Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii” deschisă în Germania, la Gundelsheim

Expoziţia itinerantă „Tezaur Episcopia Tulcii” a fost deschisă duminică, 28 iulie la Muzeul Transilvănean din Gundelsheim – Germania. Realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, Asociaţia Culturală „Pictor Octavian...
Viena

Expoziţia itinerantă „Tezaur Episcopia Tulcii” a fost deschisă duminică, 28 iulie la Muzeul Transilvănean din Gundelsheim – Germania.
Realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, Asociaţia Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” şi Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, expoziţia prezintă obiecte bisericeşti din argint şi argint aurit din colecţia Episcopiei Tulcii.
Curatorul expoziţiei dr. Alexandru Constantin Chituţă, şef secţie Marketing, Educaţie şi Marketing la Muzeul Naţional Brukenthal ne-a declarat: “După ce această expoziţie a fost organzată în mai multe muzee naţionale din România, de data aceasta, la invitaţia Muzeului Transilvănean din Gundelsheim – Germania, aceasta poposeşte în Germania fiind realizată cu sprijinul Ministerului Culturii şi Media a Guvernului Republicii Federale Germane. Expoziţia aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.
Obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstrează efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin şi slavon realizate în diferite ateliere de argintărie din Dobrogea, Transilvania, Grecia şi Rusia.
Expoziţia prezintă printre altele, Evanghelii ferecate (având ştanţă otomană), potire, crucea de procesiune, Icoana Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir şi chivotul de la  Mănăstirea Celic Dere,
Expoziţia „Tezaur – Episcopia Tulcii” urmăreşte să repună în circuitul cultural-internaţional valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene.

Sursa: www.tribuna.ro

Viena
Categorii
DiasporaExpoziţieGermaniaReligieRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole