Formaţia de dansuri populare săseşti de la „Brukenthal”, la Parlamentul European

  Atât ziua de 1 iunie 2018, cât şi cea de 2 iunie 2018, perioadă în care formaţia de dansuri populare săseşti a Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal“ a...
Viena

 

Atât ziua de 1 iunie 2018, cât şi cea de 2 iunie 2018, perioadă în care formaţia de dansuri populare săseşti a Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal“ a fost invitată la Strasbourg în cadrul celei de-a treia ediţii a evenimentului „European Youth Event“, vor rămâne mult timp în amintirea celor 30 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a, care au întâmpinat cu bucurie ocazia de a prezenta o parte din tradiţia săsească în Parlamentul European.

Atunci când doamna prof. Bianke Grecu ne-a vorbit pentru prima dată despre acest eveniment care are scopul de a încuraja spiritul civic între tinerii europeni, ştiam că a fi unul din cei peste 8.000 de europeni care îşi pot exprima convingerile despre viitorul Uniunii Europene, dar şi îngrijorările privitoare la problemele contemporane importante este o şansă unică. Astfel, după aproximativ trei luni în care a trebuit să dăm dovadă de seriozitate, privirile pline de căldură, aţintite asupra costumului popular săsesc pe care fiecare din noi îl purta cu onoare şi zâmbetele largi ale cetăţenilor europeni ne-au încurajat de-a lungul întregului program cultural susţinut.

Gama largă de activităţi, concertele şi reprezentaţiile artistice au oferit tuturor o nouă viziune asupra Europei de mâine în domeniul social, al revoluţiei digitale şi totodată al protejării planetei. Una din temele mult discutate a fost reprezentată de factorii care influenţează fericirea cetăţenilor unui stat. În urma unui studiu condus anul acesta, Finlanda este considerată cea mai stabilă, sigură, bine guvernată şi totodată cea mai fericită ţară din lume datorită suportului social, sistemului medical, venitului, libertăţii, încrederii şi generozităţii. În final, Isabella Arendt, analistă a Institutului de Cercetare a Fericirii, a subliniat faptul că, educaţia şi cultura vor putea estompa graniţele fericirii statelor membre ale Uniunii Europene în viitor.

De asemenea, pe lângă activităţile la care fiecare participant a trebuit să se înscrie înainte de desfăşurarea evenimentului, ni s-a oferit ocazia de a asista şi la alte workshopuri, dezbateri, discuţii sau discursuri precum cel din hemiciclu al vicepreşedintelui Parlamentului European, Ramón Luis Valcárcel Siso, care a încheiat întregul eveniment.

De fiecare dată când am fost întrebată din ce ţară provin, am rostit cu mândrie „România“, fiind în acelaşi timp cuprinsă de emoţia care m-a învăluit la intrarea în parlament, în faţa căruia steagul României se înălţa printre celelalte 27 de drapele ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Pentru noi, elevii Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal“, participarea la acest eveniment cultural care ne-a arătat o parte din preocupările Parlamentului European pentru a forma o Europă unită a însemnat o experienţă extraordinară. Mulţumim doamnei Ioana Bobeş, absolventă a şcolii noastre, şi Parlamentului European pentru sprijinul financiar!

Ioana ţincu

clasa a X-a A

Colegiul Naţional ”Samuel von Brukenthal” Sibiu

Sursa: http://www.tribuna.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole