Dialog între secretarul de stat Roland Weigert și consulul general, pe tema cooperării bilaterale economice româno-bavareze

Dialog între secretarul de stat Roland Weigert și consulul general, pe tema cooperării bilaterale economice româno-bavareze La 2 iulie a.c. consulul general al României în Bavaria, Iulia Ramona Chiriac,...
Viena

Dialog între secretarul de stat Roland Weigert și consulul general, pe tema cooperării bilaterale economice româno-bavareze

La 2 iulie a.c. consulul general al României în Bavaria, Iulia Ramona Chiriac, a avut un dialog cu dl Roland Weigert, secretar de stat în cadrul Ministerului bavarez al Economiei, Dezvoltării și Energiei pe tema cooperării bilaterale româno-bavareze în domeniul economic, în context Covid 19. Invitația a venit din partea partenerilor bavarezi, care au dorit să intre în dialog cu pricipalii lor parteneri comerciali. Agenda bilaterală de discuții a cuprins un schimb de informații despre situația celor două economii în context Covid, numărul persoanelor infectate, măsuri de protecție, măsuri de relaxare a relansării economiei și a vieții publice. Pentru buna informare a partenerilor bavarezi diplomatul român a informat, în detaliu, cu privire la programele de stimulare economică și măsurile de ajutor pentru companii și cetățeni, oferite de gurvernul român.

Alte teme economice de interes ridicat au vizat existența unor capacități de producție disponibile în țară pentru producția de medicamente și echipamente de protecție, prioritizarea readucerii unor capacități de producție din Asia în Europa și promovarea României ca destinație posibilă pentru relocarea unor investiții strategice din China în Europa. În acest sens, am pus la dispoziția părții bavareze un material amplu de prezentare a oportunităților oferite de țara noastră.

Ambele părți au comunicat aprecierea lor pentru nivelul ridicat al cooperării economice – 6,5 miliarde euro în 2019 (a 5 a parte din volumul comercial cu Germania), cu peste 1000 de firme bavareze care au relații comerciale cu România. Partea bavareză a acomunicat interesul său pentru extinderea domeniilor de interacțiune economică spre industriile inovatoare, cum ar fi digitalizarea, produse farmaceutice, biotehnologie, tehnologii verzi.

La solicitarea noastră, agenda de discuții a cuprins și tema lucrătorilor sezonieri români și a lucrătorilor din abatoare. Am accentuat obligativitatea oferirii de condiții de muncă sigure și corecte și importanța comunicării publice a valorizării acestei forțe de muncă, indispensabile pentru funcționarea Pieței Unice. Partea bavareză a reiterat rolul esențial al lucrătorilor români pentru economia locală.

În final, am reiterat mulțumirile noastre pentru excelenta colaborare cu aparatul tehnic și nivelul politic din acest minister, sprijinul acordat pentru organizarea primei ediții ale Zilelor Economiei Românești în Bavaria (10-12 octombrie 2018), un eveniment economic de amploare gândit și susținut de CG Munchen.
Sursa: CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI în München
https://munchen.mae.ro/local-news/1539

Viena
Categorii
EconomieGermaniaRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole