Germania interzice glifosatul până în 2023

Guvernul german a anunţat, miercuri, că a convenit asupra unui plan de interzicere treptată a folosirii glifosatului – substanţa chimică principală în ierbicidul Roundup – cu o interdicţie totală...
Viena

Guvernul german a anunţat, miercuri, că a convenit asupra unui plan de interzicere treptată a folosirii glifosatului – substanţa chimică principală în ierbicidul Roundup – cu o interdicţie totală până la sfârşitul anului 2023.

Cabinetul cancelarului Angela Merkel a fost de acord cu planul miercuri. Propunerea, a raportat Bloomberg, susţine, de asemenea, că „guvernul intenţionează să se opună oricărei solicitări a UE de prelungire a autorizaţiei de producere a ierbicidului, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului”.

Comisia Europeană a prelungit autorizaţia de folosire a glifosatului în 2017 până la sfârşitul anului 2022.

Ministrul Mediului din Germania, Svenja Schulze, a sprijinit noua măsură, ca fiind necesară pentru protejarea biodiversităţii, spunând că „într-o lume fără insecte nu merită să trăieşti”. „Ceea ce dăunează insectelor dăunează şi oamenilor”, a spus Schulze în cadrul unei conferinţe de presă.

Glifosatul nu mai este exclusiv în produsul Roundup al companiei Monsanto, întrucât „este acum fără brevet şi comercializat la nivel mondial de zeci de alte grupuri din industria chimică, inclusiv Dow Agrosciences şi BASF din Germania”, după cum a remarcat Reuters.

Comercializarea pe scară largă se face în pofida unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care în 2015 a desemnat glifosatul drept „probabil cancerigen”, crescând îngrijorările legate de efectele sale asupra sănătăţii şi generând probleme legale pentru Bayer, care a achiziţionat Monsanto anul trecut.

Mai multe instanţe au considerat că Roundup este un factor în cazurile de cancer ale reclamanţilor.

Austria a devenit prima ţară din UE care a interzis glifosatul, în luna iulie.

Viena
Categorii
GermaniaInformații utile
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole