Eminescu sărbătorit la Biblioteca Județeană Mureș de poeți de la Liga Scriitorilor Români- Filiala Mureș

Curtea Bibliotecii Județene Mureș s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare și a mustit de emoție și bucurie, cu ocazia manifestărilor organizate în avanpremieră la „Noaptea Muzeelor”ediția 2021-Târgu Mureș. Printre...
Viena

Liliana Moldovan

Curtea Bibliotecii Județene Mureș s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare și a mustit de emoție și bucurie, cu ocazia manifestărilor organizate în avanpremieră la „Noaptea Muzeelor”ediția 2021-Târgu Mureș. Printre întâlnirile programate, pentru ziua de 12 iunie, un loc aparte a fost alocat „Serenadei poetice”, organizată de biblioteca județului Mureș în colaborare cu Filiala Mureș a Ligii Scriitorilor Români, cu ocazia comemorării a 132 de ani de la trecerea în neființă a prea-măritului, Eminescu.

Voichița Toma, Viorica Feierdan, Gina Moldovan, Dorian Marcoci

Scriitorii, prezenți la această unică și inedită întâlnire literară, au adus un omagiu marelui nostru poet citind creații din lirica eminesciană, dar și versuri propri dedicate lui Eminescu, ori alte poezii compuse de autorii invitați. Au fost lecturate, de asemenea poeme, dedicate lui Eminescu, scrise de Estera Bălan, Valentin Bălan, Al. Florin Țene, Emilia Amariei, autori care au fost prezenți la reuniunea lirică doar prin poeziile scrise cu ocazia acestui eveniment. A fost alături de noi și vice-președintele filialei Mureș a LSR, Ilie Frandăș, care a dezvăluit publicului, în stilul său caracteristic, câteva aspecte inedite din biografia eminesciană, insitând asupra momentelor legate de trecerea poetului prin localitatea Petelea. În aceeași manieră Viorica Fierdan, vice-președintă a Ligii noastre, a invocat binecunoscutul salut a lui Eminescu : „Trăiască Nația!”

Elena Cristea, Virgil și Doina Pană

Momentele emoționante învăluite de aripile gingașe ale poeziei, au fost suținute de : Mircea Dorin Istrate – Președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români -, Viorica Feierdan, Gina Moldovan, Doina Pană, Virgil Pană, Ilie Frandăș, Voichița Toma, Elena Cristea, Dorian Marcoci, Liliana Moldovan iar secvențele muzicale, care au conferit întâlnirii o notă de reală candoare și care ne-au îmbogățit sufletește, au fost realizate de câțiva elevi de la de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș.
Le mulțumim tinerilor interpreți: Vida Örs, Kovàcs Zoltàn, Bíborka Hanga, Adelina Bucur, Muste Thomas Luca, Theodora Fodor care ne-au încântat cu mini-recitaluri la chitară clasică, vioră și violă și îi felicităm pe profesorii care i-au îndrumart : Prof. Zenovia Rusu, Prof. Orosz David. Se cuvin mulțumiri, dnei directoare Monica Avram, care a rostit cuvântul de deschidere dar și colegilor domniei sale care au organizat, cu pricepere, acest frumos eveniment.

Mircea Dorin Istrate, Ilie Frandăș

Adevăratele mulțumiri trebuie adresate, mereu și mereu, cu evlavie, mândrie și bucurie, lui EMINESCU, „poetul nepereche”, care a transformat limba noastră într-un izvor de trainice mărgăritare din care au sorbit, de-a lungul veacurilor, scriitori mai mari sau mai mici și de unde se vor adăpa de-a pururi, toți cei cred și se mândresc cu frumusețea, puterea și veșnicia poeziei, în general, și a limbii române în mod special.

Liliana Moldovan
Secretar –Filiala Mureș LSR

În imaginea reprezentativă : Ilie Frandăș. Mircea Dorin Istrate, Liliana Moldovan, Monica Avram

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole