George Enescu a fost omagiat în anul Centenarului printr-un proiect cultural inedit

  *Acorduri enesciene la Sibiu, Chișinău, Londra, Rennes, Cluj Napoca, Iaşi și Alba Iulia.* „Omul cu vioara de aur” si Marele Război – legenda artistului soldat este proiectul care...
Viena

 

*Acorduri enesciene la Sibiu, Chișinău, Londra, Rennes, Cluj Napoca, Iaşi și Alba Iulia.*

„Omul cu vioara de aur” si Marele Război – legenda artistului soldat este proiectul care s-a desfășurat în perioada 1 noiembrie – 7 decembrie și a avut ca scop promovarea si valorizarea personalității lui George Enescu ca mare muzician și om de cultură român, cu o contribuție semnificativă la întărirea moralului armatei romane si a populației în perioada Primului Război Mondial. Prin intermediul unor ateliere, concerte, spectacole, recitaluri, a fost dezvăluită publicului latura socială, filantropică și patriotică a personalității lui George Enescu.
Cu o anvergură internationala, la fel ca și personalitatea și recunoașterea lui George Enescu, proiectul a cuprins patru țări – România, Republica Moldova, Franța şi Anglia – dar și toate cele trei regiuni istorice românești, prin orașe cu semnificații profunde pentru istoria naționala: București, Chișinău, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Sibiu.
O Românie a valorilor ce depășesc granițele ţării
Personalitatea marelui compozitor a fost evocată prin recitaluri caritabile organizate în așezăminte sociale din Sibiu, București, Chișinău, Londra şi Rennes. Muzicieni din patru ţări au prezentat un program artistic bazat pe compozițiile lui George Enescu, în 12 aşezăminte: cămine de bătrâni, orfelinate etc, recitalurile fiind organizate în parteneriat cu „Sala cu Orga – Chișinău”, „Trinity School – Londra” şi „Solidarite 35 Roumaine – Rennes”. Pentru copii au fost organizate zece ateliere-spectacol în școli din Sibiu, Cluj, Alba, Iași, producţii cu durata unei ore de curs, în care un cvartet de coarde a interpretat teme celebre din opera lui Enescu.
De Ziua Naţională, Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit la casa memorială George Enescu, la Sinaia. Festivalul „1 Decembrie acasă la George Enescu” a adunat 30 de tineri pianişti români, care au celebrat prin muzică, 100 de ani de la nașterea României. Tot aici, a fost organizată şi o expozitie de picturi şi desene realizate de copii, cu tema „ George Enescu – soldatul artist”. Evenimentul s-a desfăşurat în parteneriat cu Fundația Pro Piano România.
George Enescu – erou şi în benzi desenate
Copiii au avut ocazia să îl cunoască mai bine pe George Enescu nu doar prin muzică, ci şi prin intermediul unei reviste de benzi desenate, care a avut ca temă chiar viaţa acestuia. Acţiunea a urmărit activitatea și implicarea sa în Primul Război Mondial, copilăria, debutul artistic, colaborările cu marii muzicieni ai vremii. Scenariul și dialogurile au fost realizate în limbile română, maghiară şi germană, produsul generat fiind un material didactic unic și original, potrivit copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani.
Săptămâna „George Enescu” în şcoli, derulată în luna noiembrie în şcoli din mai multe judeţe şi spectacolele de teatru interactiv, având în centru “Copilăria lui George Enescu”, au completat tabloul acţiunilor dedicate omagierii personalităţii şi geniului lui Enescu.

Sursa: https://www.tribuna.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole