FMI: Redresarea economica la nivel global nu va fi atat de rapida dupa criza COVID-19

Fondul Monetar International si-a inrautatit estimarile cu privire la evolutia economica globala in contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus care a cuprins intreaga lume. Prin vocea...
Viena

Fondul Monetar International si-a inrautatit estimarile cu privire la evolutia economica globala in contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus care a cuprins intreaga lume. Prin vocea directorului general Kristalina Georgieva, Fondul Monetar International a transmis la inceputul acestei saptamani ca va dura mai mult decat s-a estimat pana cand economia globala se va redresa complet din socul cauzat de pandemia de COVID-19. In aceste conditii, cel mai probabil, FMI va inrautati estimarile cu privire la evolutia Produsului Intern Brut global in acest an, pentru 2021 urmand sa fie prevazuta doar o redresare partiala.

Numeroasele masuri de restrictie impuse de guvernele marii majoritati a tarilor lumii au dus in cele din urma la un blocaj economic de proportii, multe sectoare economice sistandu-si activitatea complet. In aceste conditii, nu este deloc de mirare ca economia multor tari are de suferit la aceasta ora, multi specialisti vorbind deja despre o criza economica care se va dovedi in cele din urma a fi mult mai complicata decat cea din anii 2008 – 2009.

Din fericire, in multe parti ale lumii s-a inceput deja relaxarea masurilor de restrictie impuse in aceasta primavara in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus, ceea ce inseamna ca din a doua jumatate a acestui an se va putea vorbi despre o oarecare redresare economica. Evident, inca exista riscuri de luat in seama si in acest sens, posibilitatea unui val secund al pandemiei de coronavirus nefiind deloc exclusa la acest moment.

Estimari initiale mult prea optimiste
Conform datelor publicate in ultimul raport “World Economic Outlook”, aparut in luna aprilie, Fondul Monetar International prognoza ca PIB-ul global va inregistra un declin de 3% in acest an. Este important de precizat insa ca in acest caz este vorba despre un scenariu care prevede ca pandemia de coronavirus va disparea in a doua jumatate a anului curent, masurile de restrictie urmand sa fie ridicate treptat in perioada care urmeaza. In aceste conditii, cei de la FMI vedeau anul 2021 drept extrem de promitator, estimarile initiale indicand o crestere a PIB-ului global de nu mai putin de 5.8%.

Potrivit unui punct de vedere exprimat la inceputul acestei saptamani chiar de catre directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, estimarile din luna aprilie despre care pomeneam in randurile anterioare s-ar putea dovedi a fi fost mult prea optimiste. Intr-un interviu recent acordat celor de la Reuters, sefa FMI a explicat ca datele din multe colturi ale lumii sunt mai slabe decat se previziona initial, ceea ce inseamna ca economia globala nu isi va putea reveni atat de rapid. Niste cifre clare in acest sens nu sunt disponibile la aceasta ora, noile previziuni ale specialistilor din cadrul Fondului Monetar International urmand sa fie facute la inceputul acestei veri, in luna iunie.

Kristalina Georgieva nu s-a ferit sa vorbeasca nici pe tema conflictului comercial dintre Statele Unite si China, cele mai mari economii la nivel global de la aceasta ora. Astfel, sefa FMI a solicitat statelor membre sa mentina deschise comunicatiile si fluxurile comerciale care au sustinut cresterea economiei globale in ultimii zeci de ani. De asemenea, Georgieva a tinut sa mentioneze ca este nevoie ca in perioada urmatoare sa fie gasit un mod pentru a se putea depasi ceea ce se intampla in aceasta perioada de criza.

de Adrian Somai
Jurnalist Manager.ro
https://www.manager.ro/articole/economie-139/fmi-redresarea-economica-la-nivel-global-nu-va-fi-atat-de-rapida-dupa-criza-covid-19-103913.html

Viena
Categorii
Economie
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole