Fructuos schimb de experiență între filialele Cluj și Iași ale Ligii Scriitorilor Români

În dimineața zilei de 20 septembrie a.c. în ambianța modernă a cinematografului “Mărăști “din Cluj-Napoca, a avut loc o bogată activitateculturală realizată de scriitorii filialelor Iași și Cluj ai...
Viena

Ionuț Țene

În dimineața zilei de 20 septembrie a.c. în ambianța modernă a cinematografului “Mărăști “din Cluj-Napoca, a avut loc o bogată activitateculturală realizată de scriitorii filialelor Iași și Cluj ai Ligii Scriitorilor Români.
Manifestarea a fost deschisă de scriitorul Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor, care le-a urat bun venit pe meleagurile lui Blaga celor sosiți din capital Moldovei, unde se mai aud pașii lui Eminescu. Prezentatorul, a subliniat faptul că suntem presați de timp datorită programului încărcat, exmplificând cu un aforism de Sfântul Augustin”Ce este deci timpul? Dacă nimeni nu mă întreabă, știu ce este. Dacă cineva mă întreabă, nu știu ce să-I răspund.“ A mulțumit domnului dr.Ionuț Țene, șeful biroului Învățământ, Cultură și Culte, din cadrul Primăriei clujene pentru prezența sa la manifestarea noastră.Apoi, într-un medalion literar, a făcut o scurtă prezentare biografică celebrului actor și poet Dorel Vișan, present pe scena cinematografului alături de Al.Florin Țene, care în scurta sa prezentare a dat glas unui citat din Hamlet către Polonius:“Domnul meu,te vei asigura căactorii sunt bine tratați?Ascultă, să nu le lipsească nimic, căci ei sunt adevărații cronicari ai vremurilor noastre. E de ales un epitaph defăimător după ce mori ,decât să fii bârfit de ei cât încă ești în viață.“
În continuare a vorbit actorul Dorel Vișan despre epidemia prin care trece omenirea, a făcut o amplă incursiune în amintirile dânsului despre călătoriile pe care le-a făcut în alte țări, vorbind despre tradițiile, obiceiurile și etnologia altor popoare din Asia. La rugămintea domnului președinte al LigiiS criitorilor poetul Dorel Vișan a vorbit și despre cartea sa “Cântece pentru glas și toacă.“Recitând un poem. S-au făcut schimburi de cărți cu autografe.
În acest context, Al.Florin Țene a înmânat Diploma “VirtuteaLiterară “ scriitoarei Corina Matei Gherman și “ Diploma”pentru volumul premiat, pe anul 2019 al scriitorului Calistrat Robu.
În partea a doua, coordonarea ședinței a fost preluată de Dan Teodorescu, președintele filialei Iași al LigiiScriitorilor și de Corina Matei Gherman, secretar general al filialei Iași. Aceștia au oferit “Diplome” pentru activitatea depusă în slujba culturii române următorilors criitori:Lucia Elena Locusteanu, Maria Someșean, Gavril Moisa, Antonia Bodea, Titina Nica Țene, Ruxandra Benea și Al.Florin Țene.
În continuare, Dan Teodorescu a lansat voluminosul volum de publicistică „Ieșiți din casă! „,apoi a invitat să vorbească despre cărțile lor pe următorii scriitori ieșeni:IlieSerediuc, Corina Matei-Gherman, Maria Lupu, Anastasia Gârneață, IoanHodaș, Silvia Hodaș, Romeo Romila, Dan Teodorescu, IoanMugurelaSasu și IoanVârlan care a și filmat întreaga acțiune. Remarcăm epigramele luiI oanHodaș, viu aplaudate de cei prezenți.
În partea a treia a programului au vorbit despre cărțile lor scriitorii clujeni: Lucia-Elena Locusteanu, Maria Someșan și Al.Florin Țene. Iar Gavril Moisa a susținut un micro-recital de epigrame mult gustate de auditoriu.
Istoricul și scriitorul dr.Ionuț Țene a mulțumit din partea Primăriei Cluj pentru interesanta activitate culturală, remarcând cartea monografică a domnului Ilie Serediuc, despre activitățile inginerilor și muncitorilor români în Irak. A recomandat ca astfel de schimburi culturale să se organizeze și cu alte filiale din Timișoara, Baia Mare, Rm.Vâlcea, Brașov etc.
În încheiere, președintele Ligii Scriitorilor le-a mulțumit celor prezenți pentru activitatea lor în slujba culturii române, spunând că o carte bună îți lungește existența, iar o carte proastă te face să meditezi la acest lucru.
În continuare membrii Filialei Iași au plecat să viziteze Mănăstirea Nicula și să aducă un pios omagiu poetului Ioan Alexandru la mormântul acestuia, apoi s-au întors la Cluj, vizitând obiectivele istorice și muzeistice din Capitala Ardealului.

Victor Roșianu

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole