Doua capitale, Ierusalim si Berlin

Doua capitale, Ierusalim si Berlin IERUSALIMUL După tradiția poporului evreu, reflectată în Biblie, prin anul 1010 î.e.n., David, al doilea rege antic al evreilor, a cucerit Șalemul, o cetate...
Viena

Doua capitale, Ierusalim si Berlin

IERUSALIMUL
După tradiția poporului evreu, reflectată în Biblie, prin anul 1010 î.e.n., David, al doilea rege antic al evreilor, a cucerit Șalemul, o cetate a unei populații canaanene locale, înrudită cu evreii, numită ievusiți, și și-a stabilit aici capitala. Orașul, cunoscut ca Ierușalaim sau Ierușalem, a devenit centrul religios, politic, economic și administrativ al regatului evreiesc antic.
Ierusalimul s-a extins din a doua jumătate a secolului al XIX-lea în afara zidurilor cetății vechi, mai cu seamă în partea de vest, care acoperă în zilele noastre cea mai mare parte a suprafeței orașului. În decembrie 1949 a fost proclamat capitală a Statului Israel. Aici se află principalele instituții politice, administrative și juridice ale Israelului: sediul prim-ministrului, majoritatea ministerelor, sediul președintelui statului, Knessetul (parlamentul), Curtea Supremă a Israelului. Între anii 1948-1973, 17 state au stabilit ambasade în vestul Ierusalimului, dar le-au închis ulterior – în anii 1973-1980, în urma presiunii statelor arabe și apoi a reacțiilor internaționale negative la unificarea orașului în 1980 sub jurisdicție israeliană. La 30 iulie 1981 Ierusalimul de acum întregit (in urma “Razboiului de Sase Zile”) a fost proclamat drept capitala indivizibila a Israelului. Consiliul de Securitate al ONU a declarat nulă anexarea de către Israel a Ierusalimului de Est, prin rezoluția 478, act care a fost reconfirmat între timp de mai multe ori. În 2018 Statele Unite ale Americii și-au transferat ambasada la Ierusalim, iar alte două state au hotărât să redeschidă ambasade în localitate.
In legatura cu continuarea prezentei evreilor aici (intre ultima mare răscoală antiromană a evreilor în anii 132-135 e.n. si 1882 – prima Alyia), am gasit ca in anul 638 Omar ibn El-Hatib a cucerit Ierusalimul anulând interdicția pusă de creștini și repermițând evreilor accesul liber în Ierusalim și la locurile sfinte, iar in 1525 erau 1.000 de evrei in Ierusalim.
BERLIN
Atestat pentru prima dată în secolul 13, Berlin a fost capitală a Margrafiatului Brandenburg (1417-1701), a Regatului Prusiei (1701–1918), a Imperiului German (1871–1918), a Republicii de la Weimar (1919–1933) și a celui de-Al Treilea Reich (1933–1945). După cel de-Al Doilea Război Mondial, orașul a fost împărțit; Berlinul de Est a devenit capitala Republicii Democrate Germane, iar Berlinul de Vest a devenit de facto o enclavă a Republicii Federale Germane (cu capital la Bonn), îngrădit de Zidul Berlinului (1961–1989). În urma reunificării Germaniei din 1990, Berlinul a devenit din nou capitala întregii Germanii.
De ce, in cazul Berlinului, germanii au putut hotari unde sa aiba capitala, iar in cazul Israelului, evreii trebuie sa ceara voie dela marile puteri (in special europene?
de Viorel Maier

Viena
Categorii
Analize
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole