Dublajul ca subversiune: Irina Margareta Nistor la Londra

Cea mai cunoscută voce a cinefiliei comuniste, traducătoarea, criticul de film şi jurnalista Irina Margareta Nistor este protagonista, la Londra, a unei serii de evenimente dedicate carierei sale remarcabile,...
Viena

Cea mai cunoscută voce a cinefiliei comuniste, traducătoarea, criticul de film şi jurnalista Irina Margareta Nistor este protagonista, la Londra, a unei serii de evenimente dedicate carierei sale remarcabile, organizate cu susținerea ICR Londra.

Vineri, 11 noiembrie, va avea loc, la Cinemateca din cadrul ICR Londra, proiecția filmului ,,Chuck Norris vs Communism” (2015), regizat și scris de Ilinca Călugăreanu, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu Irina Margareta Nistor. În weekend, publicul britanic se va mai întâlni cu neobosita promotoare a filmului românesc și internațional la Institute of Contemporary Arts și la Cinematograful ”Close-Up”, unde vor fi organizate două ample dialoguri despre vocația subversivă a cinematografului în timpul dictaturii comuniste și despre film în general în relație cu politicul.

„Chuck Norris vs Communism”, care va mai fi prezentat sâmbătă și la Institute of Contemporary Arts,  a avut premiera mondială la prestigiosul Festival Sundance în 2015, iar premiera britanică a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh, într-un eveniment sprijinit de asemenea de ICR Londra.

Filmul urmărește modul în care, în România anilor ’80, filmele din Occident, strecurate în țară, întredeschideau o fereastră către libertate. Un comerciant de casete VHS şi o absolventă de limbi străine reușesc să creeze, în ciuda supravegherii polițienești și cenzurii, un masiv sistem de distribuție prin care Lumea Liberă pătrunde în casele oamenilor obișnuiți. În centrul acestei inițiative extrem de riscante se află o curajoasă traducătoare, ce va deveni o figură emblematică a ultimului deceniu comunist – Irina Margareta Nistor.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon.

ICR

Viena
Categorii
Marea Britanie
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole