Îl pun pe Dumnezeu în tot și în toate

Oricine o cunoaște pe Simon Judit-Gyöngyi își dă seama că se află în fața unei femei deosebite fiindcă Judit, deși fragilă, are o personalitate puternică, știe ce vrea dar...
Simon Judit-Gyöngyi
Viena

Oricine o cunoaște pe Simon Judit-Gyöngyi își dă seama că se află în fața unei femei deosebite fiindcă Judit, deși fragilă, are o personalitate puternică, știe ce vrea dar mai ales trăiește cu credința că tot ceea ce i s-a întâmplat în viață se datorează voinței divine. În mod cert, suferind de encefalomielopatie cronică evolutivă, fiind dependentă de sprijinul mamei sale și de ajutorul celor din jur, Judit a înțeles că numai prin credința în Dumnezeu va putea depăși obstacolele care, la prima vedere, i se par de netrecut. Credința a motivat-o să își trăiască viața cu bucurie, să își facă prieteni și mai ales să se preocupe de propria educație. Îndrumată de părinții ei, care i-au fost ca un înger păzitor și ajutată de fratele ei, care i-a stat mereu aproape, Judit a trecut prin etapele învâțământului obligatoriu, a absolvit Liceul teoretic Gheorghe Șincai și a urmat cursurile Universității de Teologie Didactică din Alba Iulia, luându-și licența în 1998.

Simon Judit-Gyöngyi

Deși s-a pregătit pentru cariera didactică urmând să devină profesoară de religie romano-catolică, Judit și-a dat seama că ar putea să-și utilizeze cunoștințele (de teologie, pedagogie, psihologie și filosofie) acumulate în cei cinci ani de studenție într-o altă direcție și anume în domeniul social. Așa s-a născut ideea înființării unei asociații care să vină în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale din Tîrgu-Mureș și din împrejurimi, deoarece Judit locuiește, de când se știe, în orașul de pe Mureș. 

Constituită în anul 2000, asociația „HIFA-România”- pe care a înființat-o împreună cu prietenii ei și a cărei activitate o coordonează de aproape 20 de ani în calitate de președintă – a jucat un rol important în susținerea drepturilor persoanelor cu dizabilități și a ajuns una dintre cele mai cunoscute asociații de profil din Județul Mureș. Din perspectiva experienței manageriale pe care a acumulat-o, Judit a reușit să demonstreze – împreună cu directoarea asociației Csata Eva, împreună cu angajații asociației, care sunt persoane cu și fără dizabilități, dar și împreună cu grupul de voluntari ai asociației  – că cea mai eficientă modalitate de a te ajuta pe tine este să îi ajuți pe ceilalți. Punându-se în situația persoanelor cu nevoi speciale, membrii activi ai asociației contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilități dar și a familiilor cu o situație economică deficitară, vin în ajutorul persoanelor vârstnice și participă la diferite activități culturale destinate copiilor sau adulților. Un aspect important al activităților pe care le desfășoară este legat de caracterul multicultural al acținilor coordonate de „HIFA-România”.

Simon Judit-Gyöngyi

Referindu-se la cel mai recent eveniment din viața sa și anume la lansarea celui de a doilea volum de versuri pe care l-a tipărit, Judit a ținut să precizeze : „Noua carte de versuri – lansată în 21 iunie 2019, poartă un titlu simbolic «Umila dragoste – Doar vorbesc cu Tine,  cu cel care trăiești în mine…»[1]  – este, de fapt,  un volum de rugăciuni scrise în versuri. Prin intermediul acestor versuri am încercat să demonstrez că viața mea s-a schimbat atunci când am început să meditez asupra faptului că Dumnezeu cel atotputernic se naște între noi ca un copil neputincios. Câtă umilință. El și-a pus viața în mâinele celor doi oameni Maria și Iosif, care l-au crescut, au avut grijă de El. Umilința aceasta a continuat în viața Lui când a fost răstignit pe cruce. Iar după înviere totuși a rămas între noi prin Împărtășanie. Aceasta este fapta umilinței totale de care dă dovadă și acum Dumnezeu ca Pâinea Vieții și Vița de vie cea Adevărată”.

Trebuie să reținem că nevoia de exprimare poetică s-a născut, în cazul lui Judit, în anii maturității (la 44 de ani) când poeziile care au dospit în sufletul ei s-au revărsat în valuri de versuri ce au aparut spontan, găsind-o pe autoare oarecum nepregătită pentru această miraculoasă întâlnire cu poezia.

„Primul meu volum – căruia i-am pus titlul «La masa Domnului – Când îmi atingi buzele… »[2] pleacă de la ideea importanței întâlnirii omului cu Dumnezeu prin împărtășanie sau, pur și simplu, prin împărtășirea spirituală, A fost interesant să lansez acest prim volum al meu, deoarece versurile s-au născut în șase luni și după opt luni, volumul a fost deja lansat. A scrie versuri tip rugăciune înseamnă să trăiești așa cum le-ai așternut pe hârtie. Este o responsabilitate dublă. Nu este suficient să scrii despre relația ta cu Dumnezeu, ci trebuie să-o trăiești într-un mod anume. Ce înseamnă pentru mine debutul literar? A însemnat și înseamnă să dau mărturisire, prin scris, de viața mea de zi cu zi trăită în prezența lui Dumnezeu!

Al doilea volum – despre care aminteam mai sus –  atinge ideea importanței comunicării cu Dumnezeu, care trăiește în noi și nu putem fi indiferenți față de Cel care întotdeauna este în noi, cu noi, în jurul nostru. Cele două volume sunt – de fapt – părți ale unui întreg și se completează unul pe celălalt  în ceea ce privește relația cu Dumnezeu!” (Simon Judit-Gyöngyi)

Al doilea volum – despre care aminteam mai sus –  atinge ideea importanței comunicării cu Dumnezeu, care trăiește în noi și nu putem fi indiferenți față de Cel care întotdeauna este în noi, cu noi, în jurul nostru. Cele două volume sunt – de fapt – părți ale unui întreg și se completează unul pe celălalt  în ceea ce privește relația cu Dumnezeu!” (Simon Judit-Gyöngyi)

Versurile scrise de Judit s-au născut din dorința autoarei de a pune pe un nou nivel, cel literal, relația intimă pe care o are cu Dumnezeu. Scriind aceste rugăciuni în versuri ea a găsit o modalitate inedită de a comunica cu divinitatea dar și cu cititorii cărora le-a dăruit două volume de poezii. Despre aceste cărți scrise în limba maghiară – limba ei maternă –  autoarea mărturisește : „Mă inspiră în primul rând relația mea cu Dumnezeu, verseturile Biblice, totodată și întâmplările trăite la bine sau la rău. Versurile mele s-au născut dintr-un fel de examinare a conștiinței. Ele vorbesc despre cum trăiesc în momentul respectiv, vorbesc despre cum Îl mărturisesc pe Dumnezeu care trăiește în mine”.

În afară de cărțile pe care le-a scris și care reprezintă pentru ea mica și frumoasa ei familie literară, lui Judit îi place să vorbească despre un alt „copil” al ei și anume despre asociația pe care a constituit-o.

Asociația noastră s-a înființat în 2000 la Tîrgu-Mureș, numele Asociaţiei provine de la «HIFA-Austria» şi «HIFA-Hungaria», susţinătorii noştrii morali şi spirituali. HIFA înseamnă = HILFE FÜR ALLE = AJUTOR PENTRU TOŢI.

În Austria, HIFA s-a înfiinţat în 1971 de către Adolf Paster şi Dr. Aaron Ekwu, iar în Ungaria în 1995. Fundamentarea Asociației în România a fost realizată prin cunoașterea mişcării de evanghelizare internaţională creștină FRATERNITAS, care a pornit în 1942 din Franţa, din iniţiativa unui preot romano-catolic Henri François. Mișcarea are caracter ecumenic şi în prezent în România se regăseşte în cadrul Asociaţiei noastre. Ea are motto-ul RIDICĂ-TE ŞI UMBLĂ! Este o mișcare de îndrumare pentru persoane cu dizabilități fizice și senzoriale și servește, totodată, persoanelor cu boli cronice.  

Noi credem că fiecare persoană trebuie să-și trăiască pe deplin viața chiar dacă este persoană cu nevoi speciale. Și nu trebuie să ne oprim aici. Persoana care a reușit să își accepte situația trebuie să-și ajute semenii să-și găsească calea activă chiar și în felul acesta. La fel FRATERNITAS are ca scop idea ca bolnavul să fie apostolul bolnavului, deoarece astfel este mai autentic.

Scopul nostru este să integrăm persoanele cu dizabilităţi şi cu boli cronice în familie, în societate, în biserică, ieşind astfel din singurătate şi trăind o viaţă independentă activă.

Viziunea noastră este dezvoltarea şi păstrarea demnităţii umane fără a încerca schimbarea convingerilor fundamentale. Grupul țintă este reprezentat de persoanele adulte cu dizabilităţi şi bolnavi cronici, copii şi tineri proveniţi din medii defavorizate.

Domenii noastre de activitate sunt variate: social (acreditat din anul 2006 pentru acordare de servicii sociale), formare profesională (din 2009 autorizat de Ministerul Muncii și al Educației, cu certificat de absolvire), educațională, cultural, spiritual, sportiv. În 2010 am înființat Editura HIFA-RO. Am lansat mai multe cărți în diferite domenii. Organizăm diferite cursuri, tabere, seminarii, întruniri, etc. Obiectivul programelor  noastre este ca beneficiarii să se integreze în societate, să adopte o nouă mentalitate în aprecierea şi reorganizarea vieţii lor independente fără obstacole”.

Atunci când am întrebat-o care este cel mai important proiect al asociației mi-a răspuns fără ezitare :  „Planul nostru cel mai mare este Parcul-HIFA – centru de îngrijire și asistență socială și recuperare pentru persoane cu dizabilități. Va fi construit în Păcureni. Apoi mi-a explicat ce înseamnă HIFA-PARK. „Înseamnă: spațiu locuibil pentru 50-75 de persoane cu dizabilități; împrejurimi accesibilizate, locație armoniasă; ajutor de specialitate; locuri de muncă în unități protejate; disponibilitate pentru autogospodărire; reabilitare; integrare socială”.

Judit a precizat că primii pași pentru realizarea acestui proiect au fost făcuți în 2012 și încă mai trebuie străbătut un drum lung până la finalizarea lui. Este vorba despre un proiect umanitar care presupune, mai exact, ”construirea unui Centru pe care dorim să îl realizăm în sprijinul persoanelor care au rămas singure şi izolate în urma pierderii familiilor din care făceau parte, totodată favorizează procesul de ocupare a forţei de muncă şi implicarea în activităţi de terapie ocupațională și determină scăderea segregației sociale și culturale”.

Președinta „Asociației HIFA” și toate persoanele implicate în construirea Parcului HIFA sunt de acord  că  „acest obiectiv are o importanță majoră, este de un real folos semenilor noștrii cu dizabilități. În scopul realizării lui: am cumpărat un teren de 10000 mp și am concesionat și un alt teren de 10000 mp., am construit, prin muncă voluntară, încăperea pentru portari şi cea pentru instalația de încălzire, am realizat studiul de fezabilitate în vederea obținerii unei finanțări din fonduri europene. De asemenea, proiectul este inclus în strategia de dezvoltare regională a Consiliului Județean Mureș în perioada 2014-2020. Întrebarea tuturora este că din ce vom reuși să susținem funcționarea acestui centru? Vom susține din: contribuția proprie a beneficiarilor, sprijin de la bugetele locale și de stat, diferite donații, sponsorizări, valorificarea lucrărilor artistice ale beneficiarilor, închirierea spațiilor care funcționează în regim hotelier pentru conferinţe, formări profesionale, tabere, etc. Suntem conștienți că nu putem face minuni, știm că  acest proiect cere o investiție foarte mare dar are un efect pozitiv de lungă durată pentru viitorul și viața multor persoane cu dizabilități. Din acest motiv nu ne dăm bătuți și mergem mai departe pentru realizare”

Iată un vis care poate salva viețile unor persoane cu dizabilități, a unor oameni care ajunși la vârsta adultă nu vor mai beneficia de ajutorul părinților sau al familiei. Este vorba despre un proiect care merită încurajat pentru că poate susține dreptul unor persoane cu dizabilități la viață independentă. Este vorba despre un proiect care le poate îndeplini speranța că vor putea beneficia de un trai decent. Aflat la început de drum, el își așteaptă donatorii iar dacă doriți să puneți o cărămidă la construirea PARCULUI HIFA, destinat persoanelor cu dizabilități, puteți oferi donații accesând pagina http://hifa.ro/servicii/parcul-hifa/suport.

Desigur, citind aceste rânduri vă puneți probabil întrebarea : cum poate o persoană cu nevoi speciale ca Judit să aibă vise atât de înalte? Cum poate un om, care cu greu, se poate elibera din lanțurile dizabilității, să empatizeze cu cei din jur și să reușească, cu ajutorul unor angajați și voluntari inimoși, să le dea aripi altor oameni, să le ofere un scop în viață și să le dăruiască buchete de speranțe?

Secretul ei este la îndemâna oricui, și după cum spune Judit, stă în puterea nemărginită a credinței.Scopul meu este să pot trăi cum îi este drag lui Dumnezeu, după voia lui Dumnezeu și să pot transmite oamenilor fericirea din sufletul meu așa cum o trăiesc în Dumnezeu, alături de cei dragi din familie și în anturajul prietenilor! După părerea mea scopurile personale și cele ale asociației se completează, deoarece Dumnezeu dorește să fie prezent în tot și în toate, ca niciodată să nu‑L lăsăm deoparte din trăirile noastre!”

LILIANA MOLDOVAN


[1] Titlul original : „AZ ALÁZATOS SZERETET : Csak beszélgetek Veled, Ki bennem élsz …”, Editura HIFA-RO, Tg.-Mureș 2019

[2] Titlul original : „AZ ÚR ASZTALÁNÁL : Amikor ajkamat érinted”, Editura HIFA-RO, Tg.-Mureș 2018

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole