaţi în afara ţării, cu situaţia copiilor rămaşi acasă în grija unui singur părinte sau chiar a bunicilor sau a altor rude, cu date statistice privind acest fenomen, cu modul de monitorizare şi constatări exemplificative, inclusiv cu ceea ce se face în mod concret, din punct de vedere instituţional, pe acest segment, cu concluzii şi abordări avute în vedere, respectiv cu discuţii cu cei în cauză, invitaţi să participe la eveniment.

Vor fi dezbateri legate de integrarea copiilor în sistemul de învăţământ românesc, după ce au învăţat în străinătate, despre cauzele tulburărilor de comportament care apar la copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, despre reprezentarea legală a copilului rămas în ţară, vor fi prezentate cazuri de succes ale echipelor mobile care lucrează cu copiii rămaşi acasă, vor fi prezenţi reprezentanţi şi specialişti din instituţii şi organizaţii partenere, profesori, specialişti în ştiinţele educaţiei, psihologi, asistenţi sociali, părinţi şi copii, familii care s-au întors definitiv şi îşi doresc ca ai lor copii să înveţe în  România.

Organizaţia Salvaţi Copiii, Filiala Suceava, va prezenta modul în care se poate obţine reprezentarea legală a copilului rămas acasă, precum şi un proiect în derulare. Un Ghid pentru părinţii plecaţi în străinătate, lucrat de specialiştii din cadrul DGASPC Suceava, va fi înmânat fiecărui participant la întâlnire şi în special familiilor participante.

Vor fi prezenţi specialişti de la CJRAE şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor care vor prezenta situaţia elevilor cu părinţi plecaţi în străinătate, dar şi a elevilor care se reîntorc în învăţământul românesc: situaţii, provocări, instrumente şi modalităţi de reintegrare etc.

Sursa: monitorulsv.ro Autor: Daniela MICUŢARIU

Viena
Categorii
DiasporaInformații utileRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole