Eugen Tomac: Îi îndemn pe români să caute, să se intereseze și să aleagă înțelept lideri care își iubesc țara și oamenii ei.

-Domnule Eugen Tomac, au trecut 2 ani de la alegerile prezidenţiale. Românilor din Diaspora le-au fost făcute atunci foarte multe promisiuni. Cât de reale au fost? -Păi haideţi să...
Viena

eugen-tomac-Domnule Eugen Tomac, au trecut 2 ani de la alegerile prezidenţiale. Românilor din Diaspora le-au fost făcute atunci foarte multe promisiuni. Cât de reale au fost?

-Păi haideţi să vedem. Ce au cerut în principal românii? În primul rând, să poată vota în condiţii decente. Ce au făcut cele două partide, PSD şi PNL? Au adoptat o lege a votului prin corespondenţă, care, de fapt, nu făcea decât să împiedice mai mult votul românilor din străinătate. A fost nevoie să insistăm cu zeci de scrisori şi interpelări pentru a corecta acea lege făcută, haideţi s-o spunem franc, de ochii lumii. De fapt, partidele vechi, şi aici mă refer la PNL şi PSD, nu au dorit niciodată ca românii din afară să se implice în procesul decizional intern. Motivul e foarte simplu. Nu-i pot influenţa şi nici controla mediatic. Românii din străinătate nu au prejudecăţi, iar propaganda şi minciuna, aduse la nivel de politică de stat la Palatul Victoria, nu-i poate convinge.

 

-Dincolo de veşnica problemă a cozilor, odată cu adoptarea noii legislaţii electorale, mai este o problemă majoră: numărul de parlamentari pentru Diaspora. Credeţi că 4 deputaţi şi 2 senatori sunt suficienţi pentru a-i reprezenta pe românii de peste hotare?

-În niciun caz. Această decizie este o dovadă în plus a dispreţului PNL şi PSD faţă de românii plecaţi în căutarea unei vieţi mai bune în străinătate. Propunerea noastră a fost de minim 10 deputaţi şi 5 senatori pentru românii de peste hotare. Însă liberalii şi social-democraţii au luat decizia de a oferi, ca de obicei, doar firimituri românilor de peste hotare. Ei nu au înţeles că naţiunea română nu se află doar în România, ea se întinde peste tot în lume unde există cetăţeni români. Avem în străinătate peste trei milioane de cetăţeni români, iar reprezentarea trebuie să fie proporţională cu numărul de cetăţeni. Spre exemplu, în Italia avem peste un milion de cetăţeni români şi eu cred că aceştia merită să aibă doi deputaţi şi un senator. În Republica Moldova, unde avem peste 400.000 de cetăţeni români, majoritatea locuitorilor Basarabiei fiind tot români, deşi nu deţin cetăţenia română, aici, în mod clar, trebuie să avem doi deputaţi şi un senator. Noi avem în Parlament reprezentanţi de drept ai unor minorităţi naţionale care nu se mai regăsesc la ultimul recensământ. Este revoltător.

Nu în ultimul rând, apropo de numărul de parlamentari, insist în continuare asupra respectării voinţei românilor, exprimată liber la referendumul din 2009, de a reduce Legislativul la un număr de 300 de parlamentari. PMP a depus în Parlament anul trecut un proiect de lege în acest sens. Bineînţeles că nici PSD, şi nici PNL nu sunt de acord şi au respins proiectul de lege în Senat şi l-au tergiversat în Camera Deputaţilor, care este şi cameră decizională, asfel încât proiectul să nu ajungă în dezbaterea plenului până la încheierea actualei legislaturi.

 

-În aceste condiţii, cum îi veţi convinge pe români să iasă la vot şi să facă alegerea corectă?

Oamenii nu au nevoie de explicaţii şi strategii complicate. Au nevoie de perspectivă. Noi, cei de la PMP, am fost şi suntem întotdeauna sinceri şi direcţi în mesajele pe care le transmitem către publicul larg. Am convingerea că oamenii ştiu să facă diferenţa între minciună, promisiuni deşarte şi mesaje de bun-simţ, posibile. Pentru a face alegerea corectă, trebuie să te informezi. Democraţia înseamnă implicare şi responsabilitate. A crede că absenţa de la vot înseamnă a protesta este o mare eroare, pentru că, în fapt, neparticiparea înseamnă girarea unei majorităţi care reuşeşte, prin mijloace murdare, să subjuge demnitatea şi nivelul de trai al tuturor cetăţenilor. România are nevoie de o agendă coerentă şi convingătoare. Oamenii nu au nevoie de ajutoare de la stat, ei au nevoie de locuri de muncă bine plătite.

Noi am prezentat peste tot unde am fost soluţiile pentru a îmbunătăţi viaţa românilor, dar şi interesele ascunse ale politicienilor corupţi. Cred că cel mai corect este să vorbim despre fapte, lăsându-le cetăţenilor libertatea de a decide singuri în cine vor să îşi investească încrederea. Românii, indiferent unde locuiesc, trebuie să participe la luarea deciziilor. În democraţie este foarte important ca cetăţeanul să nu se simtă doar o cantitate într-un proces, ci o parte  a construcţiei. Diferenţa dintre noi şi celelalte partide este aceea că ne-am asumat prin statut să garantăm o democraţie internă funcţională. Cel care va dori să intre într-o competiţie electorală, va trebui să-şi convingă propriul partid că este cel mai bun. Credem că acest exerciţiu este necesar atât pentru partidul nostru, cât şi pentru întreaga clasă politică românească. Este fundamental să spargem vechile clişee. Politicul este cel care ne decide viaţa. Un vot neglijat înseamnă să-i girezi pe cei care obţin majoritatea.

 

-Vorbeaţi de democraţia internă funcţională. Cum au fost aleşi reprezentanţii PMP pentru românii din străinătate?

Am organizat o competiţie internă democratică în cadrul căreia au putut să se înscrie toţi doritorii. Singura condiţie a fost să fie oameni care au locuit în ultimii 5 ani peste hotare. Nu poţi să ai pretenţia să îi reprezinţi pe românii din străinătate dacă nu ai locuit printre ei şi, prin urmare, nu le cunoşti problemele şi nevoile. Suntem singurul partid care a oferit cele 6 locuri printr-un concurs care să îi promoveze pe primele locuri pe cei mai pregătiți candidaţi, în urma unui vot democratic. Toţi cei care şi-au înscris candidaturile în cursă şi-au confruntat programele politice faţă în faţă, pe data de 10 octombrie, la Parlament, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a peste 250 de delegaţi. Au avut astfel posibilitatea să îi convingă ei înşişi pe participanţii la eveniment că merită să îi reprezinte pe românii din străinătate.

 

-Sunteţi mulţumit de candidaţii care au câştigat competiţia?

-Trebuie să recunosc că lupta dintre candidaţi a fost foarte strânsă. Toţi sunt foarte pregătiţi şi ştiu extrem de bine problemele pe care va trebui să le rezolve dacă obţin un loc de parlamentar la Bucureşti. În ceea ce-i priveşte pe câştigători, eu sunt ferm convins că cei doi capi de listă, de la Senat şi de la Camera Deputaţilor, respectiv Daniel Ţecu şi Constantin Codreanu, sunt cei mai buni candidaţi pentru Diaspora. Ambii vin din mijlocul unor comunităţi româneşti numeroase, din Spania şi, respectiv, Republica Moldova. Amândoi sunt foarte cunoscuţi şi apreciaţi pentru proiectele în care s-au implicat.

 

-La Palatul Parlamentului în perioada 24 – 25 iunie, s-au desfășurat lucrările evenimentului așteptat de șapte ani, Congresul românilor de Pretutindeni. Deși au fost contestații multiple cu privire la acest congres, vă întreb dacă acei membri aleși ai Consiliului românilor de pretutindeni  reprezintă vocea diasporei?

-Categoric, nu! Eu am contestat legitimitatea acestui Congres imediat ce s-a luat decizia organizării lui și voi explica de ce. Insistat să se facă acest Congres de ani de zile şi brusc, la sfârșitul mandatului, în plină campanie electorală pentru alegerile locale şi cu foarte puţin timp înainte de alegerile parlamentare, s-a trezit PNL și PSD să organizeze un simulacru de Congres, nicidecum un eveniment serios şi responsabil. Este limpede că a fost o manipulare de cea mai joasă speță. Delegaţii au avut la dispoziţie 7 zile pentru a aduna 500 de semnături de susţinere pentru a participa la acest spectacol ieftin. Procedura de participare a fost modificată din mers, iar listele de susţinători ale delegaţilor la eveniment nu au fost verificate adecvat, astfel încât la eveniment au ajuns să participe oameni fără legitimitate în comunitatea pe care pretindeau că o reprezintă. Organizaţiile reprezentative ale comunităţilor istorice din jurul frontierelor şi Balcani au fost cvasi absenţi la eveniment, iar organizaţii importante ale românilor de pe continentul american, dar şi din Australia, Noua Zeeleandă şi Europa nu au participant deloc. Deşi numărul participanţilor la Congres urma să fie de 300, la eveniment au participat doar 48 de delegaţi. Bătaie de joc este puţin spus pentru a descrie ce s-a întâmplat acolo. Este încă o dovadă a disprețului PNL și PSD faţă de românii de peste hotare. Nu mai vorbesc de risipa de bani. S-au alocat 300.000 de euro, o suma colosală, cheltuită fără niciun rost. În calitate de deputat ales cu cel mai mare procent din voturile cetăţenilor români din afara graniţelor, le-am recomandat românilor să nu participe la acea mascaradă.

Ulterior, am cerut birourilor permanente ale Parlamentului să cerceteze modul în care a fost organizat Congresul Românilor de Pretutindeni. Așa cum mă așteptam, au respins solicitarea mea fără nicio altă eplicație.  “Nu a fost aprobat”, ăsta a fost răspunsul. Sunt dezgustat şi revoltat. În viitoarea legislatură , eu voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a corecta această eroare și voi insista să se organizeze un Congres al românilor de pretutindeni corect și reprezentativ, așa cum merită românii de peste hotare.

 

-Revenind la alegerile de duminică. Președintele Traian Băsescu deschide lista PMP de la Senat. Este domnia sa o locomotivă” pentru PMP.

-Traian Băsescu este președintele PMP. Este cea mai credibilă personalitatea politică, un om cu convingeri ferme şi sănătoase de dreapta, cu o experienţă uriaşă şi, cel mai important, este singurul politician care face opoziţie reală faţă de PSD şi PNL, care, în fond, formează în continuare acelaşi USL. Președintele a acumulat o experiență uriașă pe care nimeni nu i-o poate contesta și pe care își dorește s-o pună în continuare în aplicare. PMP şi-a asumat încă de la început responsabilitatea continuării liniei politice pe care preşedintele Băsescu a trasat-o. Noi ne revendicăm  foarte clar identitatea. Nu suntem ipocriţi, ca ceilalţi, care l-au denigrat atunci când au simţit că a fi alături de Traian Băsescu poate reprezenta un risc electoral. Eu sunt printre puţinii politicieni care au mers în campania electorală din 2012 cu imaginea preşedintelui, tocmai pentru că sunt convins că şi în politică trebuie să ai caracter. A fi alături de cineva doar atunci când îţi convine nu este în regulă. Toţi cei care am pus bazele acestui partid suntem colaboratori vechi ai preşedintelui, urmăm aceeaşi linie și sunt convins că este drumul corect.

 

-Ce ați dori să le transmiteți românilor din străinătate?

-Înainte de toate, bineînțeles, le urez sănătate și putere; putere  de muncă și putere de a rezista departe de casă. Știu că nu au plecat de prea mult bine, ci în încercarea a supraviețui, ei sau familiile rămase în România. Eu am cunoscut, de-a lungul timpului, dar și în această campanie, foarte mulți români cu povești de viață incredibile, români care au fost nevoiți să treacă prin multe greutăți fără niciun sprijin și recunosc că m-am simțit, adesea, responsabil. De aceea am ales să mă implic. Am spus-o obsesiv în ultima perioadă. Nu, nu toți politicienii sunt la fel. Nu spun să mă creadă pe cuvânt, ci să verifice. Să se informeze, să analizeze ce a făcut pentru țară și pentru români fiecare partid care le cere astăzi votul. Eu, la fel ca toți colegii mei din Partidul Mișcarea Populară, nu avem nimic de ascuns și nu avem pe nimeni de protejat. Îi îndemn pe români să caute, să se intereseze și să aleagă înțelept lideri care își iubesc țara și oamenii ei.

Mariana Pachiș

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole