Ia românească… a cucerit Muzeul Mării din Istanbul

Camăși albe, imaculate, cusute cu fir roșu ca focul, albastru ca cerul, motive decorative diferite, tehnici, culori și forme ce reflectă istoria unei zone etnografice din țara noastră, ia,...
Viena

Camăși albe, imaculate, cusute cu fir roșu ca focul, albastru ca cerul, motive decorative diferite, tehnici, culori și forme ce reflectă istoria unei zone etnografice din țara noastră, ia, ca simbol identitar și ca o continuă sursă de inspirație pentru artiști, și-a minunat privitorii la vernisajul care a avut loc în seara zilei de 20 septembrie 2016, la Muzeul Mării din Istanbul. Peste 100 de persoane, membrii ai corpului consular, iubitori ai artei populare și contemporane au fost prezenți la vernisajul expoziției “Măiastra – Povestea nespusă a iei”.
Expoziția de la istanbul este structurată pe trei componente: (i) în prima zonă sunt expuse ii din diferite zone ale țării, dedicate diverselor ritualuri, (ii) a doua zonă este reprezentata de instalația de fotografii de arhivă ale ASR, Regina Maria a României în veşmânt tradiţional românesc, alături de seria de lucrari La Blouse Roumaine – IA Gheparda, reprezentând lucrări realizate în acrylic pe pânză de către artistul visual Aurel Tar, (iii) iar cea de-a treia zonă reprezintă o proiecţie a tradiţiei în modernitate, incluzând o videoproiecție în care este prezentat parcursul proiectului Măiastra din 2013 până în prezent, dar şi colecţii inspirate din tradiţie realizate de designeri români din domenii diverse: instalațiile Dorinei Horătău, ceramică home&deco, Una ca Luna, ceramică accesorii, Daniela Făiniș, design vestimentar, Izabela Mandoiu, accesorii piele, Simina Filat, bijuterie contemporană, Carla Szabo. Toate aceste componente reunite în conceptul expoziţional propus de Galeria Galateca înfățișează frumuseţea simbolisticii veşmântului popular românesc, ingenuozitatea și creativitatea poporului român și nu în ultimul rând, contribuția noastră la patrimoniul spiritual european.

Evenimentul reprezintă și o autentică invitație adresată istanbuliților de a privi și admira o mică parte dintr-o Românie autentică, cea a valorilor profunde și, în egală măsură, de a veni în întâmpinarea nevoilor comunităţii româneşti, prin conservarea şi întărirea identităţii culturale a românilor din diaspora.

“Măiastra” este o instalație de artă și are ca sursa principală de inspiratie, IA, o invitație într-un spațiu metaforă unde își dau întâlnire și se îmbină elemente tradiționale și moderne într-un spațiu colaborativ original. Conceptul curatorial este inspirat de Ioan Sorin Apan și de cartea sa, „Taina Mării Negre, oceanografie și folclor”, cu un mesaj clar – ideea că tradiția este un act cultural salvator. Spațiul unic, în rol de gazdă, Muzeul Mării – Deniz Muzesi din Istanbul, este unul de talie națională, al doilea ca dimensiune din Republica Turcia, și cel mai grandios din Istanbul, construit în anul 1897 și situat în zona Beșiktaș, în aproapierea Palatului Dolmabahce. Bluzele unice vor fi expuse publicului până în data de 11 octombrie 2016.
Galeria Galateca, o galerie de artă contemporană și design, a reuşit să se plaseze pe harta naţională şi internaţională prin proiecte inedite. Galateca este un proiect care alătură artişti, designeri, arhitecţi, curatori şi oameni de comunicare care îşi propun să dezvolte expoziţii de artă aplicată sau artă multimedia. Mai multe detalii despre expoziţia itinerată Măiastra regăsiţi pe platforma http://www.maiastra.eu/ -transmite ICR Istanbul

Contact:
Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul
Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoğlu
tel:(+90212) 292 43 45
fax: (+90212) 292 46 26
email: icr.istanbul@icr.ro
www.icr.ro

 

Viena
Categorii
Turcia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole