Din Ianuarie, la Centrul Cultural Româno-German din Nürnberg – CERC DE LITERATURĂ ȘI CULTURĂ

Din 25 ianuarie 2019 Centrul Cultural Româno-German din Nürnberg va găzdui, în ultimă vineri a fiecărei luni , un cerc de cultură, la care sunt invitați toți cei care...
Viena

Din 25 ianuarie 2019 Centrul Cultural Româno-German din Nürnberg va găzdui, în ultimă vineri a fiecărei luni , un cerc de cultură, la care sunt invitați toți cei care sunt pasionați de literatură, istorie, film. Întâlnirile se vor desfășura în primul an, după un program prestabilit, urmând ca programul din anii următori, să fie realizat împreună cu cei care vor participa activ la acest cerc de cultură. Discuțiile libere sunt încurajate, se respectă libertatea de opinie a fiecărui participant, dar nu se tolerează violența de limbaj. Dacă va exista interes, s-ar putea realiza un grup de lucru pentru scrierea unei piese de teatru și punerea ei în scenă la sfârșitul anului. Oferim, de asemenea, ocazia celor care au ca pasiune scrisul, să-și prezinte lucrările în fața celor prezenți la ședințele lunare. Protecția dreptului de proprietate intelectuală asupra celor scrise de autor este asigurată. Participanții își pot alege liber o temă din cadrul programului anual pentru a o prezenta.
Vizionările de film vor fi realizate în măsura în care este posibil tehnic acest lucru. Ele vor fi precedate de o prezentare anterioară și de discuții ulterioare vizionării. Filmele alese pentru a fi prezentate trebuie să respecte cadrul și specificul cercului de cultură și să țină cont de prezența minorilor. Încurajăm și susținem prezența tinerilor, dar și a celor vârstnici, a românilor, dar și a germanilor vorbitori de limba română sau interesați de cultura română. Întâlnirile se vor ține doar în limba română.
Programul cercului de cultură pentru anul 2019 este următorul:

1. Ce înseamnă să fii poet național? 25 ianuarie 2019
2. Literatură și film. Cultura între literatură și ecranizare. Filme de scurt metraj. 22 februarie 2019
3. Nichita Stănescu – poezia ca existență. 29 martie 2019
4. Ortodoxia în viziunea lui Mircea Eliade. 26 aprilie 2019
5. Carmen Silva. 31 mai 2019
6. Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie. 28 iunie 2019
7. Lectură de vacanță – prezentarea unei cărți din literatura universală – 26 iulie 2019
8. Scriitori din diaspora – 27 septembrie 2019
9. Lecție de istorie – Dacii, „cei care viteji și mai drepți dintre traci” – 25 octombrie 2019
10. Eugène Ionesco, românul care a reinventat teatrul.- 29 noiembrie 2019
11. Colinde și merinde în decembrie (sărbătoarea de Crăciun a cercului de cultură) – 19 decembrie 2019

Coordonatoare a cercului cultural este Alina Dobre .
Alina Dobre s-a născut la Tulcea în 1975. A urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cursuri pe care le-a absolvit în 1999 cu o lucrare în dreptul penal. În anul 2000 a emigrat în Germania, întâi la München, apoi la Kaufbeuren. Din 2004 până în 2006 a fost vicepreședintă a Asociației culturală româno-germană ”Apoziția” din München. În 2008 a fost printre membrii fondatori ai Asociației tinerilor ortodocși români din Germania și până în anul 2010 a fost secretara acestei organizații. A absolvit în 2009 un program de master la Ludwig Maximilien Universität din München, în Drept comercial European și Internațional, cu o lucrare în dreptul contractelor IT. În 2012 s-a reîntors în România și a lucrat la Parchetul General până în 2016, an în care a revenit în Germania la Nürnberg, sperând, la fel ca în anul 2000, că emigrația sa este temporară.
A publicat în 2001 la Brașov Editura Arania lucrarea ”Persia Antică”, iar în 2015 la Editura Ideea Europeană, un eseu despre emigrație intitulat ”Trăirea pe interval”. Pe lângă aceste cărți, Alina Dobre a mai publicat numeroase articole atât în mediul online, cât și în ziare și reviste scrise din România sau reviste românești din Germania. Pentru informații suplimentare legate de activitatea coordonatoarei cercului de cultură puteți vizita la https://alinadobre.webnode.ro/
_____
1. cu excepția lunii august care este de vacanță și a lunii decembrie când întâlnirea se va devansa cu o săptămână datorită sărbătorilor de iarnă.
2. Lucrările și articolele, în marea lor majoritate, sunt publicate sub numele de Alina Cozan

Viena
Categorii
DiasporaExclusivGermania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole