Goana către zona euro

Pe 21 martie 2018, guvernul nostru a anuntat Planul national de adoptare a monedei euro, propus spre asumare politica pana pe 15 noiembrie. Executivul a infiintat si o comisie...
Viena

Pe 21 martie 2018, guvernul nostru a anuntat Planul national de adoptare a monedei euro, propus spre asumare politica pana pe 15 noiembrie.

Executivul a infiintat si o comisie de… fundamentare a acestui plan, care va pregati calendarul de intrare a Romaniei in Mecanismul unic de supraveghere si de adoptare a euro, „precum si actiunile necesare pentru pregatirea economiei si societatii romanesti si asigurarea unei convergente reale”.
Deci, o comisie – nu Guvern, nu Ministerul Economiei, nu Ministerul Finantelor, nu mecanismele de piata – pregateste economia si societatea pentru euro.
Comisia va fi condusa de doi co-presedinti, in persoanele prim-ministrului si presedintelui Academiei Romane, si de doi vicepresedinti, respectiv guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si un viceprim-ministru, desemnat de prim-ministru.
Din Comisie vor face parte “reprezentanti ai institutiilor publice guvernamentale cu responsabilitati in pregatirea aderarii si derularea reformelor structurale, Administratiei prezidentiale, confederatiilor patronale si sindicale, BNR si ASF, personalitati ale stiintei, culturii si mediului academic, organizatiilor neguvernamentale, structurilor asociative”.
In coordonarea Comisiei vor fi grupuri de lucru, respectiv: finante publice si problematica monetara si financiara; reforma si modernizarea pietei muncii, a educatiei si sanatatii; aspecte legislative; informarea publica si protectia consumatorilor.
Pana pe 15 noiembrie 2018, Comisia va prezenta spre asumare politica atat calendarul de trecere la euro, cat si Planul national de adoptare a euro, care sa stabileasca actiuni concrete “pe paliere – tehnice, organizatorice, juridice si de comunicare”.
Pentru aderarea la euro trebuie indeplinite cinci criterii nominale de convergenta si un criteriu juridic de compatibilizare a legislatiei de organizare si functionare a BNR cu cea a Bancii Centrale Europene. O alta cerinta este continuarea procesului de preluare si transpunere in legislatia nationala a reglementarilor comunitare.
Pana acum, euro a fost adoptat de 19 dintre cele 28 de state membre ale UE (68%), Lituania fiind cea mai recent intrata, la 1 ianuarie 2015, in zona euro, in timp ce Danemarca si Marea Britanie au exclus renuntarea la monedele lor nationale, invocand „clauza de exceptare”. Celelalte state care mai sunt in afara zonei euro s-au angajat sa adopte moneda dupa ce vor indeplini criteriile de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht.
La scurt timp dupa ce, la noi, se infiinta aceasta comisie, Mihaly Varga, ministrul Economiei din Ungaria, spunea ca tara sa nu se grabeste sa adere la zona euro, in care ar trebui intre numai cand economica se va apropia de media din eurozona.
Mai Mult AICI.
Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole